Maastakäsittelykuuri alkaa

perjantai 16. syyskuuta 2016

Moikka! Olen aina ollut vähän vastahakoinen maastakäsittelemään. En sen vuoksi, että se olisi mielestäni turhaa vaan sen vuoksi että aihealue on ihan uusi ja mulla ei ole mitään hajua miten maastakäsittelyä pitäisi toteuttaa. Lisäksi mua on ärsyttänyt suurimman osan (blogiini kommentoivan) maastakäsittelijän ärsyttävä asenne minua, joka ei koe maastakäsittely niin tarpeelliseksi, kohtaan.

Nyt kuitenkin Voitto tarvitsee vaihtoehtoisia liikuntamuotoja, jolloin maastakäsittely ja erilaiset temput on musta ihan huikean hyvää liikuntaa. Ratsastuksen myötä tulleita arjen maastakäsittelytilanteita (lastaus, valmiiksi laitto, selkään nousu yms.) ei myöskään enää tule, jolloin lisäharjoitteet on ihan paikallaan.

Olen koittanut perehtyä youtuben ja googlen avulla tähän hommaan, mutta missään ei juuri ole kunnollista tietoa. Toki löytyy harrastelijoiden blogeja ja videoita, muttei kovinkaan paljoa oikeasti ammattimaista ja varmasti asiantuntevaa lähdettä. Olenkin mennyt hyvin pitkälti blogien ja keskustelupalstojen juttujen lisäksi omilla vaistoillani ja koirankoulutus tietämyksellä :D


Olen tehnyt ihan todella perusjuttuja nyt alkuun. Pysähdyksiä, väistätyksiä ja peruutuksia. Suuri ongelma oli siinä, että en koe herkuilla palkitsemista kovin hyväksi, sillä Voitolla on muutenkin noissa tilanteissa näykkiminen aika herkässä. Muuten menee nykyään hyvin, mutta peruuttaessa tulee hammasta. En tiedä mistä tämä johtuu. Kunnioituksen puutteesta, peruutuksen kokemisesta rangaistuksena (kuten usein ratsastaessa on) vai jostain muusta. Ratkaisu löytyi kuitenkin esteratsastaja Jessica Timgrenin snäppiä tai jotain videota katsomalla. Hän rentoutti herkkää hevsotaan harjaamalla kesken ratsastuksenkin. Mä sitten otin viimeksi harjan käteen ja palkitsin herkkujen sijaan Voiton rapsutuksilla.

Ei varmasti sovi kaikille hevosille, mutta Voitolle loistava palkinto. Heppa nimittäin tykkää ihan mielettömästi rapsuttelusta! Kolmen (!!) peruutuksen ja sen jälkeisen rapsutuspalkinnon jälkeen loppui pureminen. Näitä harjoituksia pitää siis jatkaa tuon rapsutuspalkinnon kera. Pienellä pääharjalla rapsuttaminen on myös melko nopea ja helppo tapa palkita. Melkein jopa nopeampi kun namit.

Naksutin olisi toki kätevä, mutta siitä meillä on vähän huonoja kokemuksia (postaus kokeilusta)... Nyt mennään ainakin harjan voimalla, ehkä niitä temppuja opetellassa sitten namustenkin kanssa. Katsotaan miten käteväksi/epäkäteväksi palkinnoksi tuo harjaus osottautuu. 


Näiden perusjuttujen lisäksi ja niiden sisäistämisen jälkeen haluaisin opettaa Voitolle jotain temppuja. Ensimmäisenä tuli mieleen jollekkin korokkeelle tms etujalkojen nostaminen, sillä Voitto tykkää muutenkin kiipeillä. Tämän opettaminen voisi siis olla melko helppoa, vaikkakaan temppu ei kovin hyödyllinen olekaan :D Mitään pystyyn hyppimistä en halua alkaa opettamaan, mutta esimerkiksi makuulle meneminen olisi ihan huikeaa opettaa. Osaisimpa vaan opettaa.. Olisi niin huikeaa kun tähänkin saisi jotain opetusta. Ainakaan täältä meidän alueelta ei googlaamalla ketään oikein löydy.

Katsotaan, katsotaan.. Nyt ainakin oon melko innostunut ja motivoitunut tekemään näitä juttuja. Vaikka pitääkin mennä oman kokemuksen puutteen vuoksi erehdyksen ja onnistumisen kautta. Vähän harmittavaa, mutta jostakin täytyy aloittaa.

Näistä kuvista muuten tuli vähän rakeisia, sillä muokkasin nämä puhelimella.. Nyt ei ole aikaa uuteen muokkaukseen, joten mennään tällä tällä kertaa. Ihanaa viikonloppua kaikille <3

Ensimmäisiä peruutusyrityksiä. Hammasta tuli.

39 kommenttia

 1. http://tinkerlilla.blogspot.fi/

  Oletko tätä blogia katsonut? :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olen ihan vaan mielenkiinnosta etsiskellyt netistä ohjeita maastakäsittelyyn, mutta suomeksi niitä ei oikein tosiaan tunnu löytyvän. Youtubesta löytyy paljon ihan hyviltä vaikuttavia englanninkielisiä tutoriaalivideoita, mutta nekin on harrastelijoiden tekemiä, ammatilaisten ohjeita ei tunnu löytyvän.. Mutta tsemppiä teille harjoitteluun, luen mielelläni tän aihealueen postauksia jatkossakin! :)

  VastaaPoista
 3. minulle kerran eräs islantilainen näytti miten opetti hevosen menevän maahan. Sanoi että mitä persompi herkuille hevonen on sitä helpompaa. Ja että herkut ei saa loppua kesken.
  Videolla toistaa kertaa opettelemassa. https://www.youtube.com/watch?v=ZH772HWXmZc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meneepä hienosti, itse tosin pelottaa noin isoa hevosta lähteä tuolla tavalla kaaduttamaan..:D Kaise sitten toimisi?

   Poista
 4. ootko kattonut https://tahtisafiiri.blogspot.fi ? kannattaa kattoa jos sieltä jotain vinkkiä saa :)

  VastaaPoista
 5. Hienoa, kun olet löytänyt Voitolle sopivan palkan! Epäilen vain, että jossain vaiheessa (temppujen vaikeutuessa) se ei riitä motivoimaan, mutta ainahan voit opettaa Voiton luopumaan herkusta, jolloin se näykkiminenkin varmaan loppuu. Eli siis, että Voitto saa palkinnon vasta, kun kääntää päänsä pois herkun luota - tätä samaa on helppo käyttää esimerkiksi ruokinnan aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tempuissa kyllä ajattelinkin jo käyttää herkkuja, niiden voimalla kun herkuille perso heppa oppii varmaan vähän vaikka mitä ;)

   Poista
 6. Kimbe & ruffe blogissa on oma väli lehti temppu opetus ja olen kokeillut itsekkin

  VastaaPoista
 7. Hyvä postauksen aihe, ja kivoja kuvia :)

  Mulla on hoitohevosena ex-ravuri, jonka kanssa olen tehnyt yksinkeraisia maastakäsittelytehtäviä aika paljon. Hevonen on ratsuna haastava, ja koen, että maastakäsittely helpottaa myös ratsastusta, koska hevonen oppii luottamaan muhun paremmin ja oppii myöskin tottelevaisuutta. Palkintona on kaulan silittäminen, se on toiminut hyvin!

  Tykkäsin kans edellisestä muoti-postauksesta. Ylipäänsä tykkään sun blogista tosi paljon, koska tämä on niin monipuolinen, kun on sekä hevos- että lifestylejuttuja!! :)

  ps. Toi kysymys ja vastaus -video oli superkiva! Mulla ei kylläkään itsellä ole Snapchatia, niin en voi lähettää kysymyksiä. Pinjan blogissa julkaistu ratsastusvideo oli myöskin tosi kiva! :)

  VastaaPoista
 8. Mäkin suosittelen vilkaisemaan tuota Tähtisafiiri-blogia, siellä Emilia on opettanu just ainaki istumaan/makuulteen menoa hepalleen. Ja kun itse oon ollu maastakäsittelykursseilla (Mervi Pakola www.horsepowertraining.fi), niin siellä on neuvottu että paras ja nopein palkka hevoselle on paineen poisto, eli lopetetaan vaan asian pyytäminen ja kehutaan ääneen :) Koska esim. tuo harjaus tulee pakostakin liian myöhään (mutta on siis silti hyvä idea!). Tosin sitten pelkällä paineen poistollahan ei voi kauheasti mitään erikoisempia temppuja opettaa. Kannattaa kysellä paikallisilta lännenratsastusharrastajilta vinkkejä maastakäsittelyyn, heillä on nimittäin yleensä paljon enemmän tietoa siitä :)

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen postaus, mutta ää, mua niin häiritsee, että olet kaikki lukion äikänkurssitkin käynyt etkä vieläkään osaa tavallisimpia yhdyssanasääntöjä. :D "Maastakäsittely" on perusmuodossa oleva substantiivi, joten kyseessä on yhdyssana maastakäsittelykuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja äikästäkin kirjotin vielä ihan himpun vaille L:n ja kurssien keskiarvo oli reilu ysi ;) No, pitää ehkä keskittyä tähän bloginkin kirjoitukseen enemmän ajatuksella vaan.

   Poista
 10. Etujalkojen nostaminen on helppo "opettaa" hevoselle. Talutat / ohjastat hevosen korokkeen eteen, ja nostat yhden jalan kavion putsaus -otteella korokkeelle. Hevonen nostaa "automaattisesti" yleensä toisenkin jalan jakkaralle.
  Jos haluat opettaa hevoselle kumartamisen, sun pitää yhä vain kavion putsaus -otteella "vetää" jalkaa eteenpäin, jolloin hevonen "automaattisesti" kumartuu eteen.

  VastaaPoista
 11. http://onnelanelaimet.fi/koulutusvinkit/

  Vilkaiseppa tuo!

  VastaaPoista
 12. Tässä pari vinkkiä peruutukseen! Mä siis kunnolla hevoseni kanssa harrastan tällaista ns "maastakäsittelyä" eli kun peruutat älä tuojota hevosta vaan ota ns "laaja katse" anna käsien olla rentoina ja koukista hieman polvia jolloin ns "maadotut" tässä on kyse hevosen elekielestä. Jos voitto ei meinaa peruuttaa vois narulla takanasi ns häntänä heiluttaa narua. Sitähän hevosetkin käyttävät kun haluavat jonkun väistävän. Sitten tämmönen kiva vinkki: olen nyt viime kesästä aloittanut harjoitella vapaana ympyrällä menemistä. Eli hevonen kulkee ympyrällä ympäri sinua, käynnissä ravissa ja laukassa. Mulla on oma opettaja joka kuuri valmistui western opettajaksi ja nämä asiat ovat muunmuassa auttaneet ratsastuksessa ja ylipäätään kaikessa mitä teen hevosen kanssa!

  VastaaPoista
 13. Voisitko tehdä videon (tai ihan kirjoitetun postauksen) aloitteleville kisaajille? Kävisit vähän läpi kaikkea mitä pitää muistaa ennen kisoja, mitä kisapaikalla tapahtuu, mitä papereita pitää ottaa mukaan ja näyttää yms? Sulla kun on tuota kisakokemusta niin olisi varmasti monelle aloittelevalle hyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin kiinnostunut kyllä tollasesta videosta kun varmana aika moni hyötyisi siitä [~:

   Poista
  2. Ihan hyvä idea, pistetään toteutukseen :)

   Poista
 14. Meillä hevoset oon opettanut katsomaan pois päin ennenkuin saa herkun! Sama on heinien kanssa, ei enään hyökkää heinäpussin kimppuun kun menee karsinaan ;)

  VastaaPoista
 15. Minökin opettanut hepan katsomaan pois ennenkuin saa herkun! Todella kätevä tapa. Ja olis kiva jos olis kuvia myös niistä väistöistä maastakäsin. Ja opeta voitto seisomaan traktorin tms renkaan sisällä. Ja tee esim puomeista kuja joka sun pitää saada voiton menemään esim vapaana :)

  VastaaPoista
 16. Mun entinen hevonen oppi menemään makuulle niin, että sai olla vapaana kentällä, ja kastelin sen selkää hieman vedellä. Hyvin useinhan märkä hevonen palaa halusta piehtaroida hiekassa, ja sitähän se rupesi heti harjoittamaan. Hetken piehtaroituaan sen viereen pääsi istumaan, jolloin palkitsin aina herkuilla. Siihen kun olisin kerennyt lisätä vielä jonkun käskyn hevosen mennessä maaten, ei olisi sitä vettäkään tarvinnut aina :D harmi että hevonen lähti myyntiin ja kaikki oli ns. Turhaa..

  VastaaPoista
 17. teamsuokkipojat.blogspot.fi

  Blogia ei ole päivitetty pitkään aikaan, mutta vanhoista postauksista saattaa löytyä matskuja, jos oikein muistan! Hevoset aikoinaan opetettu kumartamaan, nostamaan jalat trukkilavan päälle, seisomaan paikallaan ja tulemaan käskystä luokse jne.. Lista on loputon! Ei siis oma blogini, vain hyvän ystäväni. Loppupeleissä temppuja ei ole kovin vaikeaa opettaa, pilkkoo vain osiin ja itse on kärsivällinen :)

  VastaaPoista
 18. Moikka! Koitin metsästää, missä myytäisiin tuollaisia valkoisia laatikoita, missä teillä on tallissa rehut, mutta en tiennyt millä nimellä ne kulkee.. Muistatko mistä te olette nuo hommanneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikeasta saa, roskiksia taitaa oikeesti olla :)

   Poista
  2. Ikeassa pyykkilaatikoina muistaakseni :)

   Poista
 19. Onko sulla iPhone 6, kauanko ollut ja miten on kestänyt, onko sen summan arvoinen? Kestääkö akku talvellakin hyvin? Voitko tehdä joskus iltarutiinivideon? Mukavaa syksyä sinulle, perheellesi ja eläimille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, taitaa olla jo melkeen useamman vuoden vanha ja hyvin on kestänyt :) Akku nyt on huono kuten applella yleensä, mutta ei ole sammuillut tai loppunut niin yhtäkkiä kun edellisessä nelosessa. Talvella sammuu kyllä jos ulkona käyttää vähänkin kylmemmässä.

   Poista
 20. Näykkimiseen vois olla syynä peruutuksissa se, että ainakin kuvassa näytät pyytävän voittoa peruuttamaan vetämällä narusta. Voi tuntua ikävältä, ja rangaistukselta. Mikäli näin peruutat, niin kokeile ensikerralla heiluttaa narua Voiton ryntäitä kohti tai vain kävelemällä "itsevarmasti" voittoa päin, ilman että katsot sitä vihaisesti, vaan pikemminkin päättäväisellä katseella mutta juurikin, kuten aiemmin oli kirjoitettu, eli laajalla katseella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pyydä narusta vetämällä, vaikka toki voisi miettiä että pitäisi sen ihan löysänä jos auttaisi :)

   Poista
 21. Varmaan tästäkin aika monenlaisia mielipiteitä. Minulla käytössä narupäitset, jotka tuovat painetta tietyille alueille. Nameja annan vasta koko treenin päätyttyä, ja palkka on hevoselle lepo ja rapsutuksia. Eli kun hevonen tekee mitä siltä haetaan, paine otetaan pois ja rapsutellaan. Jos englantia osaa, kannattaa katsoa videoita, niistä oppii hyvin! Kannattaa vaan muistaa, että hevonen keskittyy sinuun ja vaikkei heti onnistuisi kannattaa jatkaa yrittämistä, itselle on ainakin ollut tosi palkitsevaa huomata kuinka paljon luottamus on kasvanut ja huonot tavat lähteneet pois. :)

  VastaaPoista
 22. Love❤voitolle ja tiialle toivoo: Sini

  VastaaPoista
 23. Mä suosittelisin straightness trainingiä! Se on oikein mukava treenimuoto, lisätietoo löytyy straightnesstraining.com (englanniksi mutta on helppo lukuista) mutta lyhyesti siinä opetetaan maastakäsin hevonen taipumaan, kantamaan itseään ja astumaan alle, myös sulut, avot jne kunhan perustreeni sujuu! Olen mun suokkipojan kanssa tätä treenannut ja on kyllä kivaa vaihtelua ratsastukseen. Ainoastaan kapsoni täytyy tätä varten hommata jos ei jo löydy :) Suosittelen!

  VastaaPoista
 24. Vinkkinä: Tuire Kaimion Hevosen Kanssa kirja :) Itse opin siitä älyttömästi, vaikka 17v olin jo hevosia pitänyt ja maasta käsitellyt :D myös Monty Robertsin kirjoja olen lukenut :) Itse vaan sovellan niitä itselleni sopiviksi :D

  VastaaPoista
 25. Hyviä maastakäsittely juttuja on myös että otat pitkän narun (joka on löysällä harjoituksissa paitsi tarvittaessa). Sitten koitat pysähdyksiä sillein että annat narun olla löysänä ja pysähdyt itse. Tollasia harjotuksia on hyvä tehdä missä ei käytä painetta hirveästi ja omaa kehonkieltäkin kannattaa käyttää. Ja peruutuksissa sitten niin että meet siinäkin löysällä narulla. Eli ensi ite meet taaksepäin ja annat sen hevosen seurata esimerkkiä pri askelta ja jos se ei ala peruuttaa nii sitte lisäät vähän painetta. Tossa nyt sekavasti selitettynä pari itteni oppimaa juttua kursseilla:D

  VastaaPoista
 26. Tutustu Parelli Natural horsemanship!!! Toimii!!

  VastaaPoista
 27. Tuohon naksutinkoulutukseen pikku vinkkinä, että noita naksuja löytyy monia eri äänisiä. Tuo marketeista saatava luunmuotoinen naksu on sieltä voimakkaimmasta päästä. Itse käytän mun koirilla pehmeä äänistä klikkeriä. Jos siis uskallaudut vielä kokeilemaan niin mustista ja mirristä ainakin löytyy näitä pehmeä äänisiä "nappinaksuja".

  Naksuhan ei ole pakollinen opetuksessa, mutta sen avulla saa kivasti poimittua käytöksiä eikä tarvitse houkutella, vaan voi edetä sheippaamalla. Helpoista jutuista voi edetä vaikeampiin. Esim. tuo makuulteen meneminen onnistuu varmasti jossain vaiheessa, kun sitä lähdetään harjoittelemaan pikku hiljaa

  VastaaPoista
 28. Kannattaa tsekata myös Marike Dejongin straightness training blogi! :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.