Irronnut kenkä ja epäpuhdas hevonen

maanantai 4. toukokuuta 2015


Arvatkaa kuka tohelo heitti taas kenkänsä just ennen tärkeitä valmennuksia.. Ja sama jalka kun viimeksi ja sen takia ei kenkä ollutkaan lähtenyt ihan niin siististi kun viimeksi. Seuraavana päivänä ohjelmassa oli kouluvalmennus ja maanantaina Sannan valmennukset pitkästä aikaa, joten Voitto valitsi kyllä jälleen oikein hyvän ajan kengän irrottamiseen. Eihän siinä muu auttanut kun iskän kanssa lyödä se paikoilleen, saatiin se taas hyvin jalkaan ja Ellukin tsekkasi valmennuksen alussa, että se on ok.

Voitto ravasi kuitenkin alkuun epäpuhtaasti, mutta vertyi siitä sitten, joten menin valmennuksen ihan normaalisti. Todennäköisesti se vain herkkyyttään sitä arkoi, sillä se yleensä vähän herkistelee tällaisissa jutuissa. Viimeksikin kun kenkä lähti kesken maastoreissun niin huomasin sen heti, sillä heppa meni aivan kolmella jalalla. Pahimmassa tapauksessa Voitto oli ollut ilman kenkää kaksi päivää, sillä torstaina sillä oli vapaa ja kävin vain kotona nopeasti siivoamassa karsinat. Kenkä huomattiin siis tippuneeksi vasta perjantai iltana ja saatiin jalkaan vasta lauantai aamuna. 


 Verryttelyn jälkeen todettiin Voiton liikkuvan ihan hyvin, joten aloitettiin varsinainen tehtävä. Voitolla oli takana kengän tippumisen takia kaksi vapaapäivää ja sen kyllä huomasi.. Tuota kun ei vain uskalla liikuttaa ilman kenkää, vaikka periaatteessahan sen ei mikään ongelma pitäisi olla. Mutta pakko se on vain pitää poissa liikkeestä, jos ontuu jo pelkästä tarhailusta ja karsinassa seisomisesta ilman toista kenkää. Voihan se tietty olla vaikka astunut naulan päälle kun kenkä törrötti pystyssä tarhassa tai sitten naulat menivät huonosti, mutta ne eivät kovin todennäköisiä vaihtoehtoja ole ja kaviopaiseen sattuessa ontumisenhan pitäisi olla paljon voimakkaampaa eikä lähteä liikkumalla pois.

Tehtiin koko tunti samaa tehtävää. Toiselle sivulle loiva kiemuraura ja sen keskelle voltti uralle päin, muuten kierrettiin kenttää ihan normaalisti ympäri. Aluksi tehtiin koko tehtävän ajan käynti-ravi siirtymisiä. Pitäisi itsenäisessä kotitreenissäkin jaksaa hinkata samaa tehtävää pidemmän aikaa, sillä on niin kiva aina valmennuksessa huomata kun tehtävä alkaa sujumaan aina vain paremmin ja paremmin. Kotona lopetan hyvin nopeasti varsinkaan jos ei oikein meinaa sujua..:D

Alkutunti ei mennyt kovin hyvin, en saanut Voittoa oikein mitenkään päin avuille. Siirtymiset olivat aluksi hitaita ja jouduin huomauttamaan useamman kerran ennen kun avut menivät läpi. Tosin heti kun Ellu neuvoi tekemään siirtymiset tosi nopeasti alkoi homma onnistua, Voitosta tuli nopeiden siirtymisten takia paljon aktiivisempi ja sen jälkeen se pyöristyi ja alkoi liikkua paremmin. Kun siirtymiset alkoivat sujua muutettiin tehtävää hieman. Loiva kiemuraura tultiin kokonaan ravissa ja toiselle pitkälle sivulle tehtiin siirtymisiä ravin sisällä. Ne onnistuivat pari ensimmäistä kertaa oikeastaan tosi kivasti, kun Voitto liikkui oikein päin ja lähti oikeasti rehellisesti eteen, mutta sitten tuo tatsi jotenkin katosi ja viimeiset kiekat eivät olleet niin onnistuneita. Tehtiin tämä harjoitus samanlailla molempiin suuntiin.


Pienten välikäyntien jälkeen jatkettiin saman tehtävän parissa tehden loiva kiemuraura ilman volttia laukassa ja sitten muualla laukka-ravi siirtymisiä. Loiva kiemuraura sujui yllättävän hyvin, Voitto ei vaihtanut yhtään ainotta kertaa! Ollaan tehty nyt melko paljon niin treeneissä kun kotonakin loivaa kiemurauraa laukassa, joten olen tajunnut miten mun pitää ratsastaa tosi huolellisesti sisäpohkeella koko tehtävän ajan. Tämä on muuten hyvä vastalaukan harjoittelutehtävä!

Siirtymiset sujuivat paremmin kun käynnistä raviin. Minun piti olla erityisen tarkkana, ettei se työnnä takaosaa uran sisäpuolelle, joten sain ohjeeksi ajatella koko ajan vähän avoa. Tämä pitää muistaa kotonakin, sillä Voitto tahtoo helposti liikkua pylly sisällä varsinkin laukassa. Vaikka siirtymiset olivat nopeampi, jouduin useampaan otteeseen ratsastamaan eteen laukkaa. Meidän perusongelma, aina... Alkaa jo vähän ärsyttää, luulisi mun tietävän ja osaavan jo sitä korjata.


Siirryttyäni laukasta raviin Voitto oli muuttunut ihan eri hevoseksi. Se oli jäntevä ja "jäykkä". Ei siis huonossa mielessä jäykkä vaan hyvässä. En oikein keksinyt muutakaan sanaa kun jäykkä kuvaamaan sitä tilaa..:D Alkutunnista se meni kuin mato, mutta lopussa se oli napakasti pohkeiden välissä eikä heiluttanut päätään sivulta toiselle pienestä ohjan hellityksestä. Voittoa muuten kuvaa oikeasti hyvin mato, ainakin kaikki valmentajamme ovat sitä sillä nimellä kutsuneet.

Ainiin unohdin ihan mainita, että Vekki ja Lokki olivat mukana, joten saitte pitkästä aikaa näin hyviä kuvia kouluvalmennuksestakin! Valmennuksen jälkeen Pinja lähti laittamaan ratsuaan talliin ja me laitettiin kimpassa Voitto pois. Tunnustelin vielä kavioita ja ne tuntuivat ihan samanlaisille, Ellukin totesi mun tunnustelut nähdessään, että ei mitään hätää sen asian suhteen. Kylmäsin kuitenkin jalat, kuten olisin kyllä ilman tätä episodiakin tehnyt.


Laukasta tuntuu olevan mahdotonta saada hyvää kuvaa. Voitolla ei varmaan ole edes sellaista vaihetta missä sen jalat näyttäisivät hyville. Laahajalka..:D!

Nyt muokkailen vielä pari videota ja sitten lähdenkin pitkästä aikaa Sannan valmennukseen. Siellä sitten viimeistään selviää liikkuuko Voitto edelleen puhtaasti. Eilen nimittäin en oikein osannut sanoa, kun oikein tunnustelin liikettä saatoin tuntea jotain, mutta oliko se sitten luulotautia vai ei.. Sitä kun helposti iskee luulotauti tällaisessa tilanteessa. Kengitys yritetään nyt kuitenkin saada mahdollisimman nopeasti, olisihan muutenkin aika jo kengittää hepat.

Tiputteleeko teidän hepat usein kenkiä ja miten ne siihen reagoivat vai reagoivatko mitenkään?48 kommenttia

 1. Meilläkin menee hevonen ihan ep:ksi, jos kenkä irtoaa. Ihme herkkispv:t! Entiseltä suokilta irtosi kerran kenkä ja se oli kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, jalkaa ei arkonut eikä ollut edes lämmin. Toista se on tosiaankin tämän nykyisen elukan kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Lillinkin kanssa jopa hypättiin ilman kenkää, mutta toi ei varmaan sen jälkeen kävelis ollenkaa..:D

   Poista
 2. Välillä kengät putoilee ja diivaruuna on heti kolmijalkainen... :/ Kiva postaus!

  VastaaPoista
 3. Hassua, ihmettelinkin postausta lukiessa, että kuvat ovat jotenkin erilaisia. Niin paljon se vaikuttaa, että kuka sitä kameraa pitelee, jokainen kun ottaa ihan eri tilanteista/kuvakulmista kuvia, omalla tyylillään :)

  Entisellä hevosellani irtoilivat yhdessä vaiheessa melko tiuhaankin kengät ja heppa oli kans sellanen, että meni ihan jalattomaksi jos kenkä puuttui. Joten tiedän tunteen! :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuvista kyllä näkyy huomaamattaan kuvaajan käsiala, vaikka nämäkin meidän kameralla otettu jne, mutta eri kuvaaja tekee heti ihmeitä :)!

   Poista
 4. Mun varsa rallitteli pyörössä niin kovasti että toinen etukenkä sai kyytiä. Meno jatkui ihan samaan malliin, joten ei ontumisia tms. Tänään kävikin sit kengittäjä ottamassa loputkin pois. Saa kesän lomailla paljasjaloin. :)
  -s

  VastaaPoista
 5. Harmi että kenkä irtosi :/ Onneksi pääsitte valmennuksiin!

  VastaaPoista
 6. Haluasin tietää millä sovelluksella teet bammerisi? Onko sovellus ilmainen? Mistä latasit sen? Olen halukas aloittamaan bloggaamisen kunnolla ja haluaisin kunnon bannerin mutta en tiedä sopivaa.


  http://btwthisismyownlife.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus mielestäni. Ontuuks se ikinä tota jalkaansa, kun siitä on lähtenyt se kenkä

  VastaaPoista
 8. Onks sulla iphone 6?

  VastaaPoista
 9. Lähteekö Voitolta yleensäkin kenkiä? Meidän poneilla ei edes kenkiä olekkaan joten niitä ei niiltä lähdekkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siltä onneksi loppujen lopuksi kovin usein, pari kertaa vuodessa, nyt vaan lyhyen ajan sisällä useamman kerran jo :)

   Poista
 10. Vaihdettiin kengittäjää niin kengät on nyt pysyneet, mutta herkkisheppa on täälläkin joka menee kolmijalkaiseksi ja tarvitsee kengityksen jälkeenkin päivän lepoa ja totuttelua uusiin kenkiin.. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no meillä ei onneksi niin usein kuitenkaan tipu, että kengittäjän vika olisi :D Ja onhan tässä kengittäjät vaihtuneet ja tahti pysynyt kenkien heittämisen suhteen silti samana.. Joo mekin otetaan varmuuden vuoksi aina rennosti kengityksen jälkeisenä päivänä, sillä Lilli on joskus ollut myös ep kengityksen jälkeen :/ Vielä kun molemmilla muokataan asentoa, kun se ei nyt ihan paras mahdollinen ole.

   Poista
 11. Kyllä tiputtelee,kuukauden sisällä kengityksen jälkeen jo kaksi kertaa saanut kenkänsä irti. Kengityksessä ei ole vikaa,hevonen vain saa poljettua kengän irti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä sama, toivottavasti ei tule tavaksi sillä yleensä ei näin tiuhaan kengät lentele..:D

   Poista
 12. Täytyy koputtaa puuta; mulla oollessaan on hevonen tiputtanu yhen ainoan kerran kengän, ja silloinkin oli liian pitkä kengitysväli meneillään.. Onneksi ei useammin, on olevinaa niin herkkis että varmaan heittäytyis kolmijalkaseks. :D

  Katoin muute eka ku nopeesti selasin et tossa kolmannessa ratsastuskuvassa ratsastaa Ellu ku sun hiukset näytti niin vaaleilta :D Piti ihan palata tarkistaa että kumpi on selässä :D

  VastaaPoista
 13. Mun heppa ei välitä siitä jos sillä menee kentällä, vaikka yks kenkä oiskin pudonnut. Kengityksen jälkeen se on kyllä aina vähän "köpön" tuntuinen, eli silloin kuitenkin varoo jaljokaan, outoa :D

  VastaaPoista
 14. meillä lähtee kenkä ehkä kerran viidessä vuodessa, yleensä jonkun riehumisen seurauksena kesälaitumella. onneksi aina on lähtenyt siististi eikä ole reagoinut mitenkään kengän puuttumiseen. *koputtaa puuta*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meilläkään ei Lilli ole oikeasti varmaan koskaan tiputtanut kenkäänsä :D Toiset vaan on vähän tarkempia siitä astuvatko omille jaloilleen vai ei..!

   Poista
 15. Meillä on ollut sama kengittäjä vuodesta 2006. Hänen laittamansa popot ovat kestäneet hevosella kuin hevosella ja jokaisen kengityskerran jälkeen aina hepsu tuntunut paremmalta. On ihan korvaamaton meille kengittäjänä, sillä osaa asiansa, tuntee hevosen anatomian kuin omat taskunsa ja todella tietää millainen kengitys millekin on parhainta.

  Meillä on nyt ollut toinen kengittäjä ja mun oma ruuna on sellainen tohelo, että jos kengät ei ole kuin nenä päähän, niin se kyllä tykittää ne aikayksikön irti. Kahden viikon kenkäsaldo uuden kengittäjän kanssa oli 9 kenkää.. Luojan kiitos se kävelee ongelmitta ilman kenkiäkin (oli vuoden kengätön, sillä kaviot olivat huonot, nyt onneksi kunnossa), mutta ei se joka päiväinen kengän lyöminen mukavaa enää ole. Onneksi kuitenkin löytyy omasta takaa vermeet ja osaaminen kengittää, sillä meidän kengittäjä varmaan repisi hiuksensa, jos ilmoittaisin, että kenkiä ropisee urakalla. Nyt ihme kyllä popot olleet kiinni jo parisen viikkoa, joten en nyt niitä täysin väärinkään laita. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti kyllä lennätellyt noita kenkiä, no onneksi tosiaan teilläkin mahdollisuus laittaa itse paikoilleen, tulisi tollanen jo melko kalliiksikin :D

   Poista
 16. Meillä yhdellä hevosella tippuu noin kolmen viikon välein takajalan valkokaviosta kenkä muut kengät pysyvät jalassa hyvin. Kerran kenkä oli niin huonosti että oli pakko käydä itse tarhassa irroittamassa muuten olisi satuttanut itsentä. Eikä lähdetä työn tekoon jos ei ole kengät hyvin jalassa.

  VastaaPoista
 17. Kuinka paljon rahaa teillä menee kuukaudessa hevoseen? Ei tosiaankaan tarvitse sanoa tarkkaan ja kuinka usein kengitätte? :) Sulla on ihana blogi, ihana hevonen ja vielä kaiken lisäksi ihana omistaja! Ihanaa seurata teidän elämää monelta vuodelta. Innostitte mut esteille ja hypännyt jo 95 cm. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa tarkkaan, ja vaikka osaisin, niin raha-asiat ei kuulu blogin puolelle :) Ja apua, mä en suoraan sanoen osaa sanoa, koska äiti huolehtii kengittäjän kanssa aina nämä jutut. Voi kiva kuulla :)

   Poista
 18. teillä on ihana blogi luen sitä päivittäin

  VastaaPoista
 19. Osaatko yhtään sanoa minkä tasoinen Voitto? HeA? tms..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tuolla tavalla kyllä sanoa. Sen liikkeet ei kovin korkealle riittäisi, mutta kyllähän se tarvittaessa osaa nätisti liikkua. Väistöt, avot, sulut, vaihdot yms. menee :) Eli oikein hyvin se on estehepaksi perusratsutettu aikoinaan!

   Poista
 20. Miksi ette mene Voiton kaa koulukisoihin? Pärjäisitte varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pärjättäisi..:D Oon käynyt sen kanssa kaksissa kisoissa ja saatu hikiseen helpoin luokka läpi.

   Poista
 21. Joo irtokengät tuttua, mutta onneksi nuo hevoset eivät ole koskaan vielä reagoineet mitenkään. Ongelmat tulee vain siitä, kun aina se kenkä tuntuu tippuvan esim ennen kisoja :/ !

  VastaaPoista
 22. Meillä ei hevosilla edes ole kenkiä. Ja kaikki toimivat hyvin ja puhtaasti mutta kyllä jotkun arkoo kun meillä on tallin pihassa isoa soraa. Meillä siis on 8 omaa hevosta ja kyllä hommaa riitää mutta on se ihanaa kun noita kopukoita on :) ♥

  VastaaPoista
 23. Meidän pv:llä on pukinkavio.. Onko Voitollakin kun on niin herkkä kengän irtoamisen suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole onneksi ja ei ne nyt siis siltä kovin helposti tipu, pari kertaa vuodessa, nyt vaan sattunut niin lähekkäin nämä kaksi kertaa :)

   Poista
 24. Mikä paita sulla on päällä? Näyttää yli kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekkaa edellinen postaus, ihan uusi huppari oli testiratsastuksessa! http://www.lillivoitto.fi/2015/04/ostosten-esittely-ja-alennuskoodi.html

   Poista
 25. Mun mielestä Vote sopii enemmän ulkonäöllisesti esteisii :-D

  VastaaPoista
 26. Toivottavasti Voitto ei ota tavaksi heitellä kenkiä ympäriinsä juuri ennen valmennuksia :D Eihän tuo tietysti mukavaa ole :( Noh ... Tuollaisia sattuu ...
  Mutta hienosti näyttää menneen :)

  VastaaPoista
 27. Miun ponil ei aina ees käytetä kenkii, kengät täl hetken vaa sen takia et pitää saaha "rytmiä" liikkeisiin kun se on vasta 4 :) Kerra tippu Keijulta kenkä laitumelle kun riehu siellä toisen kans;)

  VastaaPoista
 28. Oma ruunani kadottaa kenkänsä laitumelle joka riivatun kesä, minkä johdosta herran laidunkausi lyhenee huomattavasti, kun kenkiä vain katoilee koko ajan "mystisesti". Viime kesänä tosin tämäkin mysteeri ratkesi, kun sain ruunan kiinni itse teossa "hakkaamasta" jalkojaan kiveen ja lopetti vasta, kunnes takakengät irtosivat.
  Minun puolestani ruuna saisi kyllä olla kesän ilman kenkiä, mutta kun epäpuhtaus ilmenee välittömästi, jos kenkää ei ole, niin ei ole oikein muuta mahdollisuutta, kuin lyödä aina kengät takaisin ja pitää ruuna tarhassa. Surullista, kun ei voi mennä kavereiden kanssa pellolle, mutta minkäs teet, kun ei pidä niitä kenkiä jalassa, niin tulos on tämä.

  VastaaPoista
 29. Menet hienosti. Harmi kun Voitto heittelee kenkiä, mutta sitä sattuu.

  VastaaPoista
 30. Meillä ei ole ollenkaan hepat tiputtanu kenkiä meillä ollessaan. :D

  VastaaPoista
 31. Liikutusheppa tiputtelee varsinkin takakenkiä sillon tällön, mutta on onneksi ihan puhdas ja toimii ilman kenkääkin hyvin :) vielä semmoinenkin hyvä tuuri käynyt että hepan omistaja on kengittäjä, joten irtokengät saadaan yleensä nopeasti takaisin kiinni!

  VastaaPoista
 32. Mun poni ei usein tiputa kenkiä mut hokkeja vaikka kuinka tiukalle vääntää nii talven aikana vissii viis kertaa saanu laittaa uusia hokkeja! Kenkä lähti kerran eikä kyllä mitään vaikutusta:D tietysti mahdollisimman pian kuitenkin laitettiin takaisin...

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.