"Ei pahalla oot vaa lesopaska" - nettikiusaamisesta minun näkökulmastani

keskiviikko 28. syyskuuta 2016


Kiusaaminen on puhuttanut viime aikoina blogeissa ja aiheeseen tarttui nyt myös Helsingin Sanomat jutulla "Läski, joka rääkkää hevostaan" - some-raivo saa kilparatsastajat jopa lopettamaan lajinsa. Kiusaaminen, etenkin netissä ja keskustelufoorumeilla, on itsellenikin tuttua. Suositun blogin kirjoittajana ei voi välttyä ikäviltä keskusteluilta tai kommenteilta, mutta vuosien saatossa oma suhtautuminen ja tapa käsitellä ikävät kommentit on saanut pahimmat haukkujat lopettamaan. 


"Muute ei oo mikään ihme tiia jos sulla aina voitto kieltää kun ei se jaksa hypätä kun tollanen läski rotta haisee ja keikkuu tuolla selässä, ja muuten vote on ihanan näkönen heppa mutta nyt ku se klipattiin niin hyi YÖK. voisin laittaa sen pihvin väliin ja NAM mikä makuelämys. Kunnon luokan pihvia, vesikielellä ;););););) Mutta tiia oikeesti opettelemaan ridaamaan, oot lesbo pervo läski paska lihava tyttö korvesta huono ratsastaja ruma paska ääni haiseva limainen haiseva oksettava ällö, hävettäis muakii jos oisin sä. Ja hypitkö vielkii se hebe pääl tallissa? ja sitten nukut se pääl ja et pese koskaan? voin kuvitella miten sellanen pitkä hajuhöyry vetää sun perässä, sun sänky on täynnä hevosen kakkaa kun se hebe pääl oot. Homeinen huone sulla Pinja on ihana kaunis ei oo ruma vaan kaunis missi ihana ääni paras ridaa ja pitää huoneen siistinä. Joten oot sun suvun häpeäpilkku. Mitä se joonas näkee sussa, tollasessa täikasasssa. ei pahalla oot vaa lesopaska, on maailman isoin valhe sanoo sua kauniiks. 

Nyt en ainakaan möhli tän lähetyksen kanssa. 
JA JUMALA OLKOON KANSSASI. SIUNAUKSIA KOKO PERHEELLE JA KENTIES SUVULLE... TAI TUSKIN NE KUUNTELEE SUA KU HENKI HAISEE TÄNNE ASTI..
ootko muute vahinko? :oo vaikuttaa siltä"

Muutamia vuosia sitten kiusaaminen oli joka päiväistä. Keskustelufoorumilla oli päivittäin haukkumiskeskustelu pystyssä, ilkeitä kommentteja sateli blogiin ja kiva postaus muuttui nopeasti ilkeiden kommenttien takia negatiiviseksi. Silti sain jostain motivaatiota jatkaa blogin kirjoittamista. Onneksi, sillä tilanne on tällä hetkellä todella hyvä. Lukijani ovat kasvaneet, oppineet etten provosoidu haukkumisesta tai muuten vain todenneet, ettei kiusaaminen enää kannata. Toki aina silloin tällöin tulee edelleen ilkeitä kommentteja tai keskustelufoorumilla puidaan asioitani negatiiviseen sävyyn. Harvoin ne kuitenkaan enää minua millään tapaa koskettavat.

Suuri käännös parempaan tapahtui vuonna 2014, kun teimme yhdessä perheen päätöksellä rikosilmotuksen kommentoinnista. Olin silloin vielä alle 18-vuotias, joten poliisi suhtautui asiaan oikeasti vakavasti ja antoi vielä hyviä vinkkejä meille asian käsittelyyn bloginkin puolella. Hän myös totesi, että yleensä aina pahimmat haukkujat ovat lähipiiristä. Karulta kuulostava fakta. Meitä oltiin varoiteltu, että ei poliisi suhtaudu vakavasti tuollaiseen asiaan, mutta toisin kävi. 

Ikävistä kommenteista puhuttiin heti blogin alusta asti vanhempien kanssa ja tarvittaessa joitakin väitteitä puitiin myös valmentajien kanssa. Suosittelenkin ehdottomasti asiasta puhumista aikuisten ihmisten kanssa. Asian puhuminen läpi ja sen toteaminen aivan perättömäksi höpöhöpöksi auttoi ainakin itseäni unohtamaan ilkeilyt.

"Ratsastajat välttelevät itseään koskevien keskustelujen lukemista, mutta aina niihin ei voi olla törmäämättä", Partanen kirjoittaa Helsingin Sanomien jutussa. Itse kuitenkin tykkään lukea kaikki keskustelut ja yleensä otan niistä vielä screenshotit todisteeksi. Kaikille se ei kuitenkaan sovi ja oman itsensä jokainen tuntee parhaiten ja voi sen myötä miettiä, haluaako käydä lukemassa sen keskustelun itsestä vai ei. Jos ei halua, kannattaa asiasta sanoa myös kavereille ja vaikka siellä blogissakin, sillä ihmisillä on tapana linkittää ja laittaa otteita ihan hyväntahtoisuuttaan ilkeistä keskusteluista keskustelun kohteelle.


Vaikka itse olenkin melko herkkä ihminen, niin en ole onneksi koskaan tätä lajia harkinnutkaan lopettavan, vaikka netissä on niin kehotettu useasti huonosti menneiden kisojen jälkeen. Lehtijutun otsikossakin mainittiin some-raivon saavan kilparatsastajat jopa harkitsemaan lopettamista. Itse olen kuitenkin kääntänyt ilkeilyt surkeasti menneiden kisojen jälkeen itselle motivaatioksi, kyllä mä vielä näytän niille!

Kuitenkin vielä joskus nykyäänkin kommentit saavat surulliselle mielelle. Jokin vuosi sitten eräässä Facebookin ryhmässä oli aiheena "Ärsyttävin hevosbloggaaja". Voin myöntää, että se oli keskustelu joka viimeksi sai harmistumaan, vaikka kuinka teille tässä väitänkin, ettei mikään enää hetkauta. Silti aina välillä tulee kommentti tai keskustelu, joka saa harmistumaan.

Tämä Facebook-keskustelu oli aiemmista täysin poikkeava. Ihmiset jotka saatoin tietää blogimaailmasta kommentoivat omilla nimillään ja kuvillaan sinne omasta mielestään ärsyttäviä bloggaajia. Minun nimeni mainittiin varmaan lähemmäs sadassa kommentissa. Osa kommentoijista oli aikuisia, kisaradoilta tuttuja, ihmisiä. Jotkut olivat ottaneet aikaisemmin meidän kanssaan yhteiskuvia tapahtumissa. Toiset taas olivat täysin tuntemattomia, mutta pystyin silti näkemään heidän naamansa. Kaunis kypsän näköinen tyttö, kertoo julkisesti omalla nimellään vihaavansa minua. Silloin mietin, mikä minussa on vikana, kun ärsytän kaikista bloggaajista kaikkein eniten.

Otin jokaisesta screenshotin ja vielä nyt jälkeenpäin luettunakin ne tuntuvat ikäville. Ei kysytty mielipidettä blogista, vaan puhuttiin bloggajasta, puhuttiin minusta henkilönä. On eri asia, jos joku ei tykkää minun blogista. Sen ymmärrän hyvin, mutta se että saa kymmeniä kommentteja, joissa tuntemattomat ihmiset kommentoivat, etteivät pidä Tiia Suomalaisesta, tuntui ikävälle.

"Tiia Suomalainen on lellikki"

"Tiiasta ja Aadasta en tykkää YHTÄÄN varsinkaan kun sain kuulla niistä yhden jutun"

"Tiia. Mua ärsyttää sen ääni"

Hevostalli.net, missä suurin osa hevosihmisten kiusaamisesta tapahtuu, on kaikesta valituksesta huolimatta melko hyvin moderoitu foorumi. Keskustelut poistuvat oikeastaan aina pyynnöstä, toisin kun muiden aiheiden keskustelupalstoilla. Erään muotibloggaajan keskustelua ei poisteta, vaikka kommentit ovat käsittämättömän kamalia. Keskustelu on pysynyt palstalla kuukausia, siinä on yli 100 sivua viestejä ja joka päivä tulee kymmeniä uusia haukkumaviestejä.

Moderointiin keskustelufoorumeilla ei voi puuttua, mutta bloggaaja voi vaikuttaa paljon bloginsa ja somensa moderointiin. Nykyisin Instagramissakin taitaa olla kommenttien moderoinnille mahdollisuus ennen niiden julkaisemista kaikille näkyviin! Itse otin blogissani tosiaan jo vuosia sitten käyttöön kommenttien julkaisun valvonnan. Päästän suurimman osan kommenteista läpi, mutta ehdotoomana etuna on se, että ehdin itse olla se ensimmäinen vastaaja provosoiviin kommentteihin, jos niin haluan. Usein nimittäin yhden ilkeä kommentti avaa muidenkin haukkujien kielen kannat ja jos itse ei pääse esimerkiksi katkaisemaan huhuilta siipiä ennen muita kommentoijia voi tuloksena olla melkoista settiä.

Kuitenkaan ihan kaikkeen ei kannata lähteä mukaan. Parhaiten ilkeily mielestäni rauhoittuu, kun siihen ei ota itse kantaa. Tämä on toiminut etenkin keskustelufoorumeilla, turha heittää itse lisää vettä myllyyn.  Helposti nimittäin alkaa puolustelemaan itseään tunne kuohussa ja jälkeenpäin luettuna on itsekin vajoamassa yhtä naurettavalle tasolle kun haukkuja. Kannatan siis provosoiviin kommentteihin vastaamista hyvin harkiten. Ainakin vastausta kannattaa miettiä tovi, eikä rynnätä heti kommentin luettua kirjoittamaan puolustelevaa vastausta.

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Miten te suhtaudutte ilkeilyyn tai oletteko joutuneet kiusaamisen kohteeksi? Oletteko joskus jopa kirjoitelleet ilkeästi keskustelufoorumeille tai blogeihin, kadutteko?

*Siniset lainaukset minulle esitettyjä kommentteja*

76 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus. Negatiivisilta kommenteilta ei voi välttyä mutta onhan tuollainen asiaton kommentointi ikävää. Hyvin on kuitenkin suosiosta huolimatta teillä pysynyt jalat maassa ja hienosti olette käsitelleet tätä bloggaamisen ja suosion varjopuolta. Some-raivo on varmasti pääsääntöisesti kateellisten ihmisten oman riittämättömyyden ja pahan olon purkamista eikä oikeasti johdu teistä ihmisinä. Tsemppiä jatkoon ja kyllä tyytyväisiä lukijoita on varmasti vaan niin paljon enemmän. Ps. Ihailen teidän tunnollisuutta koulunkäyntiin ja hevosten hoitoon ja uskomattoman taitavia bloggaajia olette. T. 23-vuotias fani (etenkin videot tulee aina katsottua)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä postaus vaikka aihe ei niin positiivinen :/ moni varmaan joutunut kiusaamisen kohteeksi, itselläkin on kokemuksia siitä.. oot kuitenkin vahva kun kaikesta huolimatta jaksat tätä blogia pitää :)! on ihailtavaa että pystyt olemaan oma ittes niinkun pitääkin!

  VastaaPoista
 3. Hirveitä kommentteja! Suurin osa johtuu varmasti kateudesta.. Ootteko menossa ratsunaiseen tekee ratsastuskoulut testissä videoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He eivät ole vastanneet eli näillä näkymin ei :)

   Poista
 4. Mikähän yksi juttu meistä on ollut, viitaten tuohon yhteen kommenttiin? :D Apua, miks mä en ole koskaan ollut yhdessäkään FB-ryhmässä! Olisi ollut hauskaa lukea noita, löytyyköhän ne vielä jälkikäteen jostain :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan sulle viestiä, mutta siitä on jo tosiaan aikaa :D!

   Poista
 5. Kiusaaminen on aina väärin, tapahtuipa se sitten koulussa, työpaikalla tai vapaa-ajalla harrastuksissa, netissä tai missä vain. Kiusaaminen kertoo aina vain ja ainoastaan kiusaajan omista puutteista, ne voivat olla ongelmat kotona, sosiaalinen kyvyttömyys tai vain heikko itsetunto jota yritetään kehittää lyttäämällä toisia.

  On eri asia antaa palautetta esimerkiksi julkisessa blogissa tai keskustella tunnetusta henkilöstä keskustelufoorumeilla, mutta silkka lyttääminen, mustamaalaaminen tai haukkuminen on aivan turhaa ja edelleen, kertoo vain ja ainoastaan kirjoittajan puutteista.

  On täysin oikea asenne jättää typerät kommentit julkaisematta ja moderoida kommentointia muutenkin. Blogi on kirjoittajan oma ja hän saa täysin itse valita mitä julkaisee. Mielestäni keskustelufoorumeilla ylläpitäjät saisivat ottaa tiukemman kannan ja kaikki asiattomat (pelkkää haukkumista sisältävät, ei rakentavat kommentit) saisi poistaa. En myöskään edes ymmärrä miten joku jaksaa kirjoittaa keskustelufoorumille kommentin jossa vain haukkuu toista ihmistä, se ei ole keskustelua nähnytkään ja taitava keskustelija osaa ilmaista asiansa loukkaamatta ketään ja löytää myös positiiviset puolet. Kiusaaja ei näitä hallitse.

  Tsemppiä Tiia, minun mielestäni vaikutat ahkeralta ja jopa määrätietoiselta ihmiseltä jolla on selkeästi taitoa tähän hommaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja. Harmillisen moni ei vaan ymmärrä haukkumisen ja asiallisen palautteen eroa, vaikka niin luulevatkin. Kiitos tsempeistä :)!

   Poista
 6. Mitenkähän ensimmäisen kommentin lähettäjä mahtaa karsinan siivota jos paskaa on vaatteissakin?😂

  VastaaPoista
 7. Minä en ymmärrä noita haukkujia.minusta tuia sinö oot ihana ihminen ja sinun postaukset/vidit on tosi hyviä.tuntuu sinun puolesta tosi pahalta.nii ja tää postaus tosi hyvä.

  VastaaPoista
 8. Asiaa! Hyvä, että uskalsitte tehdä sen rikosilmoituksen silloin! Sulla on tosi kiva blogi ja oot tosi kaunis! Oliko sun mielestä autokoulu vaikeaa? Selvisitkö ekalla inssistä?
  T.yks joka jännittää autokoulua:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata jänittää... autokoulun kautta on todella helppoa päästä ekalla läpi, koska on kyse bisneksestä. ;) Halutaan, että ihmiset maksavat monia tuhansia autokouluille eivätkä mene vanhempien opetukseen. Tietysti sen ajamisen nyt kohtalaista pitää olla, mutta useita virheitä saat tehdä ennen kuin reputat...

   Poista
  2. Ei ollut, mutta olin ajanut etukäteenkin jo autolla :) Ja selvisin inssistä ekalla vaikka vähän virheitä tulikin.

   Toisen anonyymin väite kuulostaa vähän kummalle :D Ihan samalla tavalla sitä pitää siellä inssissä ajaa oli sitten autokoulun käynyt tai ei, yleensä vieläpä ne jotka eioo koulussa olleet saavat ajaa paljon enemmän eli on helpompaa päästä läpi :) Ja joskus yksikin virhe voi olla syy hylkäämiseen, mutta usein kyllä pieniä virheitä voi tulla useampikin. Riippuu vaan virheen laadusta, esimerkiksi ylinopeus, päin punaisia ajaminen ovat yleensä syyt heti hylkäämiselle.

   Poista
  3. Ei ole kyllä ihan samanarvoiset mahdollisuudet päästä läpi... Minun paikkakuntani inssi sanoi ihan suoraan, että hänen mielestään kaikkien pitäisi käydä autokoulu vanhempien opettamisen sijaan ja siksi hän ei yleensä päästä ketään ekalla läpi. Tiedän myös monia tapauksia, joissa vanhempien opettama ei on reputettu esim. et kääntänyt yhdessä risteyksessä tarpeeksi päätä tai et liittynyt valtatielle tarpeeksi nopeella vauhdilla (5km alle nopeurajoituksen) syillä, kun taas autokoulun kautta on päästy usean vierheen tai melkeenpä holtittoman ajon kautta. Ikävä kyllä ajokortin saaminen ei ole aina reilua ja tasa-arvoista, vaikka kuinka haluaisi uskoa. Kyse on kuitenkin "arvostelulajista" ja siihen on vaikeaa mitenkään puutua.

   Olen siis kullut tällaisia kokemuksia usealta eri paikkakunnalta, mutta toivottavasti joka paikassa asiat eivät ole näin...

   Poista
  4. Aijaa, ompa kummallinen inssi se sitten siellä teillä...:D

   Poista
  5. Kyl se niin menee et autokoulun oppilaat pääsee inssistä helpommalla just siks et halutaan ihmiset sinne autokouluun eikä vanhempien opetukseen. Itse kävin vanhempani opettamana autokoulun ja eka inssi hylättiin koska ryömitin autoa risteyksessä eteenpäin odottaessani tilaa kääntymiseen. Myös siitä valitettiin etten käännellyt päätä tarpeeksi. Seuraavana päivänä menin uudestaan ja pääsin läpi, sama ihminen valvoi inssini ja valitti tällä kertaa liiasta pään kääntelystä.

   Poista
  6. Aika outo juttu teillä siellä sitten, tosi kummallista käytöstä koulun puolesta :-o
   Se on kyllä ihan selvää että päätä pitää käännellä autoa ajaessa, varmaan yks yleisimmistä syistä inssin hylkäämiselle.
   Meidän autokoulussa inssin arvostelija ei saa itse tietää, onko kuski ollut koulussa vai kotiopetuksessa.

   Poista
  7. Elina muuten hyvä, mutta ei oikein tuo sinun väitteesi arvostelijan tietämättömyydestä voi päteä sillä, että autokoululaiset tulevat joko ilman autoa inssiin tai sitten autokoulun autolla kun taas vanhempien opettaja aina sillä omalla autolla, eikä hän ole voinut tulla paikalle ilman opettajaa, joten vanhemmankin täytyy olla paikalla. ;)

   Poista
 9. Oon koko päivän miettiny tätä asiaa! Itsekkin lopetin yhdessä vaiheessa ratsastuksen, koska netissä alkoi leviämään perättömiä juttuja ja musta tehtiin jopa whatsappiin ryhmiä. Tein silloin myös youtubeen videoita, mutta poistin ne kaikki. Nyt kieltämättä hieman kaduttaa se, mutta ainakin se pahin kiusaaminen loppui. Kamalinta niissä ryhmissä oli se, että minut lisättiin niihin ja niiden ryhmien ylläpitäjissä oli mun kavereita! Me meinattiin myös tehdä asiasta poliisi juttu, mutta en itse halunnut.

  Mutta kuitenkin todella hyvä postaus, ja harmi, että niin moni hevosenomistaja/ratsastaja joutuu kiusaamisen kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisit vain rohkeasti tehnyt poliisijutun. Hirveää! Onneksi tilanne on rauhoittunut :)

   Poista
 10. Tuo on kyllä ikävä totuus, että lähipiiristäkin niitä haukkumisia tulee, toisin sanoen "tutut" kateellisia siellä huutelee...

  VastaaPoista
 11. Saanen kysyä, mutta silloin kun teitte rikosilmoituksen, oliko kommentin takana joku ns. "tuttu" vai ihan joku tuntematon?

  VastaaPoista
 12. Tämmösiä postauksia oon odottanu ja kaivannu tältä blogilta.
  Kamalaa millaisia kommentteja oot saanu, onneks ne on sitten vähentyny (:

  VastaaPoista
 13. Jokaisen ihmisen kaaliin pitäisi mahtua tämä lause: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, pysy hiljaa. Tsemppiä jos, ja kun, ilkeitä kommentteja tulee vielä vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa älä muuta.. Oikeassa elämässähän yleensä pysytään sitten hiljaa, mutta netissä on niin helppo huudella nimimerkin takaa.

   Poista
 14. Aivan kamalia kommentteja oot saanu. Arvostan sitä että jaksat nähdä vaivaa blogin eteen varmaan tunteja viikossa. Ihmiset ovat vain kateellisia. Kyllä mullekkin kävis että saisin hevosen ja oman tallin. Kenenkään elämä ei oo ruusuilla tanssimista eikä ikinä tule olemaan. Bloggaajat eivät vain kerro välttämättä niitä elämän vaikeita asioita. Tosi hyvin oot jaksanu tommosen "nettikiusaamisen".

  VastaaPoista
 15. Vähän ohi aiheen, mutta pakko sanoa, että tosi hyvin kirjoitettu postaus! Sun kirjoitustaito on selkeästi kehittynyt vuosien kuluessa! :)

  VastaaPoista
 16. Aivan hirveetä kun jotkut keksiikin laittaa tuollaisia kommentteja. :c Toivottavasti et ikinä lopeta bloggaamista!❤️

  VastaaPoista
 17. Hirveää miten ilkeitä ihmiset ovat. Toivon, että oot saanut unohdettua tommoset kommentit. Itse näin sit kerran viihteellä ollessani livenä ja kerroin lukevani blogiasi ja Halasin. Vaikutit okein mukavalta,aikuismaiselta ja iloiselta ihmiseltä. Jäi oikein hyvä mieli sun kohtaamisesta:). Kaikkea hyvää sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että jäi hyvä kuva, vaikka tollasissa oudoissa tilanteissa kun joku tulee moikkaamaan saatankin vähän jäätyä :D!

   Poista
 18. Kerrassaan loistava kirjoitus:)! Tuo kommentti vaan sitten on jotain niin sanoinkuvaamattoman naurettavaa ja oikeastaan aika huolestuttavankin kuuloista D:

  VastaaPoista
 19. Hyvä kirjoitus. Sä, Aada ja Susanna ootte ollu mun lempi bloggaajia jo vuosia ja sulla just videot on mun lemppareita 😊 oon itsekin saanut jonkin verran netissä sontaa niskaan juurikin mm siitä että olisin liian läski ratsastamaan mutten onneksi mitään yhtä rajua kuin sä.

  VastaaPoista
 20. Tosi hyvä postaus! Oletteko tulossa Pinjan kanssa milloin Rauhalahden Ratsastuskoululle?:) Odottaisin kovasti sieltä ratsastuskoulut testissä-videota:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää joku päivä soittaa heille ja kysäsitä haluavatko he meitä vierailemaan :)

   Poista
 21. Ihan älytöntä, miten rumia asioita ihmiset kuvittelevat voivansa kenenkään selville saamatta nettiin suoltaa. Olen seurannut blogiasi (ja siinä samalla kommentointia) jo useamman vuoden, ja moni muu sijassasi olisi varmasti jättänyt koko bloggaamisen jo aikaa sitten.

  Hurjasti tsemppiä tulevaan, toivottavasti blogisi säilyy yhtä rehellisenä ja eloisana kuin tähänkin asti! :)

  VastaaPoista
 22. Tosi ilkeitä kommenteja on sulle laitettu, tiedän kokemuksesta miltä se tuntuu :( Mua on haukuttu jo monta vuotta läskiks ja rumaks. Olenhan kyllä vähän pullea ja sen tiedostan itsekkin, olen jättänyt kaikki herkut ja katson muutenkin vähän mitä suuhuni laitan, mutta jos kokoajan saan negatiivisiä kommenteja itsestäni niin tuntuu, että on turhaa yrittää edes tehdä muutosta. Mua tultas haukkumaan jatkossakin ja sille en voi mitään. Aijon kuitenkin yrittää näyttää kiusaajille myös mun vahvan puolen. Oot oikein kiva ihminen ja teidän eläimet on tosi söpöjä kaikki <3

  VastaaPoista
 23. Itse olen joutunnut ihan liika useasti näiden kommenttien kohteeki, on minusta uhattu tehdä myös eläinsuojelulle ilmotus kun menen shettiksellä jolle olen liika pitkä... Myös instassa tullaan lähes joka päivä haukkumaan kuinka läski ja paska omistaja olen ponilleni enkä muka tiedä mistään ja rääkkään sitä pituudellani. Aino näissä kommenteissa ärsyttää on se että kukaan näistä ihmisistä ei tunne mua eikä tiedä ponista yhtään mitään, näkevät vain kuvia ka videoita. Vielä myös se että tiedän sen itsekkin että olen pitkä ponilleni mutta muuten sopusuhtainen. Myös siitä on sanottu että painan liikaa ponille ja satula ym varusteet eivät ole hyviä mutta mietin että mistä ihmiset tietävät muka painoni ja varusteiden istuvuuden?
  Lähes jokaiselle shettisridaajalle valitetaan mutta musta tuntuu että mulle ei oikeen mitään muuta tehäkkään kun valiteta... Mutta ei auta kun vain jatkaa eteenpäin ja lukee muiden tyhmiä kommentteja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ikävää, varsinkin jos tiedät itse hyvin olevasi aivan sopiva menemään painon puolesta vaikka pitkä olisitkin :/ Tsemppiä!

   Poista
 24. Olipa hyvä teksti, mielenkiintoinen ja laadultaan hyvä tason nosto edellisiin postauksiin! *ykäpeukkua*

  VastaaPoista
 25. Tosi hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe!! Mua kiusattiin peruskoulussa, mutta ei netissä, tosin ei mulla ole ollut mitään blogia tms. Ymmärrän että vaikka miten yrittäisi olla välittämättä kommenteista, niin silti osa niistä voi satuttaa tai ärsyttää. Olet rohkea kun kirjoitat aiheesta avoimesti! Nettikiusaamisessa on se ikävä puoli, että anonyymisti voi haukkua ihmistä, joka esiintyy omalla nimellään ja kasvoillaan, kuten juuri bloggaajia. Se on aika epäreilu asetelma.

  Vihakommenttien kirjoittajat varmasti kuvittelevat kirjoittelun helpottavan omaa oloa, mutta asia on juuri päin vastoin. Ainakin itseäni piristää nimittäin positiivisten kommenttien kirjoittaminen, ja sitä paitsi vieraan ihmisen haukkuminen netissä tuntuu aika vieraalta ajatukselta...

  On muuten kiva että välillä kirjoitat tällaisesta "syvällisemmästäkin" aiheesta :) Blogisi on todella laadukas ja monipuolinen! Tän postauksen kuvat on kans hienot, jälkimmäisessä kuvassa Voitolla on hauska ilme :D

  VastaaPoista
 26. Mun mielestä kaikki tommonen tyhmä,ilkeä,kamala ja vihainen teksti on kammottavaa!! KENENKÄÄN ei kuuluisi kokea tuollaista haukuntaa! Eikö todellakaan sun! Oot todella mahtava ja et lannistu tollasesta! Oot tosi pirteä ja iloinen:)

  VastaaPoista
 27. Kommentoin jo äsken, mutta unohtui yksi asia, joten pakko lisätä... Siis viitaten Helsingin Sanomien artikkeliin, josta puhuin, niin on todella ikävää jos jotkut jopa lopettavat kilparatsastuksen (tai jonkin muun harrastuksensa) kiusaamisen takia! :o :o Todella toivon, että kiusatuiksi joutuneet löytäisivät voimia olla lopettamatta! Toivotankin voimia ja rohkeutta kaikille kiusatuille, tapahtui kiusaaminen sitten netissä tai muualla.

  VastaaPoista
 28. Hyvä kirjoitus!
  Ihmisillä jotka tollasta kommentoi ei varmasti ole kaikki hyvin elämässään tai siellä pääkopassa.
  Oon seurannut sun blogia melkein alusta asti ja itsekin törmännyt noihin vihakeskustelupalstoihin.
  Suurinosa varmaan kateellisia.

  VastaaPoista
 29. Ihana postaus! Kiusaaminen on niin väärin, niin väärin. Toi kommentti veti sanattomaks, miten joku voi/pystyy kirjoittamaan tuommoisen. Huoh...

  No anna niiden vaan olla ja jatka harrastelua hyvänä ratsastajana, semmoinen olet! Tsemppiä jatkoon!!

  VastaaPoista
 30. Ja muo on tultu haukkumaan eläinrääkkääjäksi kun olen hieman pitkä ponille. "Hevonen kärsii" "Pilaat ponin" "Se näyttää kärsivältä" Ja kamalintahan ja järkyttävintä siinä on se että kyseinen henkilö on aika suosittu ravi ihminen instagramissa. Heitä oli kaksi muutakin mutten heitä muista.... Ja he olivat mielestäni todella ilkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiei, tossa kannattaa kysyä vaikka valmentajalta joku hyvä vastaus mitä heille vastata :) Jos on muuten sopivan painoinen niin eise pituus haittaa, jos poni ei siitä kärsi. Tsemppiä!

   Poista
 31. APUA!! Mitä kirjoitusta tuolla tyypillä!??????????? Siis oikeesti tämä sai mut raivoamaan eniten "voisin laittaa voiton leivän väliin ja nam mikä makuelämys" siis mikä näitä ihmisiä vaivaa!! Tiia oot paras volgaaja/blogaaja toivottvasti ton ihnmisen sanat ei haitannut sua liikaa ps. oot paras!

  VastaaPoista
 32. Tuo ensimmäinen kirjoitus jonka olit kopioinut (ehkä tai kirjoittanut sen sanoman itse)oli jotain aivan näköä raatsavaa!! miten joku voi haukkua noin paljon miten joku voi olla noin julma???

  VastaaPoista
 33. Pakko kommentoida, että mä siis järkytyin tosta, että aikuiset ihmisetkin osallistuu "ärysttävin hevosbloggaaja" keskusteluun! Mä en tajua miksi kukaan edes aloittaa saatikka jatkaa tollaista varsinkaan omalla nimellään, selvähän se, että siitä aiheutuu vaan pahaa mieltä. Kyllähän varmasti monelle, myönnän, että mullekkin tulee mieleen muutama nimi, mutta sen voi pitää sisällään eikä kyseisten bloggaajien juttuja ole ehkä siinä tapauksessa mitään tarvetta edes seurata.
  Sulla on kyllä aina ollut hyvä asenne mun mielestä bloggaamista kohtaan, vaikka onhan se ihan selvää, että suosio lisää myös epäsuosiota. Tuo negatiivisuus on kyllä saanut kohtuuttomat mittasuhteet anonyymi kommentoinnin turvin, mutta hyvä, että olet pysynyt sen yläpuolella/sitä vahvempana :).

  VastaaPoista
 34. Hyvä kirjoitus! Tämä antaa hyvää esimerkkiä varsinkin nuoremmille, miksei myös vanhemmillekin seuraajillesi. :-) Oli hienoa että julkaisit "hirveyksiä", jotta kaikki oikeasti voivat lukea kuinka kamalaa nettikiusaaminen on. Harva kiinnittää huomiota jos kirjoittaja kertoo vain, että tulee inhottavia kommentteja..

  VastaaPoista
 35. No huhhuh, aika ilkeää menoa! Onneksi tuommoiset on vähentyneet ja silloin kun noita ilkeitä kommentteja oli tullut, niin olit jaksanut vain kirjoittaa tätä blogia!

  VastaaPoista
 36. Ite en edes ymmärrä miten voi vihata ketään ilman että on ikinä edes tavannut/tuntee yhtään (extreme tapaukset pois laskuista). Olisi kiva pystyä näkemään mite niiden haukkujien yms päässä liikkuu, sillä itsellä ei tulisi mieleenkään alkaa haukkua jotakuta tai suoraan lähettää ilkeitä viestejä. Palautetta voi antaa aina asiallisesti tai pitää mielipiteensä ihan itsellään. Oman ajankin voi käyttää paljon paremmin kuin haukkumiseen foorumeilla tms, jos ei tykkää jostain tyypistä, pääsisi paljon helpommal jos vain jättäisi heidän seuraamisensa ja ignoorais kokonaan.

  VastaaPoista
 37. Todella vaikuttava postaus! Itse olen saanut sinusta tämän blogin, instagramin ja snapchatin kautta vaikutelman, että olet positiivinen ja ystävällinen. Olen tykännyt seurata blogiasi. Kiitos siitä, että pidät blogia edelleen yllä! <3

  VastaaPoista
 38. Hyvä kirjoitus. Mun mielestä tää oli tosi hyvä aihe tuoda esille. Muistan kyllä harmillisen hyvin tuon rikosilmoitus -postauksen, sehän taisi olla pitkään blogin luetuimpia postauksia. Taisia oikeasti vähän laittaa kapulaa ilkeiden kommentoijien suuhun,koska ne karsutui aika hyvin pois ja monivarmaan tajusi, että ilkeästä kommmentoinnista voidaan viedä asiapitkälle ja siinä ollaan tosissaan!

  Hyvä kirjoitus! Luulisi, että me kaikki hevosia ja harrastustamme rakastavathaluaisimme hyvään niin hevosillemmekin sekä harrastus- ja kilpatovereille! Toivottavasti nämä sekä sinun, että Aadanblogissa olleet tekstit taas herättelisi ihmisiä. Samoin Hesarin kirjoittama juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa muuten olla vieläkin yksi blogin luetuin - ja hyvä toisaalta niin. Toivotaan, että vaikuttanut muidenkin blogien kommentointiin, eikä vain minun.

   Poista
 39. Tuohon Ratsastuskoulut testissä-postaussarjaan ehdotuksena Varkauden ratsastuskeskus.

  VastaaPoista
 40. Voisitko sä tehdä "linkkaa blogisi" postauksen jossa esittelisit sit sun mielestä parhaimpia blogeja jotka ansaitsisi enemmän näkyvyyttä eli ehkä myös aika pieniä blogeja (lukijamäärältä), mut ei välttämättä niitä mitä ite aihepiirien vuoksi lukisit :) ite tykkään näistä koska yleensä löytää uusia tuntemattomia blogeja lukulistalle!

  VastaaPoista
 41. Tuollainen typerä käytös kertoo niin paljon noista kommentoijista eikä mitään sinusta! Tosi kiva, että videoita tulee nyt enemmän, niitä on kiva katsoa :) Blogin laatu on mielestäni parantunut huimasti viime aikoina.

  VastaaPoista
 42. Suomalainen ihminen ( ja varsinkin hevosihminen) on niin hirmuisen kateellinen ja ärsyyntyy toisen onnesta ja onnistumisesta. Ja sitä kateutta ja ärsytystä ei osata käsitellä muuten kuin haukkumalla, jolla pyritään saamaan muut samalle kannalle ja haukunnan kohteelle paha mieli, koska eihän kellään muulla saa asiat olla paremmin kuin haukkujalla itsellään. Tottakai kaikilla on oma mielipiteensä asioihin, mutta se asian esittäminen asiallisesti on kyllä kuoleva taiteenlaji... Ja nykypäivä mahdollistaa niin hyvin tän randomina kommentoinnin joka vaan omalta osalta lisää tätä "innostusta" löytää toisesta jotain mistä sanoa ikävästi, koska "eihän mua siitä kiinni saada". No, kyllä saadaan... Ihmisten pitäisi oppia enemmin kehumaan itseään vielä enemmän mielummin kuin haukkumaan toista, miksi käyttää aikansa negatiivisen asian levittämiseen kun voisi keskittyä vaikka pitämään oman elämänsä mukavana ja positiivisena? Ja jos vaan jaksaa haukkua ja puhua pahaa, on varmasti omassa päässä/elämässä jotain vikana, joten sääliksi käy heitä.
  Ja minä tosiaan muistan sinut Tiia vuosien takaa, silloin jo olit hirmu topakka ja kaikin puolin mukava ja hauska heppatyttö, enkä näe kyllä, blogiasi jonkun verran seuranneena, että ajatukseni sinusta ihmisenä on muuttunut mihinkään. Hirveän hyvän jutun olet tästä kehittänyt, tosi monipuolisen ja kiinnostavan ja lukiamäärähän sen myös kertoo. On ne lukijat sitten pienempiä tai meitä isompia heppatyttöjä :)
  T. Tallityttö eläinpuistoajoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hyvä kommentti!

   Voi että silloin olin niiiin pieni! Ja huippua, että muistat niiltä ajoilta :D!

   Poista
 43. Tiia. Minusta on hienoa ettet enää lannistu ilkeistä kommenteista, vaikka toki ne satuttaa. Olen itse suurinpiirtein samanikäinen bloggaaja kuin sinä. Minusta sinun ei kannata välittää niistä ilkeistä kommentoijista. Heillä on itsellään jotain ongelmia joita purkaa sinuun. " olet vain sopiva kohde kun olet suosittu bloggaaja". Tykkään todella lukea blogiasi ja vaikken sinua tunnekaan niin minulla on sinusta hyvin mukava kuva ja olet iloinen ja pärjäävä tyttö! Älä välitä ilkeyksistä. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :) tsemppiä!

  VastaaPoista
 44. Tiia oot tosi rohkee ku uskallat ottaa tän näin vakavan asian esille. Mun mielestä oot kaunis ja Voitto ihan maailman söpöin hevonen. Miten joku ees kehtaa julkasta tollasta soopaa. Jatka vaan samaan malliin ja älä välitä. Sano Pinjalle et sekin on kaunis.

  VastaaPoista
 45. Ootpa säki joutunu kokemaan paljon kaikkea inhottavaa :/ vaikka sinulle onkin helppo olla kateellinen, olet yksi minun lempparibloggaajistasi ja täällä löytyykin yks sun innokas lukija :) Varsinkin nyt lähiaikoina sun blogi on lähtenyt kehittymään tosi kivaan suuntaan!
  - 15-v lukija

  VastaaPoista
 46. Kamala, millaisia kommentteja saatkaan... Ihan hirveitä! Kiitos, kun olet niistä huolimatta jaksanut pitää blogia ja kirjoittaa tänne kuulumisia ja tekstejä. Ja oikein olette tehneet, kun rikosilmoituksen silloin aikanaan teitte. Pitäisi enemmänkin saada vastuuseen haukkujia. Nettikiusaamista ei pidä sallia.

  VastaaPoista
 47. Hieno kirjoitus😊

  VastaaPoista
 48. Siis järkytyin niin pahasti 0_0 !

  VastaaPoista
 49. Voitto kotiin pitkäaikaisena lukijana voin kyllä vakuuttaa näkeväni sussa paljon parempaa kuin nuo ilkeilykommentit. Hienosti kirjoitit jälleen ja ihan aiheesta, osaat selvästo käsitellä kommentteja järkevästi. Suosittelen sua olemaan vaan välittämättä vihakommenteista, usein asialla on kuitenkin näitä pikkilissuja jotka sai toissapäivänä puhdistaa naapurin Erkki-ponin kaviot ja ovat näin ollen sua hirveen paljon kokeneempia ja sun valmentajiakin pätevämpiä kertomaan sun ratsastuksesta. :))))

  Netissä liikkuu niin monensorttista porukkaa ja asiaa, ettei kaikista edes tarvitse välittää. Tilanteessasi varmaan itsekin mielenkiinnosta keskustelut itsestäni lukisin. Saattaisi siinä kuitenkin tulla loukkaantunut olo, mutta jäi sellanen lukematta jättäminen häiritsemään, kun sitten saattaisi päässään kuvitella kaikenlaista mitä siellä ht.ensin netin keskustelupalstalla saattaisi lukea.

  Sua ihailevana ihmisenä sekä ratsastajana että muutenkin, en voinut olla puolustamatta sua yhdessä whatsapp ryhmässä käydyssä keskustelussa. Meinaan et siel oli jäsenenä yks kipakka 19-vuotias nainen, joka sun ratsastustyyliä ym alko arvostelemaan. Naureskeli ettette te voiton kanssa edes päässeet 1-tasolta ja seurakisoista mihinkään ja jotain muutakin kyseiseen asiaan liittyen. Avauduin sitten hieman aiheesta ja selitin teidän ihan kisanneen enemmänkin, kehuin sun ratsastuksen hyviä puolia ja sitten se vain tuhahtikin tyyliin "ihan sama." Että sellainen puolustus se sitten oli ja aihetta vaan jatkettiin seuraavaan. Kyseinen henkilö ei ollut vaivautunut mitään itse tarkistamaan faktoista vaan ilmeisesti muodosti susta ja Voiton ratsastuksista kuvan ht.netin perusteella.

  Muista Tiia että oot oikeesti ihana. :3 Voiton kanssa olitte hyvä pari ja sun blogi onki ainut treeniblogi mitä oon jaksanut näinki kauan seurata. Se johtuu täysin siitä että oot taitava kirjottamaan ja kertomaan valmennuksista ja koska sun lähtöpohjana on hevonen kotona, mua kiinnosti viel enemmän. Oon aina ihaillu miten sievästi osaat ratsastaa ja hypätä! Voitollakin oot varsinkin parhaimpian vuosina menny niin kivasti ja oli ilo seurata teiän etenemistä. Tietenkin nytkin, vaikkakin meno rauhallisempaa onkin. Tosi kaunis oot myös ja sulla on just passeli ruumiinrakenne. Älä välitä Tiia typeristä kommenteista, vaan ryhti suoraan ja positiivisena etiäpäin! :)

  VastaaPoista
 50. Voi ei😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  VastaaPoista
 51. Pojat ärsyttää, ja sit ite ku ärsyynnyn siitä, ni suutun ja ne jatkaa. Xd mut sit tajusin et annan vaa mennä toisesta korvasta sisää, ja toisesta ulos, ni ne ei enää jaksa ärsyttää 😊

  VastaaPoista
 52. Ei jumalauta oikeesti! Mitä ihmisil liikkuu päässä

  VastaaPoista
 53. Kauhea tuo liittämäsi kommentti. Jotenkin siitä tulee olo sinulle pahasti katkeroituneesta tyypistä joka ehkä jopa tuntee sinut..? Tuo "joonas" kommentti ainakin tuntui siltä kun en minä ainakaan muista lukeneeni blogista kenestäkään Joonaksesta. Ja tuo FB keskustelu kuulostaa myös kamalalta.

  Tiedän tuon muotibloggaajasta tehdyn keskustelun mistä puhut, olen itse raportoinut sen useita kertoja mutta jostain syystä se ei vaan poistu! Samalla samalla foorumilla poistetaan ahkerasti paljon mitättömämpiä juttuja, hiukan tulee mieleen että modet haluavat tukea kys. henkilön kiusaamista..

  Itse olen päässyt hyvin vähällä nettikiusaamisen osalta mutta se johtuukin siitä etten kauheasti tee julkaisuja someen. Joskus irc-gallerian kulta-aikoina joku trolli kommentoi että olen kauneusleikkauksen tarpeessa mutta se on oikeastaan ainoa kerta. Ihailen teitä bloggaajia kyllä, tämä harrastus kasvattaa varmasti paksun nahan.

  VastaaPoista
 54. Nyt täytyy kyllä todeta, että a. eikö ihmisillä ole muuta elämää, kuin toisen kyylääminen ja b. onko omat asiat muka niin hyvin, että on varaa haukkua toisia? :D Kyllä sitä itsekin on ihanasti saanut kuulla kaikkea paskaa omasta ratsastuksesta, kuinka olen liian kova tai ihan väärä ratsastaja... No tervetuloa ihmiset kokeilemaan rautakankea suomenhevosta, joka on rääkätty melkein hengiltä! Siinä on ollut vähän tekemistä löytää hevosen elämänilo takaisin ja päästä edes ratsastamaan ilman kauheita kyyttäilyjä... Että puhukaa ihmiset vain, mutta kannattaisi siivota se oma hiekkalaatikko ensin!

  VastaaPoista
 55. Mikset vastaa kommentteihin jotka on kysymyksiä, kun kumminkin julkaset ne ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin en ole vastannut :)? Kysy uudestaan jos on jäänyt vastaamatta, julkasen nämä puhelimella ja vastaan koneella niin saattaa joskus unohtua.

   Poista
 56. Tosi hyvä postaus!😍 Ja mä niin tiiän tuon tunteen...😠 Mulla ja mun serkulla on 4 yhteistä shettistä niitten pihassa. Ja joka kerta kun laitetaan esim. IG kuvia poneista tai ratsastuksesta, aina löytyy valitettavaa...

  1. Esimerkki: vanhin shettiksistämme on Keimo, 27 vuotias pappa. Ja AINA kun siitä laitetaan kuvia tai kuulumisia, sanotaan, että se pitäis jo lopettaa😧 Vaikka se on edelleen hyvässä kunnossa(paitsi selkä ei enää kestä yli 15kg), niin se saa elää laumassa, se saa ruokaa ja paljon hoitoa. Sitä liikutetaan ajamalla, juoksuttamalla yms.

  2. Esimerkki: Kara, 12 vuotias shettistamma, on ehkä hiukan pyöreässä kunnossa, mutta kunnonkohotus on koko ajan käynnissä. Meitä haukutaan huonoiksi ratsastajiksi, ja haukutaan että ei liikuteta sitä tarpeeksi, mutta sillä ratsastetaab 4-5krt viikossa.

  3. Esimerkki: Kelmi, 7 vuotias shettisruuna. Nimensä mukainen, osaa kaikki temput ja kujeet. Siltä lennetään aika usein, ja meitä haukutaab huonoiksi ratsastajiksi, koska ei pysytä kyydissä. Mutta kelmi on vanha kettu, ja shettiksen selässä pysymisessä on kyllä haastetta.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.