Liian kovaa

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kenttä ja maastot muistuttavat asfalttia eikä pellonkaan pohja ole kaukana siitä. En edes muistanut miten typerää aikaa syksy on. Enkä ajatellut, että jo muutaman pakkaspäivän jälkeen olen näin epätoivoinen. 

Tänään ajattelin ratsastaa Voiton hyvin läpi, kun lähdettiin pellolle. Pellolle siksi, että meidän kenttä tosiaan muistuttaa enemmän asfalttia kuin pehmeää ja joustavaa ratsastuskentän pintaa. Ei tullut mieleenkään, että pellon pohja voisi olla miltei yhtä kova kun kentän ja vielä liukaskin. Yritys liikuttaa hevonenk kunnolla muuttui harmitukseksi. Kun en pääse ratsastamaan hevosta kunnolla sileällä ja se näkyy aivan taatusti myös esteillä, jossa juuri ollaan saatu ongelmia korjattua ja päästy pikkuhiljaa eteenpäin. 

Tuntuu niin typerälle, että koko kesän aktiivinen treenaaminen ja valmennuksissa käyminen voi mennä savuna ilmaan syksyn ja talven aikana. Viime viikkoinen Terhin treeni meni huonosti, palattiin takaisin vanhalle tasolle. En tiedä johtuiko se vain huonosta päivästä vai oliko yhtenä tekijänä tosiaan se, etten ollut kotona päässyt ratsastamaan hevosta pariin päivään kunnolla kaikissa askellajeissa läpi. Nimittäin Sannan valmennuksessa, josta kerron teille myöhemmin, sujui radat ja asiat hyvin. Saatiin jopa kehuja, että Voitto on kerrankin avuilla laukassa ja laukkaa oikeasti energisesti. Yleensä tästä aiheesta on tullut vain moitetta. Edellisenä päivänä, ennen Sannan valmennusta käytiin maneesilla treenaamassa kunnolla. Tässä näen melko nopeasti yhteyden sille miten edeltävän päivän ratsastus vaikuttaa treeniin...

Tälläinenkin kenttä kelpaisi nyt..!
Ja milloin meillä alkoi menemään huonosti esteillä? milloin epävarmuus ja kiellot alkoivat? Milloin ongelmaksi muodostui se, että Voitto oli aivan pohkeen takana laukassa? Niin, viime talvena. Sileän ratsastus on niin äärettömän tärkeää esteilläkin, sen ymmärtää vasta sitten kun huomaa kaiken sujuvan niin paljon paremmin kun heppa on ratsastettu ajatuksella ja huolella sileällä. Eikä siihen riitä, että ennen valmennusta verkkaa hevosen hyvin. Ainakin Voitto on pitänyt edellisinä päivinä tai jopa edellisinä viikkoina ratsastaa kunnolla, jotta se on avuilla ja laukkaa hyvin eteen. Yksi meidän kompastuskivi onkin esteradalla ollut huono laukka. Nyt jälkikäteen ajateltuna tuntuu, että yksi syy miksi alamäki alkoi oli se, ettei hevonen ollut pohjista johtuen kunnolla läpiratsastettu sileällä. Sileältähän ne meidän ongelmat juurensa juonsivatkin.

Minä en ravaa enkä laukkaa kovalla pohjalla ainakaan kentällä. Joskus laukka ja ravi on ihan ok suoralla esim. maastossa, vaikka pohja kova olisikin. Silloin jalkoja ei ole rasittamassa muut tekijät kuten kaarevalla meneminen. Onhan valmentaja kertonut, että ulkomailla hevosia kisojen jälkeen liikutetaan asfaltilla. Se tekeekin aivan varmasti välillä hyvää, mutta ei jokapäiväisesti viikosta toiseen. Jalkaongelmia on jo ollut meidän tallissa ihan tarpeeksi, joten en halua ottaa tälläisen asian kanssa riskejä, vaikka jotkut minulle täällä blogissa sanovatkin että ihan hyvin voi kivikovalla kentällä ratsastaa. Millaisia periaatteita teillä on kovalla ratsastamisesta? Kotona ei siis tällä hetkellä mennä muuta kuin käyntiä. Maastossa ja pellolla voi vähän laukata ja ravata.

Tammikuussa oli tämän verran lunta, toivottavasti tänä vuonna tulee enemmän, niin kotona olisi ihan hyvä ratsastaa!
Ainoa ratkaisu tähän ongelmaan on käydä maneesilla. Ei olisi niin iso homma, jos tässä lähellä olisi maneesi... Viime kouluvalmennuksessakin Ellu muistutti, että kannattaa nyt jaksaa käydä reippaasti talvellakin maneesilla, kun Voitto liikku hyvin ja alkaa pikkuhiljaa näyttää lihaksistaankin paremmalle.. Maneesilla käyminen on koulupäivän jälkeen vaan melko rankkaa. Läksyille tai blogille ei jää oikeen aikaa. Koulu loppuu minulla yleensä kyllä jo kahdelta, mutta bussiaikataulut ovat niin typerät, että lukiolaiset eivät ehdi bussiin. Mulla se, että ehtisin kahdelta lähtevään bussiin, jää kiinni viidestä minuutista. Minun täytyy siis odottaa tunti seuraava bussia jolloin olen kotona kaksi tuntia sen jälkeen kun mun koulu loppui.

Pinjakaan ei enää treenaa Lillin kanssa niin aktiivisesti eli hänellä ei ole niin suurta tarvetta eikä ymmärrettävästi sitten motivaatiotakaan maneesilla käymiseen kun mulla. Jos kotonakin ratsastaminen onnistuu ja Lillille riittää kevyempikin liikutus, tuntuu varmasti turhauttavalle uhrata tunteja maneesille lähtöön. Lilliäkään ei voi yksin jättää kotiin, joten meidän pitäisi äidin kanssa lähteä kahden hepan kanssa ja kun yksi ylimääräinen hevonen pyörii käsissä niin viehän se aina enemmän aikaa. 

Tulisipa lumet nopeasti, koska lumella kyllä sitten voi ratsastaa taas melko hyvin. Toivotaan myös, että äiti jaksaisi ja ehtisi meitä myös kuskata maneesille tarpeeksi usein ja saataisi treenattua valmennusten lisäksi edes pari kolme kertaa kunnolla hyvällä pohjalla. Ehkä nyt on tarpeeksi angstattu maneesittomuudesta. Seuraavissa postauksissa sitten tarinoita viime aikojen treeneistä ja aivan pian alkaa tulemaan postauksia Horse Showstakin!

Kohtalotovereita? 
 

108 kommenttia

 1. Meillä sama ongelma... Kenttä on aivan jäinen ja keskellä ei voi mennä kun tulee kamalat tilsat.. Ura taas on jäätynyt muhkuraiseksi.. Ja kun harrastaa vain harrasttusmielessä... Ei kehtaa lähteä maneesissa ratsimaan... :/ vaikka haaveena olisi joskus aloittaa kisaaminen... :/ :(

  VastaaPoista
 2. Miksi minulla muuten on ennen julkaisemista joku "todista ettet ole robotti" systeemi? Enhän ole ainoa? Jos pystyt niin olisi mukava saada tuo pois.. :( :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä näkyykö se vaan niille, jotka olen joskus merkannut roskapostiksi törkykommenttien takia, muuta selitystä en keksi, sillä mulla on tuo todistus juttu pois päältä mun blogissa :/

   Poista
  2. Mullakin on toi sama juttu, vaikka en oo kommentoinut sun blogiin

   Poista
 3. Ymmärrän. Meikki on kenttä tosi kova ja onse vähän jäässäkin. Maastoo vois mennä, mutta kun tarhakaverille sekoo ja sitä ei voi ottaa kukaan ku siltä on mennyt jänne.. :(

  VastaaPoista
 4. Jos olisitte huolellisesti perehtyneet kentän syys- ja talvihuoltoon, ei tarvitsisi valittaa. Ennen pakkaskelejä kenttä tulee lanata ratsastuksen jälkeenkin, jotta se pysyy kuohkeana. Kun pakkaset sitten tulee, pitää lanata myöhään illalla ja vielä päivällä ennen ratsastusta.

  Tällaisella hoidolla kenttä pysyy ratsastuskunnossa lähes keleillä kuin keleillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä voi perehtyä tähän? En täällä Kuopiossa ole koskaan nähnyt kenenkään kenttää pakkasilla ratsastuskunnossa, enkä ole törmännyt muuallakaan tahoihin tai teksteihin jossa kerrottaisi kentän syys- ja keväthuollosta. Ei meidän lainalla ainakaan onnistu tuollainen. Miten kenttä muutenkaan voi pysyä pehmeänä jos on pakkasta, vaikka sitä kuinka lainaisi? Eikä se silloin vain jäätyisi kokkareiseksi?

   Poista
  2. Kyllä meilläkin pysyy kentät talvellakin tosi hyvänä, kun jaksetaan lanata ja suolata ahkerasti.

   Poista
  3. Asutteko sitten esim. Etelmmässä, koska täällä päin en ole kuullut tai nähnyt koskaan talvella hyvää ulkokenttää, että jos siellä vielä hoitaminen onnistuu kun ei ole niin kylmä? Mielellään kuulisin lisää, sillä kyllä meille ainakin kelpaa hyvä ja ratsastettavissa oleva kenttä..

   Poista
  4. Kuten itse sanoit postauksessa, lumisella kentällä voi helpostikin ratsastaa. Harvemmin on yli 15 astetta pakkasta ja ei lunta kentällä, joten ei ole kyllä mistään etelän erilämpöisyydestä kyse.

   Perehtyä voit vaikka ht.netissä jos ei muuta paikkaa tule mieleen. Siellä olen tavannut muutamia kenttätieteilijöitä, joilta olen itsekin saanut vinkkejä.

   Se että et ole Kuopiossa sulia kenttiä nähnyt johtuu joko siitä että tallilla on maneesi tai sitten perehtymys kentän hoitoon puutteellinen.

   Avain kentän pysymiseen kunnossa on kunnon lana ja panostus jatkuvaan lanaamiseen. Kenttää joutuu lanailemaan muutaman kerran päivässä ja jos kentällä on yhtään kosteutta (lämpötila nousee hetkeksi plussalle) se täytyy lainata, jotta hiekka kuohkeutuu ja voi kuivua. Sitten kun kenttä on jäätymäisillään sitä lanataan uudestaan, jotta se ei pääsisi jäätymään.

   Tämä vaatii tietysti uhrauksia ja aikaa myös illasta, mutta mikäpä tärkeä asia tulisi ilman ponnisteluja. Kyllä hyvällä kentällä ratsastaminen on mielestäni vaivan arvoista.

   Lisäksi kentän sulana pitämiseen auttaa suola. Ihan tiensuolaukseen käytettävää suolaa en suosittele käyttämään tai sitten jalat on pestävä huolella ratsastuksen jälkeen, jottei aiheuta ihovaurioita. Soittele Kuopiossa mistä saisi suolaa pihan sulanapitämiseen. (Suola auttaa myös pölyiseen kenttään joten voi käyttää kesäisinkin)

   Poista
  5. Meidänkin tallilla kenttä on talvella kyllä tosi hyvä, en tiedä mitä sille tehdään, mutta sen tiedän, että paljon sen eteen nähdään vaivaa. :D

   Poista
  6. No empä ole koskaan nähnyt kenttää, jota huollettaisi noin. En edes suuremmilla ratsastuskouluilla, joissa ei ole maneesia. Suola on sitäpaitsi vähän kyseenalaista. Ei anna lumikerroksen muodostua kun sulattaa senkin, vedeksi, ja kohta saa jo lanailla 10 kertaa päivään. Ei mitään järkeä.

   Poista
  7. Ano -> No sepä ei ole minun vikani, ettet ole päässyt talleille joissa kenttää huolletaan.
   Ja kuten sanoin, suolaa voi käyttää lisäksi, kenttä pysyy kyllä hyvällä lanauksellakin kunnossa.
   Kyllä minun mielestäni on järkeä nähdä vaivaa kentän kunnossapitoon jos haluaa ratsastaa tavoitteellisesti ympäri vuoden. Se että oma laiskuutesi/mukavuudenhaluisuutesi menee kehittymisen edelle ei onneksi ole minulta pois.

   Toinen vaihtoehto on mennä maneesille ja maksaa vuokraa maneesinkäytöstä ja vielä bensakulut.Tämä on vähän valintakysymys.

   Poista
 5. Meilläkin kenttä ihan kivikova :-( Ravaamisesta/laukkaamisesta ei toivoakaan. Nyt tosin tulee enemmän ratsastettua käynnissä, mikä muulloin jää hieman vähemmälle. Myös omaan istuntaan ehtii nyt kiinnittää erityishuomiota!

  Me ollaan käyty paljon maastossa. Kävely maastossa on hevoselle varsin hyvää liikuntaa :-)

  Ainakin meidän lukiossa bussilla kulkevat saavat tarvittaessa lähteä juurikin esim. 5-10min aikaisemmin tunnilta. Kannattaa keskustella koulun kanssa asiasta!

  Tsemppiä! Onneksi kohta tulee taas plussakelit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kun olen kysynyt, niin opettajat on vaan tuohon bussi juttuun vastanneet, että saat tämän kerran kunhan ei jää tavaksi :/ Mutta pitää kyllä tosiaan kysellä opettajilta vielä.

   Kiitos!

   Poista
  2. Mä en kyllä ymmärrä, että jos oikeasti se vain se 5 min, sillä todennäköisesti siinä ajassa ei mitään elämää tärkeämpää siellä tunnin lopussa käydä..

   Poista
  3. Kannattaa Tiia käydä vaikka rehtorin juttusilla tuohon aikaisemmin lähtemisen suhteen, tivata niin kauan että saat kirjallisen todistuksen että saat lähteä sen 5min etuajassa. On oikeasti törkeää jos joutuu odottamaan tunnin yhtä bussia... ystävälläni lukiossa oli vastaavanlainen rehtorin lupa. Ja oikeasti tunnin viimeiset 5min kaikki on kuitenkin tulisilla hiilillä lähtemässä, joten tuskin siitä olisi edes häiriötä. Opettajien tulisi kuitenkin kunnioittaa tälläisiä harrastuksia ja ymmärtää muutenkin vähän asioiden päälle... joten jaksa käydä inttämässä asiasta suoraan rehtorille ja tirauta pari kyyneltäkin - pakkohan tuollaisen asian on järjestyä.

   Poista
  4. Minulla on myös viidestä minutista kiinni, että ehdinkö bussiin. Meillä riittää, kun sanoo vaan että bussi lähtee. Eiväthän siitä kaikki opettajat tykkää, mutta eivät he sitä voi estääkään. :D

   Poista
 6. Koska tulee uusi PIIIITKÄ videopostaus/myday

  VastaaPoista
 7. Koita pärjätä! kyllä te takasin nousette, et vaan tee samoja virheitä kun viimetalvena:)

  VastaaPoista
 8. Sama ongelma! Mut meillä on nyt kenttä lumen peirossa nii siinä pystyy hyvin ratsastaa;) vklp sataa kyl vettä nii kenttä menee velliin ja siinä on ällöttävä sit mennä. Mut parempi vähä enemmän pehmee kuin kivikova. Saitteko muuten sinne äitilles lipun lauantaille? Hauskaa horse showta ja tsemppii treeneihin!

  VastaaPoista
 9. meillä täysin sama tilanne, turhattaa niin paljon kun kaikkialla on kovat pohjat. minulla on täysin nollalinja koville pohjille, en mene maastossakaan ravia tai laukkaa ennen kuin lumet ja pehmeämmät pohjat tulee. meillä ei ole edes mahdollisuutta päästä maneesille ratsastamaan :/ ponin kanssa se ei ole niin vakavaa, koska ponillani on sama tilanne kuin teidän lillillä, mutta hepan kanssa olisi kyllä hyvä päästä treenaamaan. kiva jos teillä oli kuitenkin sannan valmennus mennyt hyvin, ja toivottavasti huonot pohjat ei vaikeuttaisi teidän kehitystä!

  VastaaPoista
 10. Voi kurjuus! :( On kuitenkin varmaan järkevää jättää kovalla pohjalla ravailu ja laukkailu, koska pitemmän päälle se rasittaa varmaan jalkoja aika paljon. Onneksi sä et ole sellainen tyyppi, joka on vain sillai: "ihan sama miltä hevosesta tuntuu, kunhan mä saan ratsastaa", vaan ajattelet oikeasti myös hevosen parasta. Tsemppiä tulevaan talveen! :)

  VastaaPoista
 11. Eikä, tosi harmi ettei teillä ole lähella maneesia! :( Mulla ei ole hevosta, mutta kun käyn kerran viikossa tallilla, voisin verrata tuota siihen kun alkaa kesälomat ja tunnit jää tauolle. Juuri kun on niitä taitoja harjoitellut sen 9 kuukautta ja keväällä alkaa sujumaan, niin sitten ei pääsekkään kolmeen kuukauteen ratsastamaan ja syksyllä ei mikään onnistu...
  Jos bussiin ehtiminen on 5 minuutista kiinni, niin oletko miettinyt että lähtisit (ainakin joiltain) tunneilta vähän aiemmin? Meillä ainakin pari tyyppiä lähtee aina perjantaisin tunnilta sen 5 min aikaisemmin ja katsoo sitten läksyt wilmasta. En usko että siinä viidessä minuutissa paljon enää uutta asiaa tulee, yleensä opet vaan selittää läksyjä. En sitten tiedä miten erilainen meininki lukiossa on kun itse olen vielä peruskoulussa...
  Itsekkin kuljen taksilla ja bussilla, ja monena päivänä mulle tulee niin että istun yksin koulun pihassa helposti 40 minuuttiakin (ihanaa talvella kun ei pääse sisälle...).
  Ratkaisen ongelman niin että iltapäiväivällä teen sinä päivänä tulleita läksyjä, ja aamuksikin otan usein "turhia" kirjoja mukaan että voin tehdä etukäteen seuraavia läksyjä. Säästää aikaa muuten yllättävän paljon, eikä se tuntien istuskelu enää tunnu niin tyhmältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä, että kesälomat oli aina tuskaa.. Me onneksi päästin melko usein ratsastamaan mm. oltiin yhdellä leirillä ja vuokrattiin issikoita.

   Mäkin teen aina läksyjä sen ajan. Bussissa mulle tulee helposti paha olo niin skippaan yleensä läksyt sillon, mutta jos joudun bussia ootteleen niin tosiaan läksyjä teen :)

   Poista
 12. Onneks meillä on maneesi

  VastaaPoista
 13. Oletteko miettineet, että veisitte heppanne pariksi kuukaudeksi maneesitallille asumaan talvella/syksyllä? Silloin pääsisi joka päivä kunnon pohjiin ratsastamaan ilman kuskaamisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan mietitty. Aika vaikea vaan saada noin lyhyt aikaista karsinapaikkaa, mutta sekin varmasti onnistuisi jos hyvissä ajoin sopisi tallin kanssa yksi ongelma vain on se, että meidän talli pitää sitten kuitenkin pitää lämpimänä ettei vesiputket jäädy ja mene rikki. Tallin puolen kun hevoset yleensä lämmittää melkein vain omalla lämmöllään. Ollaan kyllä haaveiltu ja puhuttu tästä, katsotan olisiko vaikka ensi talvena kun mulla on ajokortti koko talven, niin ei ainakaan kyydeistä sitten ole kyse, niin järkevämpää :)

   Poista
  2. Jos Lilli jäisi omaan talliin ja ottaisitte vaikka jonkun pikkuponin sille siksi aikaa kaveriksi? :)

   Poista
 14. Jep, kannattaa varmaan kysyä koulusta jos voisit lähteä vähän aiemmin tunnilta, tai sit teet läksyt siinä kun ootat bussia ja bussimatkalla, nii ei tarvi kotona niihin käyttää aikaa, eiköhän ne koulujutut aika hyvin saa parissa tunnissa hoidettua :)

  VastaaPoista
 15. Minä asun täällä Espoossa,täällä ei ole vielä ratsastuskoulun kenttä jäässä,tosin kaikki lätäköt kyllä on ja kenttä on muutenkin aika kohmeessa mutta onneksi on maneesi.

  Olen tosi iloinen että jaksat kirjoittaa meille tääne blogiin kuulumisia vaikka sinulla on lukio,läksyt ja omat hevoset.:)Se on ymmärrettävää että ei sinulla tietenkään joka päivä riitä aika ja halu kirjoittaa tänne!;)

  Olen tulossa moikkaamaan sinua ja Pinjaa lauantaina,minua jännittää vähän,mutta tulen kuitenkin.♡Olen nähnyt teidät kerran ennenkin,Hevosmessuilla,Tampereella.Saako teiltä nimmarit sieltä? Olisi tosi kiva jos saa!

  Voitolle sopii mielestni tosi ihanasti nuo uudet suitset. Ja he olivat kyllä todella ystävällisiä PS of Swedeniltä kun lähettivät sinulle ihan uudet suitset rikkoutuneiden tilalle!;) Jos minulla olisi oma hevonen,ostaisin kyllä varmaan tuommoiset PS of Swedenin suitset!;)

  Minun mielestä olet aina ollut tosi hyvä ratsastaja,toki kokoajan kehityt lisää! Täytyy vain ajatella positiivisesti ja uskoa itseensä! Sinä ja Voitto olette kuin luotuja toisillenne ja näytätte täydellisiltä yhdessä!

  On harmi että kenttänne on jäässä ja hevosten liikutus vaikeutuu huomattavasti,mutta onneksi teillä on ainakin mahdollisuus käydä maneesilla vaikkette sinne varmaan joka päivä jaksa lähteä!;)

  Lämpimät ja suuret terveiset teidän koko perheelle,Armille,Lillille sekä Voitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kivasta kommentista ja tule ihmeessä moikkaamaan, ei tarvi jännittää tai voin kertoa, että meitäkin jännittää aina vähän :) Nähdään Horse Showssa ja saa nimmarin, mutta muista ottaa oma kynä ja paperi!

   Poista
 16. Mulla tosiaan sama nollatoleranssi kovien pohjien suhteen, eli nounou! pelkkää käyntiä mennään ja kyllä tympii! joskus liikutan normaalisti vaikka pohja olisi vähän kohmeinen mutta heti jos tulee yhtään tunne että "kopisee" niin kävelyksi menee. Maneesilla käydään 1-2x viikossa. Tarkotus olisi hypätä kansallista ens kesänä mutta katsotaan, katsotaan :) Toivotaan että tulisi lunta pian :)

  VastaaPoista
 17. Onko teillä kuitenki maneesi lähellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilun 30 minuutin ajomatkan päässä, että ei kauhean lähellä.

   Poista
 18. Sama homma! Hepalla ei ole edes vielä hokkeja, joten jäällä ja kivikovalla kentällä ei pysty ratsastamaan. :(

  VastaaPoista
 19. Saako sulta kysyä neuvoa/apua/mielipidettä bloggaamisen lupaan liittyen?

  VastaaPoista
 20. Voi elämä oon onnellinen, kun on nykyään maneesi! Mut juu, tiiän tasan tarkkaan miltä susta tuntuu...
  Nimimerkillä 6 1/2 vuotta ilman maneesia elänyt. :D

  VastaaPoista
 21. Kuinka ne siellä tallilla, missä käytte, pitävät kentän kunnossa? Siellähän ei ollu maneesia.

  en tajua, miksi bussiaikatauluja ei voida muuttaa sen mukaan, että klo14 pääsevät ehtivät mukaan ;(

  Mullekin tuli tuo "ethän ole robotti" juttu ennen julkaisua. Enkä ikinä ole kirjoittanut sulle kamalaa kommenttia :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ai ratsastuskoulu? En tiedä, koska ei nyt enää käydä kun ei pysty kunnolla menemään. Katsotaan jatketaanko sit kun tulee lumet ja pystyy taas menemään kunnolla!

   Poista
 22. Samaa mietiskelen täällä.. Ei voi mennä pellolle, siellä hevonen vaan kompuroi kun sekin on jäistä koppuraa vaan. Kenttäkin kivikova ja ainoat tiet jotka eivät ole jäässä on asfaltti / sellainen tosi kova hiekkatie.. Me ollaan koitettu tässä viikko tai kaksi pärjätä maastoilulla, ja hevonen on hermoheikko kun ei pääse kovempaa kuin käyntiä.. :/

  Enkä usko että kentän lanaus auttaisi, sehän vaan pahentaisi asiaa.. Kun sen lanaisi tasaiseksi niin siitähän tulisi yksi luistelukenttä hevoselle :D Joillakin saattaa olla aikaa ja rahaa lanailla kenttää pari kertaa vuorokaudessa mutta.... Meidän kenttä ainakin on niin märkä aina sateiden jäljiltä että ei ihan hetkessä kuivu (ja siksi jäätyy helposti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tässä tarkotettiin sellasta ns. karhinta, joka vähän rouhii pintaa, koska lanalla jolla vaan tasotetaan ei kyllä saa apua jäiseen kenttään. Meilläkin on vaan sellanen lana ei karhinta..:/

   Poista
 23. Ihan sama ongelma! Tänään kävin maastossa, mutta tiet oli jäässä.. Ja käännyin kotia kun näin tiet. .. No sit menin pellolle kun niitä on kaikkialla no niinhä siinä kävi, että oli ihan kova maa.. 20min menin eikä energia pollesta lähtenyt köpöttelyssä... Ärsyttävää aikaa ! Mutta onneks on tien reunoissa kauheasti lehtiä niin voi mennä niitten päällä jonkun matkaan! :)

  VastaaPoista
 24. Tänään viimeksi tuli huomattua ratsastustunnilla, kuin armoton syksy on ratsastuskentille. Ravia uskallettiin mennä juuria juuria, mutta rauhallisemmin ja tietyistä kohdista. Tuhannen liukas kenttä osasta kohtaa ja jo päälle kymmenen asteen pakkaset. Siinä ehtii vähintäänkin jäätyä itse ratsastaja, jos ei oo älynny laittaa tarpeeks vaatteita niskaan ja heppa lähestulkoon kompuroi välillä. Noo, onneks kohta tulee lunta, niin on edes vähän pehmeempi pudota ja ratsastaa! :)

  Meilläkin lähtee bussilaiset bussiin tarvittaessa juurikin 5- 10 minuuttia ennen tunnin loppua.

  VastaaPoista
 25. Kannattaa ehdottomasti laittaa viestii kupion kaupungin liikenteelle tai kuka ikinä siellä liikennöi! Varmasti voisivat sumplia aikataulut järkevämmäksi!

  VastaaPoista
 26. Hevonen pitää ratsastaa aina huolellisesti ja määrätietoisesti. Ei vain pari päivää ennen valkkua. Ei todella voi odottaa laukan paranemista, jos päivä ennen valkkua höylää heppaa, säntää hätäpäissä maneesille tjms. Jotenkin tulee sellainen kuva, että päätät aina tekeväsi kovasti töitä ratsastuksen eteen, mutta homma lopahtaa nopeasti. Kehitystä tapahtuu vain, kun poistuu mukavuusalueelta. Meillä ihmisillä riittää selityksiä, miksi ei voi, ei ehdi, mutta kun lakkaa selittämästä ja tekee senkin ajan tehokkaasti työtä hepan kanssa, niin lopussa kiitos seisoo. Tsemppiä treeneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just tuotahan mä postauksessa omasta mielestäni sanoin, enkö osannut sanoa selvästi vai etkö sä huomannut:) Mut tosiaan just se että nyt kun on treenattu koko kesä huolella joka päivä on tuloksia tullut, mutta talvella kun en saa kyytiä eilä ole aikaa käydä maneesilla pelkään taas käyvän huonosti.. mut toivotaan nyt et äiti jaksais kuskailla, itse kyllä jaksan ja ehdin (tai ainakin siltä nyt tuntuu) käydä maneesilla vaikka joka päivä :)

   Poista
 27. Voi harmi :/ Täälä ei ole tallilla omaa maneesia, mutta sellainen löytyy onneksi 10 min käyntimatkan päästä ja hintakin on melko edullinen. Käydään pari kertaa viikossa, ei kuitenkaan kisata, vaan touhuillaan rennosti. Ilman tuota maneesia olisi varmasti aika kurjaa! :(

  VastaaPoista
 28. Anteeks mut mitä mä just luin? Sä jäät venaamaan seuraavaa bussia viiden minuutin takia? Onko niin vaikeeta vaikka kysyä siltä opettajalta jo jakson alussa että voitko lähteä vähän aikasemmin bussiin? Tai sitten ihan vaan kävelet ovesta ulos? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen kysynyt mutta opettajat sanoi että sopii jossei ole toistuvaa, en sit tiedä pitäskö laittaa uudellee wilma viestii tai käydä kahen kesken paremmalla ajalla juttelemassa, mutta aikaisemmin oon ainaki saanu lähtee sillon tällän, mutta en toistuvasti :/

   Poista
  2. kyllä meilläkin opet vaan hokee että ei voi mitään koulu ajoille kun yheltä pääsee nion loppuu viisi yli.. kyllähän siitä viidestä minuutissa tulee ajan kuluessa monta tuntia mutta tunnin lopussa se ei tietty olis vakavaa.

   Poista
 29. Meiän koulussa on saanut hakea lupaa tuohon että saa lähteä aikaisemmin jos tosiaanki bussit menevät harvoin ja on vain 5-10 minuutista kiinni! En nyt muista kuka henkilö se oli jolta lupa pyydettii mutta piti täyttää joku lappu ja sitten sen avulla sai aina lähteä sen5-10 min aikaisemmin :)ei siis pitänyt kysyä pelkästään opettajilta vaan joltai enemmän asiaa tietävältä henkilöltä... toivottavasti toho löytyy joku keino :)

  Täällä etelässä ei oo vielä kentät jäässä, mutta kauhulla odotan sitä kun menee.. :/ aamusin ja iltasin myöhhään tietty on mut päiväl/ iltapäivällä pystyy hyvin vielä ratsastamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep sama meillä, koulun infosta/ryhmänohjaajalta saa sen täytettävän lapun jonka muistaakseni koulutusjohtaja hyväksyy :-) En sitten tiiä meneekö se lukiossa ihan samalla tavalla kun amiksessa

   Poista
 30. Kivat teille! Mulla on ollu sama juttu yks talvi eikä tosiaan ollu ratkiriemukasta!

  VastaaPoista
 31. Meillä ei ole edes kenttää! Mutta onneksi maneesi löytyy kävelymatkan päässä ja sitä voi huoletta käyttää.

  VastaaPoista
 32. Maneesi on talvella ja erityisesti alkutalvesta vaan niin hyvä juttu! Itselläni on ollut vuokrahevosia muutaman vuoden ja ensimminen oli tallilla, jossa ei ollut kenttää ja olihan se hieman nihkeää käydä ratsastamassa kun pakkasta on -25 astetta, mutta ei oikeastaan se ilma vaan se pohja. Vuokraamisen alku painottui onneksi joulukuulle milloin oli hyvin lunta maassa ja ongelmia ei ollut, mutta keväällä kun lumi suli ja kentällä oli jääkerros niin homma jäi käveleyihin, mutta onneksi isot maastot lähellä! Sen jälkeiset vuokrahevoset ovat olleet maneesitalleilla ja kyllä sitä vain oppii arvostamaan, vaikka ei näin ensin ajattelisi, en ainakaan itse muutama vuosi sitten vielä osannut yhtä paljon maneesia arvostaa. Varsinkin tähän aikaan oon ihan tyytyväinen että voin amneesissa ratsastaa, olkoon siellä sillointällöin hieman ruuhkaisempaakin. Itse en uskalla ratsastaa liukkaalla kentällä, vaikka olisi hokit. Pelkään että hevonen menettää tasapainon ja silloin voi sattua kummallekkin osapuolelle - ja pahasti. Toivotaan että lumet tulisivat maahan niin pääsisitte tekin jatkamaan treenejä ja kyllä se sileä työskentely vain suuri osa ratsastusta aj sen tärkeyttä ei voi liikaa painottaa, itsekkin olen sen kantapään kautta oppinut!

  VastaaPoista
 33. Sun pitäis ehkä puhua bussikuskien kanssa, ja sanoa että ne odottaa vähän että kaikki ehtii mukaan. Muuten toi on kyl tosi epäreilua! kiva postaus, toivottavasti teidän kenttä sulaa ja pääset ratsastamaan kunnolla taas :)

  VastaaPoista
 34. Hei käytättekö te talvella tilsakumeja Voitolla? Mietin vaan kun ilman niitä itelläni ainakin ratsastus talvella aika hankalaa kun tulee tilsat kavioihin niin heppa ei pysy pystyssä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytetään, koska tosiaan muuten vaikea ratsastaa ulkona :/

   Poista
 35. En lukenut kommentteja joten en tie sanoko joku jo samaa, mutta kenttä jäätyy vesikelien jälkeen pakkasella, se on fysiikan laki. Vesi muuttaa olomuotonsa jääksi sillonkun tulee pakkasta. Rurikuivalla kelillä toi pätee että jos lanaa 2-3 krt pvässä ja toivoo parasta öisin niin se ei jäädy. Mutta vesi jäätyy, _aina_.

  Itse en kyllä ravaa/laukkaa OLLENKAAN kovalla. Maastossa saatan pätkän hölkkää/laukkaa ottaa jos sen verta edes pehmeää että kavionjäljet jää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestävimmät hevoset tulee, kun niillä ravaa ja laukkaa myös hieman kovalla. Joskin siihen tarvitaan kunnon totutukset jne. mutta vahvistaa jalkoja. Jos aina ratsastaa vain optimialustalla, hevosen jaloista tulee kovin heikot.

   Poista
  2. Mäkin mietin täällä ihan samaa :D luulis että ei sillä ole mitään vaikutusta onko kentän pohja hiekkaa, purua tai vaikka puhdasta sepeliä. Jos pohja on kostea pakkasen aikaan, jäätyy se! Varmaan suolalla voi jotenkin auttaa tilannetta ja hidastaa jäätymistä, mutta luulisihan kaikkien teidenkin olevan koko talven läpi sulia yhden suolauskerran jälkeen, mikäli suolaaminen olisi niin tehokasta, että se pitäisi kentän sulana talvella. Suolaaminen kun on tullut täällä usemman kerran jo esiin.

   Poista
 36. Todella monessa paikassa on nyt kentän pohjat todella huonossa kunnossa ja aivan kovat. Treenaaminen todella kärsii. Onneks kenttä mitä ite käytämme on hyvässä kunnossa melkeinpä ympäri vuoden. Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
 37. Meille ollaan rakentamassa vihdoin ja viimein kentää ja meille suositeltiin puru pohjaista kenttää, sen ei kuulemma pitäisi jäätyä talvella ja olisi helppo hoitoinen.
  Jos olette valmiit uhraamaan hiekkakentän niin toi voisi olla toimiva jos ei oikeasti jäädy. Se purun hankkiminen ainakin meillä päin on todella hankalaa, kun sen pitää nimen omaan olla purua eikä mitään kutteria tai muuta. :)
  -PURUKENTTÄ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä ole aikaisemmin purupohjaisesta kentästä kuullutkaan tai nähnyt. Aika jännä, mutta varmaan se olisi sit toimiva jos teille suositeltiin :)

   Poista
 38. Kannattaa käydä ro:n tai rehtorin kanssa juttelemassa siitä bussiin aijemmin lähöstä, ennemmin kun kysellä yksittäisiltä opettajilta :)

  VastaaPoista
 39. Moi, ei nyt liity postaukseen mutta :D Ootko sä kuullu Aira Toivolasta? Ootko ylipäätään käyny ratsastuspilatestunnilla? Jos et niin suosittelen kokeilemaan! :)

  VastaaPoista
 40. Jos kentälle laitetaan ennen pakkasia reilusti suolaa, pysyy se pidempään ratsastuskelpoisena, myös ahkera lanaus auttaa mutta väistämättä kenttä menee liian kovaksi jossain vaiheessa. Meidän kentälle laitettiin reilut 15 säkkiä suolaa vähän ennen ensimmäisiä pakkasia ja kenttä on pysynyt hyvänä, hieman normaalia kovempi mutta kuitenkin maltillisesti pystyy ratsastamaan. Tosiaan asutaan ihan lapissa ja täällä on pakkasia ollut jo useamman viikon ajan.

  VastaaPoista
 41. :// voin samaistua

  VastaaPoista
 42. Voisiks tehdä ratsut vs ravurit postauksen?

  VastaaPoista
 43. Tiedän niin ton tunteen, liian ärsyttävää. :/

  Tällä Kainuussa, missä itse asustelen ja käyn ratsastamassa, niin on jo kenttä lumen peitossa ja tamppautunut et pysty ihan hyvin menemään. Toivotaan, että sinne teillekkin tulis lumi, et pääsisitte ratsastaaan paremmilla pohjilla. :)

  VastaaPoista
 44. Kannattaa yrittää ottaa yhteyttä käyttämänne bussin toimistoon, pystyisikö siirtää sen 5min myöhemmäksi? Koska ei se 5min odotus olisi muillekaan ulkopuolisille ihmisille kovin paha, ehkä jollain muillakin kuin lukiolaisilla on sama juttu tosta 5 minuutista! Ja kannattaa puhua rehtorin kanssa, ei ole mitään järkeä odottaa koko tunnin bussin takia kun jos vain 5minuuttia aikaisemmin pääsee bussilla.
  Ja olisipa teillä oma maneesi, vaikka sellainen söpö pienehkö maneesi, jossa mahtuisi silti hyvin ratsastamaan. Teidän pitää lotota!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitää laittaa viesti jonnekkin sinne :)! Maneesi ois kyllä huippu...

   Poista
 45. Meillä kanssa kenttä ja pelto ihan jäässä. Kenttä ei oo varsinainen kenttä, siinä ei oo hiekka pohjaa, oli nurmikkoa sielä sun täällä niin niisä kohissa pysty menemään, mutta vain 5 metrin alueella. Lunta oli piha täynnä. Hokit saadaan onneks huomenna hepalle jalkaan, niin lauantaina päästään taas revittelemään.

  VastaaPoista
 46. Haha sulla on enemmän seuraajija kun pretty little liarsin Hannalla! Haha.

  VastaaPoista
 47. Meillä täällä etelässä kenttä on sula, oli vuodenaika mikä tahansa. Kyllä kelpaa päästellä, kun muut tuhisee kentanlaidalla että miksei heillä ole sulana.... Eikä monella täälläkään päin ole kentät käyttökunnossa talvella. Meillä on pihassa traktori joka hoitaa kentän huoltotyöt, mutta ehkä suurin tekijä tässä on Se, että kentän tekemiseen on käytetty aikaa ja järkeä. Ei fillerikenttä pysy sulana ja Se menee lilluun heti kun vettä tulee, edes vähän. Nimim. Tätäkin koitettiin :D nyt pohjassa peräti 3 eri lajiketta hiekkaa. Pohja myös äestetään jonka jälkeen lanataan muutamaan kertaan. Eikä tarvitse edes päivittäin, kesällä riittää kerran kuussa. Talvella varmaan kerran kahteen viikkoon.. Hevosia meillä 5, joten hyvin kelpaa tuollainen "vaatimaton" harrastusalusta ;D

  VastaaPoista
 48. Eikö lilliä pysty jättämään ollenkaan yksin?:/ aika hankalaa jos aina pitää kahta hevosta raahata mukana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pysty, paitsi jos joku ihminen pitää sitä koko ajan kiinni käytävällä. Joskus harvoin se on ollut nätisti tarhassakin!

   Poista
 49. Voi harmi kun teillä on nyt jo kenttä noin huonossa kunnossa... :/
  Toivottavasti tulisi lumet pian niin pääsette treenailemaan kotona!

  VastaaPoista
 50. Tiedän tunteen :/ Itse en pääse koskaan talvisin laukkaamaan, missään, ollenkaan. Sitten aina keväät menee siihen kun haetaan sitä laukkaa taas..

  VastaaPoista
 51. Asiasta poiketen, mun on pakko kysyä teetkö vielä bannerit gimpillä jos et niin millä? Ja miten saat banneriin noita eriteltyjä "kiekuroita" ja saat kuvan pyöristettyä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen photoshopilla ja ne kiekurat on brusheja, niitä voi ladata gimppiinkin :)

   Poista
  2. Ok :) miten saan ladattua ne gimppiin? :D

   Poista
 52. Onneks ens viikon alkuun on luvattu jopa +10 astetta nii jos ne siitä sen verran sulais että laukkaaki sais otettuu :D

  VastaaPoista
 53. Joo itekkään en päässyt eilen ratsastaan kun kenttä oli jäässä ja peltokin liukas.. Kaverin hepokin oli kaatunut .

  VastaaPoista
 54. Mä oon muuten kans huomannu, että jos on ratsastanu edellisenä päivänä kunnolla läpi nii seuraavana päivänä menee superisti. Mulla on siis vuokraponi jolla tavallisesti käyn kerran viikossa, mutta kesällä oli yks kerta kun mentiin kahtena perättäisenä päivänä. Ekana päivänä vedettiin puolen tunnin koulurääkki ja poni hyvin avuille ja sitten vielä maastossa loppuravit yms. Seuraavana päivänä menin ilman satulaa "riimusuitsilla" kaiken maailman temppuja yms ja kierroksen kokonaan ilman varusteita ja poni totteli superisti. Lopuksi otettiin vielä pari pikkuhyppyä ja meni niin hyvin <3

  Että itse asiassa just äsken tajusin että ehkäpä se johtuskin siitä et edellisenä päivänä olin ratsastanu ponin kunnolla läpi, vaikka se kestikin varsinaisesti vaa puoli tuntia. :)

  Tästä viisaampana itsekkin voisi aina ennen hyppäämistä ratsastaa ponin kunnolla läpi että hyppääminenkin onnisuu! :)

  Voiton uudet suitset on kivat ;)

  VastaaPoista
 55. Epistä siellä on lunta !!! Miks ei täällä Lohjalla voi tulla luntaaaa...... ?!

  VastaaPoista
 56. Tässä vaiheessa syksyä voi aina huokaista helpotuksesta, kun tajuaa kuinka helppoa maneesitallilla "eläminen" onkaan! Kun asuin vanhempieni luona oli meillä pihassa oma talli, muuttaessa omilleni päätin kumminkin viedä hevoseni maneesitallille. Mulla on 10 kilometrin matka vanhemmille ja 30 kilometriä maneesilliselle tallille, jossa hevoseni nyt asuu, mutten kadu asiaa yhtään! Ihanaa päästä treenaamaan kunnon puitteissa, vaikka hieman kalliimmaksi kumminkin tulee, etenkin näin opiskelijana..
  Ja tosiaan, mulla on periaatteena ettei kovalla pohjalla ravata tai laukata ollenkaan. Jos kenttä ei ole tiptop, on työskentely vain käyntiä: tämä olikin itseasiassa suurin syy tallin vaihdossa.

  VastaaPoista
 57. Sama täällä,joudun aina menemään ponin kanssa tallille aika kauas..

  VastaaPoista
 58. Voitteko tehä pitkän videopostsuksen mis touhuutte tallis ja kaikkee niit on kiva kattoo:)

  VastaaPoista
 59. Täällä vähä pohjosemmassa Iisalmessa on jo lumet maassa joten pakkanen ei haittaa.;)

  VastaaPoista
 60. Kirjoittelen tässä omanmielipiteen, toivottavasti en kuulost kauheen negatiiviseltä :D Mut minä pidin ratsastustunteja tässä siilinjärven alueella ja me suolattiin kenttää karkeella merisuolalla se kyl autto hieman pehmentämään kentän pintaa, ja jos oli sula kentt. Ja tiedettiin pakkasten tulevan nii lanattiin kenttä näin saatiin ainakin tasainen pohja ja näin ollen voitiin tehhä väistöjä, kävellessä mennä korotettuja käyntipuomei ja kävellessä tehdä todella hyvä perusratsastus. Ja kun kenttä on tasainen voi tehdä siirtymiä, muutama askel ravia ja taas käyntiä, tehokasta ja hyödyllistä saada hevonen pohkeen eteen. :) ja itse kisasin aijemmin ja oli vain kenttä käytössä ja heppa pysyi täydessä kisakunnossa silti :) vaatii vaa ratsastajalta kärsivällisyyttä että saa käynnissä tehtyy teho treenin! :) jospa tästä oli jtn apuu, mut tsemii ja kyl te keksitte teille sopivimman ratkaisun! :)
  Terkuin roosa

  VastaaPoista
 61. Tuletko lauantaina horse shwhun?😊Itse tulen klo 18:30💕Jännittää vähän tulla moikkaamaan teitä😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulen, ja meillä on PS of Swedenin ständillä expossa tapaaminen juuri klo 18.30 Tuu sinne siis moikkaan :)! Nähään!

   Poista
 62. Pakko sanoa, että äläpä valita. Sulla on kaikki hyvin. Talli, hevonen, mahdollisuudet harrastaa. Olisko mahdollisuutta ratsastaa maneesille?

  VastaaPoista
 63. Lunta täälläkin odotellaan kovasti. Näillä kovilla pohjilla nivelvaivasen hevosen liikuttaminen on käytännössä mahdotonta.. :( Lunta lunta lunta! Onko sellaista kuin lumitanssi? :D

  VastaaPoista
 64. Tää keli on myös joittenki koirien omistajille hankala(ainakin mulla ja täällä päin)...
  Ei voi lähtee tielle kuljeskelemaan kun kaatuu ekalla askeleella....
  Sitten koiramme ei pysty olemaan ulkona irti >:(
  Ja meidän koira onn vikkelä että sitä ei kiinni saa ihan heti...
  tänäänki etsin sukset ja aloin hiihtämään, ja yritin että se vetää mua, muttaei menny suunitelman mukaan:D Sainn vetää sitä :D

  VastaaPoista
 65. Pari mietettä jäisestä kentästä:
  Jep. Meillä sama ongelma! :/ Talli josss yp-heppani majailee on myös pieni viiden hevosen pihatalli. Muut hevosenomistajat lähinnä maastoilee, joten kentälle ei paljoa käyttöä tule... Niinpä on heti kivikovana ekoina parin asteen pakkasina. Itse haluaisin päästä hevoseni kanssa kunnolla treenaamaan kun kuitenkin ollaan tässä lähiaikoina koulukisoihin menossa... Hevonenkin on vähän saanut olla vain maastoilussa joten nyt pitäisi taas alkaa kunnolla treenaamaan! Turhauttaa... Onneksi on taas plussakelit. Tosin kun tulee ensiksi vettä ja sitten pakkaset niin kenttä on entistä kovempi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että näin kovalla kentällä tehdään ainoastaan käyntihommia. Vähän, siis hyvin vähän olen ravannut pehmeimmässä kohdassa. Parhaitenhan se kenttä siitä sulaisi jos vain olisi tarpeeksi ratsastajioita niin pysyisi pehmeänä. Kurjaa :(

  Toivottavasti saatte kentän kuntoon ja pääsette maneesille reensilemaan niin ei mene ihan plörinäksi kisakausi sitten ;) Yritä puhua opettajien kanssa jos voisit lähteä aikaisemmin tunnilta onhan se älytöntä odottaa bussia noin kauan vain muutaman minuutin vuoksi!!

  VastaaPoista
 66. Meillä vähän sama ongelma, varsinkin silloin kun on pakkasta, muttei lunta. :/

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.