Sannan valmennus

maanantai 27. lokakuuta 2014


Moikka! Nyt viikon takaisia kuulumisia tähän väliin. Kaikki ovat varmaan jo saanet yliannostuksen HIHS-postaukista, vai? Multakin niitä vielä tulee ainakin pari, joten ehkä ihan aiheeseen liittymätön juttu olisi tähän väliin paikallaan. Viime viikon maanantaina oli Sanna Backlundin valmennukset taas TK:lla. Mä en alunperin mahtunut mukaan, sillä ilmottauduin vasta viimeisenä päivänä ja tällä kertaa Sanna ei ehtinyt pitää kuin pari ryhmää. Yksi ratsukko kuitenkin perui, joten sain peruutuspaikan, josta olin kyllä hirmu iloinen!

Inhoan kirjoittaa valmennuspostauksia näin viiveellä, sillä en oikein enää tahdo muistaa kaikkia asioita mitä valmennuksessa tapahtui. Laitoin muuten valmennukseen vanhat suitset, sillä uudet olivat juuri saapuneet ja olin ehtinyt mennä niillä vain pari kertaa. Totutellaan uusiin suitsiin ihan rauhassa ensin sileällä ja normi treeneissä, sen verran ne kuitenkin edellisistä eroavat, vaikka tähän asti ovatkin hyvin Voitolle tuntuneet sopivan.

Sää oli sinä päivänä aivan kamala, joten oli kyllä ihan kiva ratsastaa ekassa ryhmässä, joka sai verkata ihan alkukäynneistä asti maneesissa. Kävelin pitkään ja aloin Sannan tullessa verkkaamaan ravissa. Poikkeksellisesti rataa ei oltu  rakennettu valmiiksi ennen Sannan tuloa, joten alussa meni vähän kauemmin. Maneesissa oli valmiina meidän viime Terhin treenissä hyppäämä rata (linkki postaukseen), joka ei tosiaan mennyt hyvin ja kieltoja tuli silloin melko paljon varsinkin yhdelle tietylle esteelle. Ja juuri se este jätettiin samalle paikalle parin muun esteen kanssa. Vähän kuumotteli miten meidän käy tällä kertaa sen kanssa, sillä viimeksi en tosiaan saanut paikkaa osumaan sille esteelle millään. Terhikin tunnusti valmennuksen jälkeen vähän jännittäneen miten sen esteen kanssa käy, mutta onneksi kävi hyvin.


Itsenäisen verkan jälkeen siirryttiin ympyrälle, jossa tehtiin vuorotellen ravia ja laukkaa. Ravissa piti väistättää takapäätä ulos, joka osottautui yllättävän hankalaksi, vaikka kotona olen tehnyt tälläistä tehtävää usein eikä siinä ole ollut siellä mitään vaikeaa. En sitten tiedä oliko Voitto innoissaan lähdössä hyppäämään, ettei oikein malttanut keksittyä vai miksei väistätykset onnistuneet niin hyvin.

Tultiin muutaman kerran suunnanvaihtoja kavaletillä, jossa aluksi sain vähän huutia huolimattomasta tiestä, valuin aina kavaletin toiseen reunaan. Sain kuitenkin korjattu hypyn keskelle ratsastamalla vaan tarpeeksi huolellisesti. Tultiin yksittäisten kavalettien jälkeen pari pidempää kavaleteista muodostettua tehtävää, jotka sujuivat ihan jees. Tehtävät eivät valitettavasti näy videolla, sillä äiti ei ilmeisesti ollut ehtinyt kuvata niitä.Verkan jälkeen tultiin rataa, jossa oli mukana muutama kavaletti, mutta esteet olivat varmaan noin 90cm. Rata alkoi kaarevalla kavaletilta okserille, johon otettiin kuusi laukkaa. Siitä pitkä lähestyminen lankkuokserille, joka oli samassa paikassa ja samanlaisella lähestymisellä myös Terhin treeneissä. Sitten pystylle, jolla viime kerralla mokailtiin. Nyt kuitenkin hyvin yli ja linjaan oikea askelmäärä eli kuusi laukkaa. Kaareva okserilta pystylle, jossa ajauduin hieman lähelle pystyä. Loppuun vielä kaarevalla viisi laukkaa pystyltä sarjalle. Rata sujui tosi hyvin, kaikki paikat osuivat lähes nappiin ja Voitto laukkasi hirmu hyvin omalla moottorilla eteen. Sannakin taisi olla vähän ihmeissää miten hyvin onnistuttiin..:D

Seuraava rata oli sitten kavaletteja lukuunottamatta reilun metrin korkuinen. Alkuosa radasta sujui tosi hyvin ja tuntui oikeasti helpolle ratsastaa, mutta sitten mokasin kaarevalla kavaletilta okserille, johon piti ottaa viisi laukkaa. Reagoin liian myöhään, jonka lisäksi en uskaltanut ratsastaa kunnolla eteen. Sanna sanoikin, että tässä tulee vanha ongelma esiin. En uskalla ratsastaa kovasti kohti estettä. Tietysti paras tilanne olisi, jos ratsastaisin eteen tarpeeksi alussa, jotta voisin vähän odottaa esteen edessä.  Toisella kerralla sitten helposti yli ja rata pääsi jatkumaan. Kaarevalla pystyltä okerille otin yhden extra laukan, joka kyllä oli tuossa tilanteessa parempi, sillä en tajunnut sujua tarpeeksi linjan alussa vaan huomasin mokan vasta lähellä estettä. Sitten vaikea tie sarjalle, johon en saanut ihan kunnolla suoristettua ja jäätiin huonoon askeleeseen. Voitto tsemppasi ja yritti hypätä kuitenkin esteen yli. Sarjan jälkeen olisi ollut enää yksi este, joten odotin että muut ratsastavat ja sen jälkeen tulin koko radan uudestaan. 

Sarja oli muuten oikeasti tosi hankalassa paikassa, eikä suinkaan oltu ainoita joilla oli siinä ongelmia, mutta treeneissähän noita vaikeita tehtäviä pitää harjoitella, että sitten kisoissa ei tulisi ongelmia. Tosin tuskin meillä seura- tai aluekisoissa noin vaikeita ratoja on. No, tuntuupahan kisoissa sitten ainakin toivottavasti helpolle!

Toinen rata alkoi myös hyvin, mutta jälleen mokasin kaarevalla kavaletilta okserille. Sannan sanoja lainaten ratsastin eteen, mutta samalla jarrutin. Vaikka mua ei koskaan varsinaisesti pelota hypätä, on varsinkin okseria kohti isosti ratsastaminen vähän sellanen ikävä juttu, koska varsinkin ennen Voitto kielsi tosi helposti juuri sellaisissa tilanteissa. Tätä ongelmaahan ei tosiaan olisi jos tekisin linjan ratsastamalla ensin eteen ja sitten odottamalla ennen estettä, jolloin mulle ei edes syntyisi ajatusta, että joudun ratsastamaan isosti kohti sitä estettä.. Toisella kerralla sitten kuitenkin onnistuneesti vaikka jotain pientä hämminkiä kavaletin jälkeen tapahtuikin. Viisi laukkaa on kyllä helppo, jos ratsastan koko matkan eteen, enkä vasta paria viimeistä laukkaa. Otin taas yhden laukan liikaa kaarevalle, mutta sarjalle onnistuin ratsastamaan hyvin. Tulin sitten heti radan jälkeen kaarevan ja sain otettua oikean määrän laukkoja ihan helposti.
Valmennuksesta jäi kyllä hyvä fiilis, vaikka pari kieltoa tulikin. Sain korjattua virheitä ja kerrankin Sanna ei joutunut valittamaan huonosti laukasta vaan ennemminkin kehui, että nyt laukassa on ihan erilainen rytmi.

50 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Moi! Haluisin kysyä sulta, koska teillä on ollut jo niin kauan hevoset omassa pihassa, että kesäisin kun hevosenne ovat laitumella, niin saavatko ne saman verran heinää karsinassa kuin silloin kun ne eivät ole laitumella, eli pienennetäänkö teidän hevostenne heinä-määrää silloin? Ja toinen kysymys, kuinka vanha olit kun sait voiton ja kuinka vanha voitto oli silloin? Kiitos todella paljon, jos vastaat!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saavat, mutta laitumella olo korvaaa aina yhden tai useammankin heinäannoksen :)

   Poista
 3. Voiton laukka oli tosiaan paremman näköistä kuin ennen! Muutenkin teillä meni hyvin! :)
  Minkä ikäinen Vote muuten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Voitto on 12-vuotias Hollanninpuoliveri ruuna". Suoraan oikealla puolella olevasta sivupalkista;)

   Poista
  2. Huoh.. löytyy välilehdiltä ja sanottu miljoona kertaa. Voitto on 12

   Poista
 4. Hienosti meni, toivottavasti menee yhtä hyvin jatkossakin! :)

  VastaaPoista
 5. Hyvin menette :) Vote menee selvästi parempaa laukkaa.

  VastaaPoista
 6. Hienosti meette, ootte tosi hyvä pari! :)

  VastaaPoista
 7. Voiton laukka näytti hyvältä. Omaan silmään näytti menevän hyvin. : )

  VastaaPoista
 8. Tosi kivannäköisesti näytti menevän. :) minusta ne HIHS postaukset on todella kivoja, en itse päässyt paikan päälle, joten katselut jäivät television tasolle. Innolla odotellen niitä horse show postauksia.

  VastaaPoista
 9. tätä oli kyllä kiva lukea, tein nimittäin palaamisen blogiisi kun luin sitä viimeksi sillon alkuaikoina. tullut vähän kiireitä, niin ei ole kerennyt, mutta tosi paljon hyvään suuntaan olet kehittynyt kirjoittamisessa ja sinä ja voitto ratsastuksessa. 😊👌

  VastaaPoista
 10. Todella hyvin näytti teillä menevän! Ootte kehittyneet ihan huimasti esteillä :)
  Minkä merkkiset muuten nuo sinun Animon ratsastushousut on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. animon ratsastushousut eli animo-merkkiset :D

   Poista
  2. Minkä merkkinen on Prestigen satula? Kuinka monta tuntia 6-tuntinen koulupäivä kestää? Kuinka vanha on 12-vuotias hevonen?

   Poista
 11. Huomaa kyllä kun laukka on kondiksessa, niin paikat osuvat paremmin kohdilleen. :) Sujuvan näköistä menoa!

  VastaaPoista
 12. Hyvin menette<3ja tosi hyvin kirjotettu tää postaus<3

  VastaaPoista
 13. Viitsiikö joku vilkaista Banneri postausta koska olen lisäämässä bannerin pian enkä ole saanut vastauksia niin rohkeasti sanomaan mikä on paras....

  http://turpakarvoistaesteille.blogspot.fi

  VastaaPoista
 14. Hyvin meni! :)
  Tosi kivaa että pääsit kuitenkin Sannan valmennukseen!

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus ja teidän meno näyttää tosi hyvältä ainakin mun silmään!

  hevosenkavioissa.blogspot.com

  VastaaPoista
 16. No kyllä paremmin kuin Terhin valmennuksessa:). Hyvä te! <3

  VastaaPoista
 17. Sulla jäi rullaamaan tossa jossa Voitto hyppäsi vähän niinkuin esteen sekaan niin laukka paikoilleen polkemaan, ehkä muutama raipalla avustava näppäys olisi auttanut tuossa tilanteessa. Oliko kiellot mielestäsi omia virheitä?
  Jos olivat niin miksi sä annat Voitolle siitä raippaa? En itsekään ole tietäväinen kuhan kysyn. Muuten hyvännäköistä menoa, mutta ehkä petrattavaakin vielä olisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, ratsastin huonoon paikkaan enkä suoristanut. Raippa tuskin olisi ennen estettä enää auttanut, olisi pitänyt jo paljon aikaisemmin tajuta ratsastaa eteen :)

   Poista
  2. Niin ja raippaa annoin koska valmentaja sanoi niin, kuten videollakkin kuuluu :)

   Poista
  3. Musta oli tosi hyvä, että näpäytit kerran raipalla. Oonkin ihmetellyt miksi et ikinä komenna edes pohkeella. Usein se ensimmäinen ratsastus on ollut täysin sun oma moka mut sen jälkeen kun yrität korjata nii Voitto vaan kokeilee sieltä mistä aita on matalin ja vetää liinat kiinni.. Ei se heppaa satu jos pohkeella tökkäisee tai raipalla antaa merkin, että eläpä sooloile :)

   Poista
 18. Kivastihan tuo näytti sujuvan ja on ihanaa Tiia, että sä kerrot niin avoimesi siitä miltä susta siellä hevosen selässä oikeasti tuntuu; mitä pitää vielä parantaa ja mikä tuntuu menevän hyvin! :) Koska ois ihan tylsää lukea sellaisia blogeja, joiden kirjoittajat julkaisevat vaan hyvin menneet ratsastukset. Ei siinä itekään opi mitään. Ja en tosiaankaan ole kyllästynyt hihs-postauksiin, lisää vaan! :)

  VastaaPoista
 19. Todella hienoja ratoja! Hyvä Tiia! :)
  Ootko lyhentäny tai pidentäny jalustimia, kun sun jalat pysyy hypyissä ihan todella hyvin paikoillaan, tai sitten vasta nyt kiinnitän siihen huomiota :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse aina pysynyt paikoillaan ja joskus meni jopa liian eteen :D

   Poista
 20. Miksi rangaitset Voittoa omista virheistäsi? Esimerkiksi tuo kielto missä annoit Voitolle raippaa, mikä oikeuttaa rangaitsemaan hevosta? Kenties sekö että Voiton pitäisi hypätä vaikka olisi huono paikka? Oletko koskaan ajatellut mitä hevonen ajattelee tuollaisissa tilanteissa? Tuossa muutama kysymys mietittäväksi, en siis tuomitse raippaa ihan kokonaan, vaan mielestäni sen käyttö ei nykyisin ole kauhean nättiä. En siis sano että tuo sinun raipankäyttö olisi jotenkin sieltä pahimmasta päästä, jopa maailman huipuissa löytyy rumaa raipankäyttöä.

  Useimmathan hevoset pelkäävät raippaa. Miksi? Koska sillä on tuotettu kipua sille. Kiellon yhteydessä jos raippaa käytetään, hevonen saattaa ajankanssa yhdistää kivun (raipan) kieltämiseen ja se alkaa ns. pelätä kieltoja. Ja sen eteenpäin en osaa vaikutuksesta sanoa, mutta sen tiedän että PELOSTA ei ikinä seuraa hyvää, saati onnellista hevosta.

  Jos me kerta haluamme eläimiä lemmikeiksi, niin miksi tahallisesti ja tietoisesti tuotamme kipua niille? Kivun tuottamisella ei ainakaan saa mitään hyvää aikaiseksi.

  Tämä on siis mun mielipide, mutta ois tietää muidenkin mielipiteitä aiheesta, mutta onnea ja onnistumisia tulevaisuuteen! =)

  (en kirjoittanut tätä kommenttia sen takia, että raipankäyttösi ois ollu erityisen rumaa, vaan siksi et tää oli munmielestä sopiva kohta kertoa mun mielipide ja koska mä tykkään kirjotella tällasia mielipide-tekstejä.++yritin laittaa tekstin kappaleisiin, mut en tiedä onnistuinko...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en tykkää käytä raippaa vaikka joskus pitäisikin.. Sanna käski käyttää joten käytin tuossa yhdessä kiellossan, Voittohan olisi tuosta voinut hypätä
   jos olisi vähän tsempannut, mutta mun vikojahan nuo kiellot kuitenkin oli sillä tiedän mistä Voitto voi/haluaa hypätä ja mistä ei. Se kuitenkin pystyisi hyppäämään halutessaan aivan hyvin vähän kauempaakin, joten siksi Sanna varmaan pyysi rankaisemaan.

   Poista
 21. Näytti tosi hyvältä toi teidän meno! Hienosti Voitto tsemppas ja niin sinäkin :) Toivotaan ettei tää ollut vaan yhen päivän tuuria :D

  VastaaPoista
 22. Nyt vaan tuli mieleen ja ihan mielenkiinnosta kysyn, että onko Voitolla sun mielestä mukavat askellajit istua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä kun on tottunut, mutta esim. ratsastuskouluhevosiin verrattuna melko vaikeet :D

   Poista
 23. Kiinnititkö huomiota (kun postauksessa ei ainakaan lukenut) miksi Voitto kolisteli ja otti puomin vai kaksi mukaan? Olet sanonut usein, että teille ei ole ollenkaan ongelma puomien pysyminen kannattimilla niin mikäköhän vaikutti tällä kerralla? Itselle tulee vaan mieleen, että hyvä ja tehokas laukka olisi syönyt hypystä voimaa, Voitto kun ei ehkä ole tottunut noin toimivaan laukkaan. Siistiä menoa joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänkö sympaattinen analyysi. :D pakko vähän korjata ylempää anonyymiä että yleensä kolistelu ja tiputtelu johtuu vähän huonosti ratsastetuista teistä tai tasapainottomista hypyistä (eli ratsastaja ei tasapainota laukkaa ennen estettä) tai esimerkiksi esteen päällä tapahtuvasta toiminnasta kuten kääntämisestä esteen päällä. :) hyvä ja tehokas laukka ei missään nimessä syö hypystä voimaa vaan päin vastoin, se edesauttaa hevosta tekemään parempia hyppyjä ja siis helpottaa kummankin (niin ratsastajan kuin hevosenkin) työtä. Enemmän virheitä tulee radoilla silloin, kun laukkaa ei ole tarpeeksi ja hevonen on pohkeen takana. Silloin se on hevoselle raskaampaa ja vaikeampaa. Toisilla hevosilla on luontaisesti enemmän eteenpäinpyrkimystä, toisille taas se hyva laukka pitää tehdä, kuten Voitolle.

   Tiialle sellaisia terkkuja, että mukavaa katsottavaa ja ihan mahtavaa, että olette nyt löytäneet tuon laukan. Tosi hienoa ratsastusta vaikka sieltä ehkä se kokemattomuus paistaakin läpi jollain tapaa - toisaalta taas potentiaali. Susta huomaa että olet aika taitava, kunnialla kyllä suoriuduitte!

   Poista
 24. Saisinko antaa hyvän treenivinkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän millaisen ja millä tyylillä sen meinasit kertoa ;)

   Poista
  2. ok...jätän väliin (:

   Poista
 25. mikä on isoin este minkä oot hpänny koskaan ? ja mikä on minkä oot hypänny Voitolla ?
  PS:Te ootte ihan parhaita <3<3

  VastaaPoista
 26. Kiva postaus, ja hyvin näytätte menevän! Ootte Voiton kanssa aivan upee pari!

  It´s Time To Rock

  VastaaPoista
 27. voisitko neuvoa miten saan gadgetit ja blogitekstin kiinni sivuihin ja banneriin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain netistä siihen aikoinaan löytyi ohje, muttei kai enään. Marginia ja paddingia siinä jotenkin muuteltiin, mutta en yhtään ulkoa muista miten. Kokeilemalla selviää!

   Poista
 28. Oot kehitttynyt sairaasta kesän aikana ja sulla on hirmu hyvä kehon hallinta hypyissä! :)

  VastaaPoista
 29. Hienosti kyllä menee! :D

  VastaaPoista
 30. Hyvä postaus Tiia:)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.