Mitkä ovat meidän tavoitteet?

torstai 9. tammikuuta 2014Olen lukenut tänäkin vuonna monia postauksia, joissa tavoitteet ilmoitetaan monelle tuttuun tapaan luokkakorkeuksina, kouluradan prosentteina, palkintojen määränä tai jonakin tiettynä kilpailuna. Minäkin olen joskus asettanut itselleni tavoitteita näin; ensi kaudella hypätään sen ja sen kokoisia luokkia, kilpailuissa olisi tavoitteena mennä näin ja näin hyvin.  Mutta haluanko asettaa sellaisia tavoitteita? En, sillä ne eivät ole sitä mitä minä oikeasti haluan ja tavoittelen.

Nyt saattaa kuulostaa sille, ettei minua enää kilpaileminen tai aktiivisesti treenaaminen kiinnosta. Ei, asia ei ole todellakaan niin. Olen ehkä vain ymmärtänyt jotain kolmen hevosenomistamisvuoden jälkeen. Tälläisella, joka ei unelmoi Olympialaisista tai edes Suomen kärkeen yltämisestä ei tarvitse olla johdon mukaisia tavoitteita - tiettyjä luokkia tai sijoituksia kerättävänä. Vaikka olenkin kunnianhimoinen ja ehdottomasti kilpailuhenkinen, en aio asettaa tulevalle kaudelle mitään edellä kerrottujen tavoitteiden kaltaista. Me hypätään sen korkuisia luokkia ja semmoisissa kilpailuissa kun hyvälle tuntuu. Treenataan niin paljon tai niin vähän kun minä ehdin ja pystyn koulun ohella. Mun tulevaisuus on kumminkin kiinni koulusta, ei siitä miten hyvin menestyn kilpailuissa. Saatetaan mennä tuleva kausi samoja korkeuksia kun edellinenkin tai sitten siirtyä isompiin luokkiin. Sen näkee kyllä sitten kun on sen aika.

Meidän perheessä hevoset ovat rakkaita perheenjäseniä, eivät urheiluvälineitä.

Asetan kumminkin tavoitteita, joihin haluan pyrkiä. Varmasti myös se joka on asettanut tiettyjä kilpailuja tai luokkakorkeuksia tavoitteeksi pyrkii tämänkaltaisiin asioihin. Haluan tulevana vuonna oppia ratsastamaan yhä paremmin ja saada meidän yhteistyötä taas monta askelta eteenpäin. Haluan parantaa ratsastustani kotitreeneissä, jolloin myös siellä kilpailuissa homma sujuu varmasti paremmin. Kilpailuissa käydään, se on varmaa. Ennen olin aina innoissani lähdössä kisoihin, mutta nyt olen mieluummin treenannut valmentajan silmän alla, mitä lähtenyt koittamaan onneani kisaradalle. Tietysti tarvitsemme paljon kokemusta kisaamisesta ja kisatilanteista lisää ja sitähän ei saa kun kisaamalla, mutta kuten jo kolmatta kertaa toistan kisaamme mutten aseta mitään suuria tavoitteita kisatuloksia kohtaan. Kisojen suhteen tavoitteet suunitellaan lyhyemmällä aikavälillä esim. seuraavista kisoista tavoitteena on saada nollaradat.

 Ei ole myöskään kiire nostaa luokkakorkeutta liian nopeasti, kuten aikaisemmin jo sanoin. En enää muista kenen valmentajani viisaat sanat nämä seuraavat ovat, mutta niitä on kyllä tullut usein ajateltua ja joillekin ihmetteleville lukijoillekkin kerrottua: Mitä pidempään jauhaa pieniä luokkia, sitä enemmän saa rutiinia, kokemusta ja taitoa. Sitten nousu isompiin luokkiin on helpompaa, kun pienillä esteillä ne kaikki perusasiat on kunnossa. 

"Oppiminen ei ole keino päästä tavoitteeseen vaan se on tavoite itsessään"


Haluan saada oman istuntani ihan ensimmäisenä kuntoon. Mulla on paljon varsinkin sileän menoa häiritseviä ongelmia kuten vinous, pitkät ohjat, huono ryhti jne. Vinous on ehkä kaikista eniten meitä haittaava. En taivu yläkropasta yhtä hyvin oikealle mitä vasemmalle ja se vaikuttaa sitten myös Voittoon. Toivon, että tämä ongelma saadaan korjattua ennen kuin se vaikuttaa liian negatiivisesti hevosen ratsastettavuuteen. Nämä virheet saa nopeasti korjattu ahkeralla valmennuksissa käymisellä sekä asian korjaamiseen keskittymällä koko ajan myös kotona. Vinous on ehkä vaikein korjata, koska en vain lantiosta pysty kääntymään yhtä paljoo oikealle kuin vasemmalle, liekö rakenteellista vai vain lihasten eriparisuutta/lihasjumi.

Esteillä on paljon, paljon korjattavaa ja tällä alueella haluaisin edistyä kaikista eniten. Toivon, että opin yhä useammin ratsastamaan Voiton täydelliseen paikkaan, ettei sen tarvitse tehdä omia pelastuksia tai kieltää. Esteistunta olisi kiva saada taas kuntoon, vaikkei siinä mitään kamalia virheitä tällä hetkellä ole. En kuitenkaan pidä realistisena sitä, että joka kertaa kaikki menee täydellisesti, vaikka unelmoidahan sellaisesta voi ;) Aina tulee nimittäin alamäkiä, se on selvä. Joskus jyrkempiä ja joskus loivempia.

 Kuitenkin toivon ja itse koitan parhaani mukaan mahdollistaa sen, että hevonen pysyy terveenä ja treenikunnossa - mielellään koko loppu elämänsä ajan. Saikut katkaisevat aina inhottavasti juuri treenissä kuntoon saadut asiat ja kukapa nyt kipeänä haluaisi ollakkaan. Hoidetaan jalkoja puolen vuoden välein piikittämällä, kylmätään rasituksen jälkeen, lämmitetään öisin, mennään hyvillä pohjilla ja tarjotaan oikeanlaista ruokaa.

Pian tulossa postaus Voiton ruokinnan oikeista ja vääristä ainesosista ja siitä miten se muutettiin Hopti-laskurin avulla paremmaksi. Jotkut ovat varmaan facebookista lukeneet, että rikoin koneeni. Ärsyynnyin ha löin läppärn kannen kiinni melko kovasti. Kannen väliin jäi muistitikku, joka rikkoi näytön käyttökelvottomaksi. Nyt siis pientä taukoa tai ainakin hiljaiseloa tulossa hetkeksi ihan jo pian olevan koeviikon takia.

Minkälaisia tavoitteita te olette asettaneet?


I have read posts about the next season and now I will tell about our goals. I don't have big goals. We will go to some competitions but it is not the most important thing because I want to learn how to ride better and better. First I want to fix my seat errors but the most important thing is Voitto stays healthy!

 What are your goals for the coming season?

Kirjoitan englantia oman kielitaion kehittämiseksi (se on nimittäin surkea..), jos huomaatte isoja virheitä tai typeriä kohtia korjatkaa. Virheistä oppii!

124 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kyllä ne kiva postaus-kommentitkin voitti tämän...

   Poista
  2. ~peukku tälle~

   Poista
 2. Sulla on mun lemppari blogi ! :) ja postaukset on aina laadukkaita

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus :3 toi kuva missä pussaat voittoo on söpö :)

  VastaaPoista
 4. Tosi ihana postaus! Toi toinen kuva missä pussaat Voiton turpaa Nii on aivan ihana <3

  VastaaPoista
 5. Tää oli tosi mielenkiintonen ja erilainen postaus :) !

  VastaaPoista
 6. Aww.. Vote! Ja eihän niitä tavoitteita ole pakko olla! ;) Kiva postaus!

  VastaaPoista
 7. Oli hyvä postaus ! :) mulle on käyny samanlailla joskus koneeni kanssa... :D ja mun mielestä tossa enkku osassa ei ollu virheitä, tosin en ole itsekkään mikään kielipää :D

  VastaaPoista
 8. Tosi kivoja kuvia ja hyvää ja selkeetä tekstiä sulla! Harmi kun koneesi meni rikki.. Mut paljon onnea koeviikkoon! :)

  VastaaPoista
 9. Vielä pari vuotta takaperin itsekin listasin tavoitteitani tyylillä "120cm este, 67% koulurata, sijoituksia", samalla tavalla hevosen kanssa kasvaessa on kuitenkin realisoitunut se, mitä haluaa itseltään ja hevoseltaan vaatia. Ratsastus ja hevosen kanssa oleminen on niin paljon muutakin kuin isompien esteiden hyppäämistä tai liidokkaampaa lisättyä ravia treeneissä tai kilpailuissa.

  Nyt kun on tullut kantapään kautta ymmärrettyä, että sellainen kilpailunhimoinen treenaaminen laput silmillä ei johda mihinkään ovat ne oikeat tavoitteet vihdoin löytyneet. Tavoitteeni on pitää hevonen terveenä ja onnellisena, tehdä ratsastuksesta molemmille mieluisaa, oppia uusia asioita yhdessä ja kehittyä. Näiden tavotteiden täyttämisen kautta sivutuotteena tulee varmasti olemaan myös menestystä kisoissa ja valmennuksissa :)

  Mahtavaa tekstiä, suurin osa oli voinut olla vaikka minun suustani - allekirjoitan :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta:) Kiva kuulla, etten ole ainot jolle on näin käynyt ajan kanssa.

   Poista
 10. Kiva postaus :3! Ja ihana kuva tuo missä pussaat Voittoa !

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva, ja mielenkiintoinen postaus, plussana ihanat kuvat ! 🐎❤ Muuten miksi Pinjan blogi on "suljettu", tai niinku kutsuttujen henkilöiden käytössä? Pitääkö se taukoa vai ? Oisin voinut kysyä Pinjalta, mutta se on mahdottomuus tässä tilanteessa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä laittaaa sen julkiseksi lähipäivinä:)

   Poista
 12. Tää on hyvä että hevoset ovat perheenjäseniä, ei urheiluvälineitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa menestyä on niiden oltava urheiluvälineitä, muuten seuraavaan vaihtaminen on vaikeaa esim. edellisen loukkaantuessa, mutta tälläisessä tilanteessa kun tavoitteet eivät ole korkealla, ovat hevoset ehdottomasti perheenjäseniä:)

   Poista
  2. Ei mun kansallisen tason kouluhevonen ainakaan mulle mikään "urheiluväline" ole.. Paras ystävä jonka kanssa harjoittelen monia tunteja viikossa, satoja vuodessa.. Tavoitteet on tosi korkealla, mutta hevonen on mulle silti ystävä.

   Poista
  3. Juu aivan hyvin voi olla, mutta tarkoitan tuolla perheenjäsenellä lähinnä sitä että esim. koira pidetään yleensä koko sen elämän ajan, kun taas hevonen vaihtaa omistajaa useaankin kertaan :) En siis todellakaan tarkoittanut ettei kilpahevonen olisi perheenjäsen. Jos mulla ois tavoitteet korkeammalla ja kisaisin enemmän, olisi Voitto silti meille se perheenjäsen mikä se on nytkin.

   Poista
  4. "Jos haluaa menestyä on niiden oltava urheiluvälineitä"
   No nyt kyllä puhut puutaheinäää! Et voi päästä maailman kärkeen jos et omista hevosellesi hyvää suhdetta, eli luottamusta!

   Poista
 13. Hyvä postaus lisää tämmösii. :) (tykkäsin sun valmentajan sanomasta)

  VastaaPoista
 14. Hieno ja mielenkiintoinen postaus ja kiva kuulla että et ajattele vain kilpailemista ja edistymistä niin kuin usein monet tekevät. Muistan sun facebookissa kirjoittaneen että sua saa korjata englannissa, joten tässä jotain mitä itse sanoisin eri tavalla:
  "I have read posts about the next season and now I'll tell you our goals. I don't have any big goals. We will go to some competitions but it is not the most important thing because I want to learn how to ride better and better. First I want to fix my seat problems but the most important thing is that Voitto stays healthy!" Tässä siis miten itse korjaisin, mitään kauheita virheitä sulla ei ollut mutta tekstin ymmärtäisi mielestäni paremmin näin. Muakin saa korjata jos olen väärässä :D Tsemppiä Tiia opiskeluun ja tulevaan kauteen! :)

  VastaaPoista
 15. Tää oli hyvä ja realistinen postaus! - kuten kyllä kaikki muutkin on olleet;) On kiva kuulla että teet muitakin tavoitteita kuin vain kisaustulokset, sillä myös minun mielestä on paljon tärkeämpää se yhteispeli ja hyvä luottamussuhde hevosen kanssa:) Ja mitä tuleen englanti osioon nappasin pari virhettä (edellisestä en niitä löytänyt, hyvä sinä!;)) : Ensiksi se on "I was reading" ei I was read :) -ing pääte on suomessa pääte -ssa/-ssä. Toinen virhe oli vain parin sanan puuttuminen: sana 'it' kohdasta "competitions but is not"; it sanan pitäisi tulla but ja is sanojen väliin :) toinen sana oli 'to' kohdasta "I want fix my"; sanojen want ja fix väliin sana to :) Muuten teksti vaikutti hyvältä, onnea englannin parantamiseen! :)

  P.S. Meillä jäi kans yhden läppärin väliin muistitikku.. --> Näyttö rikki ja eikun uus kone hankkimaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ku korjasit noita:) mun kaveri oli tarkistanu sen viime kertasen, siksi siinä ei virheitä ollut:P

   Poista
 16. Kerroit selvästi kaiken tässä postauksessa. Tee huoneen esittely video silleen et näytät kaiken tarkkaan. Mun mielestä se oi kiva!!

  VastaaPoista
 17. Oot kyllä varmaan saanut sata samanlaista kommenttia ennenkuin tää julkaistaan, mutta ajattelin silti kirjoittaa :D. I was read= I´ve been reading
  tell about our goals
  want to fix

  Ei sulla oo mikään surkee englanti, hauska idea harjoitella sitä tätä kautta! luovaa :D. Mä kirjoitin aluksi blogia myös ruotsiksi mutta ei siihen riittänyt aika (eikä kielitaito :D)

  VastaaPoista
 18. Tosi kiva postaus :) onko Pinjan blogi nykyään kutsutuille lukijoille kun mun puh ilmoitti että olis ? :(

  VastaaPoista
 19. Voi mikä surkea englanti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaappa miten sen ois sit oikeesti pitäny olla:)

   Poista
  2. No se haittaa jo ei ole 10 enkus... ei kaikki osaa yhtä paljon kaikkee!

   Poista
 20. Juuri tuo: "hevonen ei ole urheiluväline" on joillekin semmoinen asia ettei se välttämättä ole itsestään selvyys. Hevonen on perheenjäsen ja sitä kohdellaan samalla tavalla kuin koiraa tai jotain muita eläimiä. Mutta kiva ja taas mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 21. mun veli tiputti meidän (silloisen) yhteisen kannettavan lattialle, ja vuoden verran datailin tämmösellä systeemillä: http://farm9.staticflickr.com/8285/7616254408_2b27da697c.jpg voi sitä tunnetta kun sai uuden koneen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on just samanlainen tällä hetkellä, tosin uudempi näyttö kytkettynä :)

   Poista
 22. oot kyl iditootti. parempaa sanaa en keksi. Meijän hepat ei ole kisavälineitä, kaikki muut hevoset siis on joilla kisataan. herää aasi. ja minkä takia otsikko on mitkä ovat meidän tavoitteet kun et ees kertonu mitään tavoitteistasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeks mut mitä? :D sä luit kai Tiian tekstin väärin.

   Poista
  2. Jos sanon että meidän hepat ei ole kisavälineitä, sekö tarkoittaa että muiden olisi? Ja kyllä, kerroin meidön tavoitteet tekstissä vai etkö osaa lukea?

   Poista
  3. sun tavotteet, humputella jossain puskissa ja kisata vähän aluetta ja valittaa blogissa kun voitto kieltää kun et osaa ratsastaa. Ja sit toi että sun mielestä ei oo tarpeellista asettaa varsinaisia tavoitteita, nehän just on tarpeellista asettaa jotta voi edetä ratsastajana D:

   Poista
  4. Joo lopeta ite tuo Tiian ärsyttäminen. Aina tulee virheitä mutta niitä voi korjata:):) Tiia sulla on toosi hyvä blogi. Kävisitkö kurkaamassa lovesaporo.blgspot.fi

   Poista
  5. Asetinhan mä tavoitteet ja kuten sanoin tekstissä kisoihin asetetaan lyhyemmän aikavälin tavoitteita esim. seuraavissa kisoissa tavoitteet nämä ja nämä tai että kesällä tavoitellaan tätä ja tätä.

   Poista
  6. nyt on kyllä aika säälittävä ano kyseessä! asiat mietitään tahalleen väärin, mietippä sinä, miltä tuntuisi kun sinulle tultaisiin sanomaan nuin

   Poista
 23. Käytä ennemmin sanaa show kuin competition kun puhut hevoskisoista, jenkkiläiset käyttää ainakin niin :)

  VastaaPoista
 24. Mahtava idea treenata enkkua blogissa. Hyvä, sinä! Tavoitteet ovat just hyvät, tärkeintä on kuitenkin nauttia yhteisestä harrastuksesta hevosen ehdoilla! Mukavia hetkiä koko kaudelle!

  VastaaPoista
 25. Kirjoitan tätä jo kolmatta kertaa. En yhtään tiedä mitä tää blogger sekoilee.

  Hyvä postaus. Tää oli ehkä parhain postaus. Sulla on kans hyvin tullu mieleen kaikki asiat tavotteista. Mulla on kisaheppa Nifta, jonka kanssa oon kisannu muutamissa pienluokissa ja agility-kisoissa. Meillä on tavoitteena 3 askeleen laukka esteen jälkeen ja ennen estettä. Nifta nimittäin kieltää tai juoksee esteestä läpi. Ollaan harjoteltu sitä vaikka miten. Luojan kiitos, en ole menettänyt malttiani. Mielestäni tavotteisiin liittyy myös yhteistyö, joka on ainakin meille tärkeää. Olen kanssa tosta "Miedän perheessä hevosia pidetään rakkaina perheenjäseninä, eikä urheiluvälineenä." samaa mieltä. Hevonen ei ole vain huvin takia. Aina on huonojakin puolija. Neljä tärkeimmät asiat on molempien hyvinvointi, usko, rakkaus ja luotettavuus. Molempien pitää luottaa toisiinsa ja uskoa se. Molempien pitää rakastaa toista. On aina vain parempi, että on isoside, mutta kuitenkin hevosella pitää olla rajat. Kannattaa aina alusta asti saada se usko heppaan ja jatkaa se loppuun saakka, vaikka rakkaus ja luotettavuus häivää.

  Pistän sulle peukun ylös! :)

  VastaaPoista
 26. Ihana teksti jälleen Tiia!<3 Toi on totta että hevonen on perheenjäsen eikä pelkkä urheiluväline:) on kiva kun teet enkuksi postauksen loppuun!:)

  VastaaPoista
 27. Tosi kiva postaus! Ite oon sitä mieltä että tavotteita on hyvä asettaa kunhan ne on realistisia :) ja aina hevosten kanssa on mentävä pivä kerrallaan. Tuo lause jossa sanoit että hevoset ovat teidän perheen jäseniä eikä urheilu välineitä olen samaa mieltä kanssasi siitä ja niin sen pitäisi ollakkin vaikka itselläni on haaveina ja tavoitteina isot esteet niin en kyllä välttämättä haluaisi olla ns. Ammatti ratsastaja heille kun se on ns.työtä ja hevoset vaihtuu välillä tiuhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi kirjoitus virheet, puhelimella ei oo helppo kirjoittaa

   Poista
 28. Miten nii 3 hevosen omistaja mä luulin et teil oli vaa 2... XD :) kiva postaus! Järkevät mielipiteet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niillä on ollut esim. kesällä 3 elukkaa tallissa tai sitten tiia on vahingoss laitanu 3

   Poista
  2. Eikös tossa lukenuy kolmen hevosenomistasvuoden ei kolmen hevosen:)

   Poista
  3. ei vaan kolmen hevosen omistamisvuoden eli kolme vuotta hevosen omistamista.

   Poista
  4. "...kolmen hevosen omistamisvuoden jälkeen..."
   Ymmärrätkö? Kolmen vuoden jälkeen joina on omistanut hevosen. Ei se lukeminen ole niin vaikeaa :D

   Poista
  5. Pakko tulla pätemään :D
   "Kolmen hevosen omistamisvuoden jälkeen" tarkoittaa juurikin sitä, että on omistanut vuoden ajan kolme hevosta.
   "Kolmen hevosenomistamisvuoden jälkeen" tarkoittaisi sitä, että on omistanut hevosen kolme vuotta.

   Toinen kieliopillinen virhe joka mua häiritsee on se, kun kirjoitat "tein jotain mieluummin mitä jotain" tai "on parempi tehdä näin mitä noin". Tuon "mitä"-sanan kohdalla pitäisi olla "kuin".

   Muuten kirjoitat sujuvasti :)

   Poista
  6. Tuo on muuten totta mite vika ano sanoi, pitääpä korjata:)! En tullut itse ajatelleeksi sitä noin, mutta nyt ihan selvä juttu kun laitoit ton yhteen ja erikseen kirjoitettuna:)

   Poista
  7. Tää ei ollu mikää negatiivinen kommentti halusin vaa kysyy ku en oo lukenu blogii hitveen pitkää.. ;) piti vaa selventää :) sori jos tuli väärin käsitys... :)
   - kommentin laittaja xD

   Poista
 29. .. is that Voitto stays healthy.

  VastaaPoista
 30. My eye caught only couple of tiny mistakes in ur writing. Im not even sure are they real mistakes, but u know. There are better ways to express things u wanna say! First "mistake" i spotted is in the first sentance. "I have been reading" . It sounds better with the reading than with just read. Of course it totally dippence what exactly u wanna say but.. u know. And another "mistake" is in the last sentance. " thing is that voitto stays healty" your way might also be another way to say it but i think it sounds better with that verb.

  Another great way to practise ur english is to read enligsh writing! U should try it sometime.

  Other wise, ur english really isnt that bad! Yes u use simple, every-day words but, believe me, in high shcool you will learn thousands new words! I've been there, done that.

  But, best luck and study hard!

  (Yes, im from finland and in my writing there are and there will be mistakes, no one doesnt have to point them up for me.)

  VastaaPoista
 31. Mulla on istunnan kanssa just samanlaisia ongelmia, ja itsekin pyrin nyt saamaan ne korjattua. Helpommin sanottu kuin tehty, tosin... Teillä on hyvät tavoitteet ja puhut asiaa, pitäs itekkin malttaa mennä pidemmän aikaa niitä matalampia luokkia...

  VastaaPoista
 32. Me ollaan koulussa käytettä sitä hopti laskuria.. Meijän opettajat sano että se ei kyllä päde varmaankaan eläviin hevosiin. Ja kyllähän sen nyt silmä määräisesti näkee jo hevosesta ruokitaanko sitä oikein, esim. karvan laatu,lihavuuskunto,hevosen käyttäytyminen yms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, eihän sillä voi kaikkea täydelliseksi saada tai ainakaan me ei saatu, mutta kyllähän tuolla saa tarkistettua tuleeko ruuasta oikea määrä vitamineeja jne. :)

   Poista
 33. Pääpiirteittäin oon sun kanssa ihan samaa mieltä ja meillä on hyvin samoja tavoitteita - korjata istuntaa, parantaa ratsukon yhteistyötä, pitää hevoset terveinä ja onnellisina ja viettää niiden kanssa mitä ihaninta aikaa. Mutta se, missä oon eri mieltä on noiden konkreettisten tavoitteiden asettaminen. En itsekään nää itseäni koskaan tulevana suomen huippuna, vaan ratsastelen ja valmentaudun ihan omaksi ilokseni, mutta mun mielestä konkreettiset ja realistiset tavoitteet ovat hyviä puntareita sille, miten oma kehitys edistyy. Toki oon kantapään kautta oppinut elämään päivä kerrallaan ja olemaan suunnittelematta liikaa, koska aina voi sattua jotain, mutten nää silti mitään väärää siinä, jos ja kun asetan yhdeksi kauden päätavoitteista nuorten aluemestaruudet tasolla x. Ei se estä mua pyrkimästä samalla rentoon harrastamiseen, hevosen terveydestä huolehtimiseen ja omalla tasolla etenemiseen. Sen verran tehdään ja mennään, kun kuskilla taidot, aika ja raha riittää ja hevosella into ja terveys ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu totta. Mulla ei vaan ole yhtään ideaa mitkä meidän tavoitteet voisivat olla :D Mutta niitä suunitellaan yleensä valmentajan kanssa lyhyemmäksi ajaksi eteen päin, että en kuitenkaan käy kisoissa vain humputtelemassa ilman mitään tavoitteita:)

   Poista
 34. Pidin todella paljon tästä postauksesta, ja se saa myös minut ajattelemaan omia tavoitteitani; onko tarkoitus saada poni kulkemaan "väkisin" muodossa, vai rentona peräänannossa. Paljon peukkuja teille, blogiasi on mukava lukea :)!

  http://mustaa-valkoisella.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 35. Ihanaa kun kerrankin joku hevosihminen ajattelee näin..Musta on tuntunu jo pitkään, että teen jotain väärää kun en haluakkaan sitä kaikista tasokkainta ja kalleinta hevosta. Tunnen monia ihmisiä jotka arvostelevat muiden ratsastamisia ja heppa valintoja minkä kerkeävät. Kaivelee vanhoja kisatuloksia ja sen perusteellaa leimaa hevosen vaikka stoppariksi. Kaikki ratsastajat sahaa hevoset muotoon, niin paitsi hän itse. Jokaiselle vastaantulijalle on mainostettava kuinka kallis hevonen on ja kuinka kalliit varusteet on... Ite oon sanonu, että jos mulla vielä joskus on varaa pitää omaa hevosta, niin se todella tulee meille sillä perusteella, että mä rakastan sitä eläintä aidosti ja kehityn rauhassa yhdessä. Ja mulle kelpais hyvinkin vaikka horzen satulahuopa tai suojat..

  Ja just tosta estekorkeudesta..Mä kärsin ihan hirveestä estekammosta, ja oon ihan henkeen ja vereen kouluratsastaja. Oon monille sanonu, että se korkeus ei oo se tärkein juttu, haluun perus asiat ja tekniikan kuntoon ennen isompia esteitä, jolloin niille on helpompi siirtyä. Olen mäki muutaman isomman esteen hypännyt, mutta en vois ikinä ajatella, että lähtisin kisaamaan suurempia luokkia.. Ja näitä hevosen omistajia on jotka hyppää 110-120 luokkia, ja vaan istuu ja vikisee kyydissä, ohjaa hevosen tolppien väliin ja lopuks kuitenkin on pudotellut kaikki puomit. Mikäs siinä jos on hevonen joka hyppää, mut siin vaiheessa vois vähän miettiä näitä järkevämpiä vaihtoehtoja.

  Tää oli super hyvä postaus!! Toivon, että tää saat muutkin miettimään noita asioita.. :)

  VastaaPoista
 36. Miks Pinjan blogii ei pysty lukee?

  VastaaPoista
 37. Hahahaha "hevoset on perheenjäseniä EI kilpavälineitä" ja samassa kuvassa näyttää siltä että voiton viikset olis leikattu ja eikös niin tehä kilpahevosille....

  VastaaPoista
 38. Kiva postaus! Meillä ei ole muita tavoitteita, kuin alkaa saada hevonen toimimaan hyvin kuolaimettomalla mitä on nyt jo harjoiteltu ihan pelkällä riimulla ratsastamalla ja siinä ohjat kiinni kun ei vielä kuolaimettomia suitsia ole :) Hevonen on kuitenkin jo 17v, niin eipä sen ikäisellä mitään mestaruuksia lähdetä haalimaan, niinkuin ei koskaan ole tämän kymmenen vuoden aikana edes yritetty (: Harraste polle, jolla välillä mennään vähän rennommin ja välillä voi sitten olla korkeammat tavoitteet: )
  Musta on kiva, et muutkin ajattelee hevosista niin että ne on perheenjäseniä eikä kilpaväline!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo meilläkin että välillä voi ottaa rennosti tai sitten asettaa ihan konkreettisen tavoitteen lyhyemmälle ajanjaksolle:)

   Poista
 39. eikse oo niin et hyvä hiljaa tulee (;?

  VastaaPoista
 40. Miks Pinjan blogi ei näy??:O

  VastaaPoista
 41. Mulla menny vähän samaa rataa näiden tavotteiden kanssa :D Tosin tälle kaudelle haluisin asettaa jonku konkreettisen tavotteen, mutta en vaan tiedä mikä se vois olla. Oon nyt niin ilonen Nuutin liikkumisesta että en pysty aattelee kunnolla mitään muuta XD Ehkä jos parit kisat ainaki sais käytyy ja vähintään mielenvirkistyksen vuoks ottaa esteet vähän säännöllisemmäks osaks meidän liikutusta :)

  Mulla on muuten istunnan kanssa ihan sama, eli lantio ja rintakehä kääntyy helposti vasemmalle. Sit ku yrittää kiertää oikeelle niin tuntuu ihan kummalliselta eikä tosiaan pääse yhtä pitkälle :D Ihan vammasii nää vinoudet !! Vaikka suurimmalla osallahan niitä on... Pitäis vaan rupee tosiaan kiinnittää siihen omaan vinouteen enemmän huomiota, ettei pääse ongelmat kasvamaan !

  VastaaPoista
 42. tiiätkö mihin asti pinjalle voi lähettää kirjeitä? kirjoitin sellaisen kovalla vaivalla ja tänään ajattelin vihdoin lähettää sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, kysy siltä kun se avaa pian taas blogin:)

   Poista
 43. Todella hyvin kirjotat! Ihanaa tekstiä!

  VastaaPoista
 44. Voisitko tehä sellasen postauksen johon laitat kaikki sulla olleet bannerit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo kaikki bannerit tallessa varsinkaan keskivaiheilta, muuten ois kiva!

   Poista
  2. Kaikki bannerit pitäis löytyä kun klikkaat "tästä blogista", paitsi jos oot pistänyt bannerit jotakin muuta kautta.

   Poista
 45. Kiva postaus!
  Tiedätkö miksi Pinja on laittanut sellaisen "asetuksen", että sen blogiin pääsee vain kutsutut lukijat, koska en enää pääse sinne, kun en ole kutsuttu? Vai onkohan tapahtunt joku virhe, ei siis Pinjan blogissa jaan netissä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se laittaa sen kyllä pian taas avoimeksi, kunhan saan valmisettua sen ulkoasun:)

   Poista
 46. Hei,
  kannattaa tuota vinoutta käydä 'näyttämässä' fysioterapeutilla, osteopaatilla napropaatilla, kiropraktikolla tms. se voi olla peräisin esim. jostain kaatumisesta vuosienkin takaa. Näin on yhdellä ystävälläni, jolla selkä kipeytyy sen takia välillä ja istunta on vino. Nyt hän käy osteopaatilla n. kerran kuussa (tai harvemminkin) ja pysyy suorana eikä selkä kipeydy.
  Näin saat myös tiedon jos ongelma onkin lihasperäinen ja saat sen jumppaamalla ja venyttelyllä kuntoon.

  VastaaPoista
 47. Oli kiva kuulla, että joku muukin ei vain ajattele hevosta kilpailuvälineenä ja pidä tärkeimpänä vain sitä kuinka korkeaa luokkaa menee tai millaiset prosentit saavuttaa koulukilpailuissa, vaikka kuitenkin treenaisi paljonkin. Itsellä on nyt vasta puolivuotta ollut hevonen ja monet hokee koska meet kisoihin sinne ja tänne, vaikka meidän pääasia ei olekkaan kisata. Omat tavoitteet toki on mutta ne on aika erilaiset kun monella muulla. Haluan, että hevonen oppii luottamaan minuun ja alkaa toimimaan kunnolla eri tilanteissa. Toki me treenataan koulua ja halutaan sitä oppia ja kasvattaa hevosen kuntoa ja saada se lihaksikkaamksi. Mutta tärkeintä on juuri meille, että molemmat kehittyy ja oppii uutta ja opitaan luottamaan toisiimme. Kisoja luultavasti käydään, mutta ne eivät ole meille se pääasia vaan enemmänkin ne kotitreenit ja muut asiat hevosen kanssa ja toki se, että hevonen pysyy terveenä.

  VastaaPoista
 48. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus. Minäkin ajattelen hevosta ihan jonakin muuna kun urheiluvälineenä, sehän on harrastuskaveri tai useilla hevosenomistajilla perheenjäsen.
  Minustakin kannattaa mennä sitä vauhtia kun itsestä hyvältä tuntuu :) Ei mitään turhaa treenaamista, siitähän saa vaan itselleen ja hepalleen stressin ym. ongelmia.
  Tällaiset postaukset on kivoja lukea.
  Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
 49. Kun menin Pinjan blogiin nii siin luki et ei käyttöoikeutta. Miksi Pinja on laittanu bloginsa yksityiseks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on kysytty jo varmaan kymmenesti, ihan rauhassa nyt ja odottakaa, kyllä se pian on taas luettavissa!

   Poista
 50. Tosi kiva postaus :) Kiva että on tulossa postausta ruokinnasta (::

  VastaaPoista
 51. Kiva lukea välillä vähän erilnlaisia postauksia...Tykkäsin tästä :) Muutes..miks Pinjan blogi on yksityinenn?

  VastaaPoista
 52. Kiva että treenaat vähän tuota enkkua, mutta muista, että aineessa on se kaikista tärkein juttu että viesti menee perille, kielioppimokat ei oo niin pahoja:) Ja tämmöset oikeat ratsastustermit on tosi vaikeita, mutta ehkä niittenki opettelemisesta on hyötyä!

  VastaaPoista
 53. Onks Pinja lopettanut blogin, kun mei kone ei sitä löydä ???? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon on vastattu jo kymmenen kertaa... Kato ylempää! ;)

   Poista
  2. Se kyll löytää, kun laitat sen HTTP://bonbonponi.blogspot.fi/

   Poista
 54. Mun tavote on et luottaisin isompiin heppoihin enemmän ;)

  VastaaPoista
 55. Kiva postaus, ja ymmärsin kyllä sun pointin tästä, ettet halua ottaa stressiä asettaaksesi tavoitteita, joita et edes tiedä voitko saavuttaa, koska elämässäsi on muitakin tärkeitä tavoitteita, kuten koulun käyminen huolellisesti läpi.
  Mutta siinä myös olen eri mieltä, kun puhutaan hevosesta joko perheen jäsenenä tai kilpailuvälineenä. Sana kilpailuväline on jo itselläni niin karvoja nostattava sana, sillä minä ainakin uskon, ettet voi kovin pitkälle pärjätä, jos pidät hevosta vain välineenä vaan kyllä sen kanssa pitää kehittää hyvä kaveruussuhde ja pitää siitä muutenkin huolta. Kunnianhimoiset tavoitteet tai tavoitteet ylipäätänsä ei estä tekemästä hevosen kanssa välillä myös kaikkea leppoisaa, sillä oikeasti myös se kilpahevonen tarvitsee muutakin kuin pelkkää päivästä toiseen hiessä ja hampaat irvessä treenaamista. Tai ainakin itselläni oman hevosen "treenaamiseen" kuuluu nimenomaan hevosen mielen pitäminen virkeänä eli maastoissa samoilu, kesällä oli ihan huippua käydä ilman satulaa uittamassa järvellä jne. Vähän samalla tavalla, kuin ihmisurheilijallakin, niin myös se psyykkisen puolen pitäminen hyvänä on todella tärkeää.
  Se mitä tavoitteita hevosesi kanssa on tai ei ole ei sulje pois sitä, että hevosta voi pitää itsellään myös sillä ajatuksella, että se on ystävä ja perheenjäsen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan tarkoittanut, että jos kilpailee tai treenaa kohti korkeampia tavoitteita hevonen ei olisi silloin perheenjäsen. Lähinnä tarkoitin sillä lausaduksella, sitä että meidän hevoset on ostettu loppu elämän kotiin meille, kuten koiratkin. Kun ne ovat vanhoja tai eivät voi hypätä, ei niitä olla heti ensimmäisenä vaihtamassa, jotta voitaisiin jatkaa kohti tavoitteiden saavutamista:)

   Poista
 56. miten sä nyt niin kovasti ärsyynnyit:0??

  VastaaPoista
 57. Hyvä postaus! miks Pinjan blogii ei pääse enää:o?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monesti jo tässä postauksessa kertonut, että blogi on hetken ulkoasu yms. rempan takia piilossa.

   Poista
 58. Tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 59. Tosi kiva postaus! Täyttä asiaa, tavoitteiden ei tarvi olla just niitä että "Hyppään seuraavalla kaudella kisoissa 100cm hyväksytysti" yms Hepat on rakkaita perheenjäseniä, kuten sanoit;) Milloin teette taas bloggaajan rankka elämä -videon? Ne on parhaita!:)

  VastaaPoista
 60. Olipa kiva kuulla teidän tavoitteista! Olen päättänyt tänä vuonna keskittyä superpaljon istuntaan ja pyrin työntämään kaikenmoiset suorituspaineet pois, ja nauttia tästä superihanasta harrastuksesta :) Itselläni on ollut ongelmana, että haluan olla paras heti tässä nyt saman tien. Tämän vuoksi harrastus on kärsinyt melkoisesti, koska ratsastuksesta on tullut minulle vain suorittamista. Yritän tänä vuonna nyt parhaani mukaan aloittaa puhtaalta pöydältä.

  Todella ikävää, että olet saanut huonoja ja varmasti myös loukkaavia kommentteja, kuten uusimassa postauksessa kerroit. Kenenkään ei pidä joutua kestämään tuollaista. Tsemppiä sulle tosi paljon niin lukioon, kuin heppaharrastukseenkin :)

  Kopioin muuten yhden taustakuvan siitä eräästä postauksesta virtuaalitallilleni, kai on ok?

  VastaaPoista
 61. Miksi te heti yleistätte että hevoset on vain kilpailuvälineitä kun ne myydään jos haluaa edistyä seuraavalle tasolle? Meillä on tarkoitus tämän kauden jälkeen myydä mun hevonen, ja ostaa uusi jolla pääsee isompia luokkia. Rakastan tota mun nykystä yli kaiken, ja se on ku perheen jäsen mutta pakko niistä on joskus luopua. Jotku haluaa kisata ja edistyä, ja jos haluaa oikeesti päästä eteenpäin nii sitä on pakko ostaa uus. Ite en ainakaan ikuisesti jaksa mennä pelkkiä 110-120cm luokkia, vaan haluan joskus päästä isompia. En kuitenkaan tarkota sitä, että siinä on vikaa kun haluaa pitää hevosen loppu elämän ajan eikä aseta isoja tavoitteita. Ei oo mitenkään kovin mukavaa kun sanotte hevosia joita oikeasti rakastetaan "kilpailuvälineiksi"... Jos haluaa saavuttaa jotain on pakko luopua jostakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voisi verrata nyt karkeasti vaikka lapsiin. Jos vanhemmat ovat pettyneitä lapsensa koulumenestykseen eikä lapsi saakkaan parhaita arvosanoja ja menestystä, se vaihdettaisiin parempaan. Niin, sitä ei vaihdeta parempaan. Jos taas yrityksen työntekijä on huono, eikä saa aikaan haluttua tulosta se vaihdetaan parempaan. Mikä on ero? Niin rakkaus.

   Ymmärrän, että sitä kilpahevosta voi rakastaa kyllä ihan varmasti ja jos haluaa menestyä on se pakko vaihtaa :)

   Poista
 62. Miten sait Gimpiin eri tallennusmuodot?minulta ei löydy ollenkaan jpg tai png muotoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ne pitää itse korjata siinä "vie" vaiheessa, eli jos kuva on vaikka nimetön.jpg niin sinun tulee kumittaa jpg ja laittaa tilalle png

   Poista
 63. Mä oon ollu vaan muutaman kerran 40 cm ja muuten vaan ristikoita, koska mulla ei yksinkertasesti ole ollut mitään hevosta. Mutta onneksi saan kohta oman hevosen niin siirryn siitä sitten pikku hiljaa aluetasolle :3 Mutta ei, eise tarkota sitä että mä ostan sen hevosen vaan niitten kisojen takia.. Haluan oppia ja kehittyä ja päästä eteenpäin. Ja muutenkin jonkun ihanan kauraturvan jonka korvaan voi aina kuiskata salaisuudet :)

  VastaaPoista
 64. haluun oppii ratsastaa samallla tavalla ku sä :) ja voittto on niiiiiiiiiiiiiiii IHQ + ooot kaunis

  VastaaPoista
 65. Tää oli taas sellanen postaus sulta, joka inspiroi mua jatkamaan eteenpäin ratsastajana. Muutaman kerran olen pahemmin pudonnut hevosen selästä, ja miettinyt siellä hiekassa maaten itku kurkussa, etten hoi enää jatkaa. Sitten mietin taas tavoitettani olla parempi ratsastaja, ja oppia ratsastamaan paremmin. Se on ehkä ainoa asia, joka on minut saanut nousemaan selkään, koska tiedän, että jos nousen, olen taas hieman lähempänä sitä tavoitetta, jota yritän saavuttaa; haluan kehittyä ratsastajana. Tää oli sellanen postaus, joka todella kosketti mua, mitä ei yleensä tapahdu, ja siitä sulle ja Votelle, sekä kaikille muille iso plussa!

  VastaaPoista
 66. Hyvä postaus! Tuli mieleen puhuessasi vinoudesta, että oletko käynyt fysioterapeutilla? Oma kehonhuolto on tärkeää ratsastuksessa ja kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joitakin fysioterapeutteja on jotka keskittyvät myös ratsastajaan. Voisit saada hyvää palautetta ja oivaltaa joitakin asioita mitä ei tulisi ikinä edes mieleen. Tietenkin hevosta voi käyttää fysioterapiassa myös. Voi olla, että Voitto hyötyy siitä jos on aikaisempiakin ongelmia. Tulipas pitkä selostus :D Kaikkea hyvää jatkoon ja muista pitää rajat hevosille! :) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Oon kyllä käyny joskus aikoja sitten:)

   Poista
 67. Hyvä kirjotus! :) itellä on kyllä noita cm-tavotteita mutta en vedä itkupotkuraivareita vaikkei niihin aina päästäisikään, nollaradat on kuitenkin se tavote! Mulla on itelläni uus hevonen ja helposti tekis mieli olla liian hätänen ja edetä nopeesti mutta kun pitää järjen mukana niin ajan kanssa hyvä tulee :) tota jalkojen lämmittämistä kuitenkin vähän ihmettelin? Jalathan pitäis pitää viileenä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pidit:) Lämpösistä täällä lisää infoa: http://www.lillivoitto.fi/2013/09/jalkojen-hoidon-tarkeys.html

   Poista
 68. Teiän tallin arkea on kyl kiva seurailla. :) Ite saan yksärin vasta 15 vuotiaana ja nyt olen 11, joten tässä vielä jonkun aikaa odotellaan! XD Miten vanha itse olit kun saitte Lillin, (jos siis oikein ymmärsin, että Lilli oli teillä ensin) ? :) Nyt on itellä 170cm hevonen hoitsuna ja oon 153cm, mutta hyvin meillä menee, että ei valittamista, mutta joskus varmaan jonkun suokin hankin :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.