Sannan valmennuksessa pitkästä aikaa

keskiviikko 13. toukokuuta 2015


Melkein kaksi viikkoa sitten, kisoja edeltävänä maanantaina, suunnattiin pitkästä aikaa TK:lle ja vieläpä Sannan valmennukseen. Pari valmennusta jäi talvella väliin, kun en ollut päässyt hyppäämään, mutta nyt taas kun ollaan päästy kunnolla treeniin niin heti tietysti ilmoittauduin tähän jo menneeseen sekä tulevaan valmennukseen.

Täytyy sanoa, että mua jännitti valmennus melko paljon etukäteen. Onneksi jännitys sitten TK:lle saavuttuamme ja normaalit valmennusrutiinit aloitettuamme väheni ja kun ensimmäiset tehtävät oli hypätty onnistuneesti jännitys kaikkosi kokonaan. Melkolailla tasan vuosi sitten nimittäin Sannan valmennuksessa, vielä ihan samaisella ulkokentällä, vedettiin koko treeni ihan päin metsiä. Silloin käytiin kyllä ihan oikeasti ihan pohjalla, mutta sieltä sitten Terhin avustuksella ollaan noustu. Sanna kyselikin meidän kuulumisia ja kun kerroin, että meillä on mennyt viime aikoina oikeastaan melko kivasti, totesi Sanna, että Terhi onkin niin taitava, joka on kyllä ihan totta. 

Vielä hieman itse valmennuksesta poiketen. Minun mielestä on kotivalmentajien lisäksi hyvä käydä muilla valmentajilla, jotka näkevät vähän harvemmin meidän menoa. Aluksi käytiin Sannan aluevalmennuksissa, jolloin treenejä oli useammin. Nykyään Sanna ei ole enää aluevalmentaja vaan juuri julkaistun tiedon mukaan maajoukkoevalmentaja, mutta käy silti Kuopiossakin asti valmentamassa. Kotivalmentajani Terhi on myös Sannan oppilas, joten senkin puolesta molemmat valmentajat palvelevat hyvin toisiian, kun heillä on niin samanalainen tyyli. Joskus muilla valmentajilla käyminen voi olla erilaisten tyylien takia tosi hankalaa ja vaikeaa. Ihanaa kun minulla on nyt ympärillä huippuvalmentajia, joiden kanssa on oikeasti saatu jotain aikaiseksi!


Oltiin ensimmäinen ryhmä, joten saatiin verrytellä ulkokentällä hyvän aikaa ja aloitettiinkin tällä kertaa suoraan estekoululla, kun usein ollaan tehty ihan puhtaasti sileää ennen hyppyjä. Voitto oli verryttelyssä muuten suhteellisen menevä, ei tarvinnut potkia tai patistaa eteen vaan se liikkui varsinkin laukassa hyvin omalla moottorilla. Tosin pientä ongelmaa meidän hienohelmalle aiheutti vesilätäkkö, jolle se suorastaan kielsi ensimmäisellä kerralla yli laukatessani. Koska Voitto ei suostunut lätäkköön nätisti menemään laukassa, kävelin sen yli pari kertaa ja se sai riittää, sillä turha kiusata hevosta tuollaisella juuri ennen valmennusta.

Videolla näkyy muutamia pätkiä tehtävästä jolla aloitettiin. Kavaletit ja puomi oli sijoitettu ympyrän kaarelle. Ensin hypättiin kavaletti, josta oli myöhemmin kolme laukkaa puomille, mutta nyt siirryttiin ennen puomia raviin. Tehtiin ensimmäisellä kerralla ravivoltti, ylitettiin puomi uudelleen ja nostettiin laukka, josta jatkettiin seuraavalle kavaletille, jolle oli myös myöhemmin se kolme laukkaa puomilta. Seuraavalla kerralla tehtiin sama siirtyminen ilman volttia ja lopuksi laukattiin ilman siirtymisiä, tehden molempiin väleihin se kolme laukkaa. Voitto toimi tässä tosi hyvin. Kerran jouduin ottamaan uusiksi raviin siirtymisen, mutta muuten meillä sujui tämä tehtävä hyvin. Korjattavaa tuli minulle käsien asennosta ja siitä ainaisesta sisäohjassa roikkumisesta. Sanna sanoikin, että tämä on ollut aina Tiian ongelma... Ja vaikka mä tiesin, että Sanna siitä varmasti sanoo ja näin ollen tietysti keskityin asiaan, tuli ongelma silti esille. Lisäksi käteni laskeutuivat välillä liian alas ja sain ohjeeksi korjata niitä tietysti sitten ylös.

Kun olimme kaikki tehneet kaveleteilla ja puomeilla tämän tehtävän teimme pidemmän tehtävän, joka on kyllä niin vaikea selittää, että saatte paremman käsityksen kun katsotte videolta. Mutta teimme edellisen tehtävän tyyliin kolmen laukan pätkiä, kavaletilta kaarevasti puomille ja siitä suoraan pystylle, sitten kavaletilta kaarevasti puomille ja suoran okserille ja sitten kavaletilta puomin kautta kavaletille kaarevasti ja lopuksi pystyltä suoraan puomin kautta okserille. Jokaiseen väliin otettiin kolme laukkaa, joka oli hiukan lyhyt, näin saatiin hevosen takaosat hyvin alle ja hommiin.

Seuraavaksi pyörittiin yksitellen ympyrällä, jonka kaarelle oli yhden askeleen välein sijoitettu puomi, pysty, jonka alla oli vesi ja sitten taas puomi. Tämä sujui ihan hyvin vasemmalle ja huomattavasti paremmin oikealle. Suurin moka sattui ensimmäisessä suunnan vaihdossa, kun piti kääntyä tiukasti suoraan jumpan jälkeen oikeaan kierrokseen. Kentässä oli pieni kohouma, johon Voitto sitten kompastui ja minulta lensi ohjat kädestä. Siitä toki selvittiin ja jatkoin tehtävää normaalisti.

Lopulta vuorossa olikin sitten varsinainen rata. Olin etukäteen vähän katsellut, että ei näytä helpolle radalle, oli niin paljon kaarevia ja sarjoja yms. Pieneksi helpotukseksi me tehtiin vähän helmponpi versio mitä olin esteet nähdessäni ajatellut, ja sitä vielä mun radan jälkeen helpotettiin vähän lisää.

Aloitettiin tekemällä kaarevat kavaletilta pystylle, sitten takaisin kavaletilta oksrille. Ensimmäiseen väliin otin vähän huonon kuusi laukkaa, olisi pitänyt sujua viisi tai ottaa kuudes askel huolellisemmin, mutta toiseen sain sitten jo paremmin ratsastetun kuusi laukkaa. Sen jälkeen oli aikaa organisoitua ja tulla lävistäjällä oleva kahden askeleen sarja. Sen jälkeen vähän tiukempi lähestyminen sarjalle, joka sujui hyvin. Neljä laukkaa sarjalta okserille oli melko normaali, ehkä jopa vähän ahdas. Sitten tiukka käännös okserille, jolle ajauduin tosi lähelle. Mun vuoron jälkeen okserin paikkaa muutettiinkin, ettei siihen tulisi ihan noin tiukka kaarre. Sitten taas pidempi matka viimeiselle linjalle, joka sujuikin sujuvasti.


"Tiia tää on ihan jees, mutta..", alkoi Sannan palaute radan jälkeen kuten videoltakin kuuluu. Alun estekoulutehtävistä pienillä sain palautteeksi nättiä, mutta sitten kun rata alkaa niin homma edelleen vähän leviää. Ei toki niin kuten ennen, mutta silti. Se ei olekaan enää nättiä ja sievää, mitä se vielä ekoilla tehtävillä oli, vaan vähän epätasaista ja nypin Voittoa liian lähelle. Joku valmentaja joskus sanoi, että ensin korjataan virhe toiseen ääripäähän ennen kun päästään siihen kultaiselle keskitielle. Ja näin on meillekin nyt vähän käynyt, jos ennen survoin yhtä askelta pois, otan nyt mieluummin sen yhden lisää. Tosin sehän on toki meille parempi, sillä Voitto kyllä hyppää läheltä, mutta kaukaa ei.

Seuraavalle radalle esteitä nostettiin hieman. Rata alkoi nyt suoralla linjalla okserilta pystylle, sieltä sitten yksittäiselle okserille, jonka paikkaa oli nyt muutettu. Tässä nypin turhan lähelle taas ja Voitto ottikin puomin. Linjalla okserilta sarjalle jouduin vähän sujumaan, jolloin sarja jäi hiukan ahtaaksi. Yhden askeleen välissä on niin vaikea regoida, joten tasapainotus vähän jäi. Ei siinä kuitenkaan mitään suurempaa ongelmaa ollut. Sitten kahden laukan sarjalle, jonne oli melko vaikea ja tiukka lähestyminen, varsinkin kun ulkoavut eivät ole ihan kunnolla läpi. Lopuksi vielä yksittäinen okseri, jolle oli tulossa tosi hyvä paikka, mutta Voitto lähti imemään itse melko paljon, jolloin oltiin hiukan lähellä. Olin tullut aikaisemmilla kerroilla niin lähelle, että se varmaan sen takia reagoi tuolla tavoin juuri tuolla esteellä.


Loppuu sain vielä palautetta, että positiivistä on se, että nyt kun laukka on kunnossa onnistuu homma vaikka nyppisinkin vähän liian lähelle ja että Voitto ei ole tuhma, vaan hyppää kiltisti. Normaalisti valmennuksissa ei tule ehkä ihan noin paljoa huonoja etäisyyksiä, mutta faktahan on silti se, että usein meno  on vähän epätasaista. Sannakin sanoi ohjeeksi mennä nyt helppoja luokkia, eikä ahnehtia liian isoa, koska helposti käy sitten niin, että palataan takaisin siihen vanhaan.

Täytyy sanoa, että olin melko tyytyväinen valmennuksen jälkeen. Se että alun tehtävät sujuivat noin hyvin, enkä saanut kertaakaan palautetta liian huonosta laukasta on edistystä. Yksi meidän isoimmista virheistä alkaa nyt olla korjattu ja ihan oikeasti se hyvä laukka pelastaa monta tilannetta, johon sen ei edes luulisi vaikuttavan! Seuraava tavoite taitaakin olla ne ulkoavut ja sen myötä sitten se sisäohjassa roikkumisen lopettaminen.

Nyt estepostaukset sikseen, onhan niitä tullutkin jo aika monta peräkkäin. Joko tulee korvista ulos? Seuraavaksi hmm... minkähän postauksen sitä luonnoksista julkaisisikaan. Siellä on jos jonkinlaista postausta nimittäin kerrankin odottamassa on jalkojen hoitoa, kenttälanan teko-ohjetta, maastoilukuvia, lisäravinteiden testausta jne.

39 kommenttia

 1. mitä toi TK tarkoittaa?
  toi kenttälana teko-ohje ois kiva ja jalkojen hoito :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan edes tiedä :D

   Poista
  2. Vaikka en itsekään tiedä, saati edes Terhin sukunimeä, mutta voisiko T olla niinkuin Terhi ja K niinku sukunimen eka kirjain?
   T: TK (minäkin :D)

   Poista
  3. No terhihän ei nimeen millään lailla liity :D Sukunimikään ei ala K:lla. Muistaakseni joskus ole kuullut et se oli jotenkin tiina ja se toinen omistaja jonka nimi alko K:lla niin niiden nimistä tulee se TK

   Poista
  4. Joo Terhi ei tuohon liity, minun muistaakseni nimi tulee omistajien nimistä jotenkin :)

   Poista
 2. Julkaisetko sitä ruusukepostausta ollenkaan? Onko teillä vielä erikseen sivu niille myytäville tuotteille?
  Kiva postaus ja olette hyviä ottamaan kuvia! Kuinka kauan sinulla on vielä koulua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin sekin, no pitää katsoa millon saisin sen tehtyä loppuun, sitä oli tylsä tehdä niin on jäänyt :/ Ja ei oo nyt mitään myytävää niin ei päivitetä ja mulla on vielä pari viikkoa!

   Poista
 3. Mun ratsastuksenopettaja haluaa, että hyppään mielummin vähän juuresta, kuin liian kaukaa, sillä muuten kaahariponi ei oo ollenkaan hallinnassa esteen jälkeen :D Joskus tää tuuppaa vähän unohtumaan kun oon liian kiltti kuski :D Mut pakko myöntää että on ne hypyt paljon parempia, kuin mitä kaukaa lähtisi..

  Teillä meni mun mielestä hyvin, vaikka tulikin huonoja paikkoja, mutta yli pääsitte! :)

  VastaaPoista
 4. eikö sulla ollut turvaliiviä?

  VastaaPoista
 5. Hyvin menitte! Voittokin näyttää tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista
 6. "Linjalla okserilta sarjalle jouduin vähän sujumaan, "

  ^miks mä en tajua mitä tarkoitat tolla sujumaan -sanalla tässä yhteydessä? :D Sulla oli jossain tosessakin postauksessa vastaavia lauseita ja en vaan hahmota mitä tarkotat tolla sujumisella tossa yhteydessä, jotrn selitystä? :D

  VastaaPoista
 7. Söpö Voitto kun liiottelee kauheesti noita esteitä ainakin kuvissa :) No, eipähän puomit kolise :D

  VastaaPoista
 8. Onko sulla nyt ollu enemmän aikaa/kiinnostusta blogiin ja postauksiin? Kun ei ole onneksi ollut niitä pahoitteluja että et ole päässyt postaamaan, eikä virheitä tunnu tekstistä löytyvän! Ja muutenkin, postauksien sisältö on kasvanut jne?

  Ois kiva jos kerkeisit tekee ennen lomaa, että kuinka monta tuntia teet blogihommia (sis kuvien muokkaus, blogitalli ym) kouluviikolla ja sitten lomalla samanlainen.
  Laita vaikka koneeseen muistilappu ja sit laitat puhelimen ajastimen siks aikaa päälle ku teet blogihommia jne!
  Ite tykkäisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole enempää aikaa, mutta on nyt ollut enemmän materiaalia mistä kirjoittaa. Ja virheettömyys johtuu hyvästä bloggaaja kollegalta saamastani vinkistä Mozillalle. Sellainen laajennus kun Finnish Spellchecker, joka huomauttaa virheistä ihan aina kirjoittaessa netissä :)

   Katsotaan uskallanko tehdä tuota, mulla menee nimittäin ihan hävettävän paljon aikaa koneella...:D Ja puhelimella käytettyä aikaa on vaikea laskea.

   Poista
 9. Jalkojen hoito! Ja sen verran kysyisin, että tehän kylmäätte niillä geelipakkausksilla, niin kuinka suuria ne on ja montako niitä tarvitsee yhteen jalkaan? Onko ne 30x 10 vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postaus aiheesta on tulossa juuri, mutta etusiin min 2 ja takasiin min 3. Ja taitavat olla tuota kokoluokkaa :)

   Poista
 10. Te olitte upeet! Miten saa movie makerilla äänitettyy ääntä? Sillee miten sä äänitit noissa ennen kisoja videossa. Olisi kiva jos neuvosit

  VastaaPoista
 11. Tässäkin taas huomaa että kalliit varusteet ja hieno hevonen ei korjaa huonoa ratsastusta... En edelleenkään voi ymmärtää miten tuolla valmnetautumismäärällä et saa esimerkiksi istuntaasi korjattua (mm. esteistunta, jalat eivät ole kyljissä kiinni, ohjat usein liian pitkät...) tai sitä ratatempoa radoilla aikaan. Olet kuitenkin jo monta vuotta valmentautunut isojen nimien tunneilla ja kehitystä ei ole tapahtunut melkein yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea korjata sellaisia virheitä joista ei edes ole mainittu ja ratatempohan meillä oli vain jonkun aikaa kateissa, nyt siihen on olleet valmentajat ihan tyytyväisiä. Sannahankin suorastaan kehui sitä, että vaikka tulee muita virheitä ei ne ole niin radikaaleja kun on ratatempo kunnossa :)

   Ja se ei varmaan ole YHTÄÄN MILLÄÄN TAVALLA sinulta pois vaikken mielestäsi kehittyisi, vaikka minulla olisi hieno hevonen ja kalliit varusteet, joista suurinta osaa en ole itse ostanut, koska olen saanut ne blogin kautta. Ja mitä sitten vaikka haluan ostaa kalliita varusteita omilla rahoillani? Eikä minulla kyllä rehellisesti sanottuna ole omasta mielestäni mitkään erityisen kalliit varusteet. Et ole tainnut nähdä vielä oikeasti kalliita varusteita.

   Poista
  2. Hevosten varusteet nyt yleensäkin ottaen on kallihkoja jos haluaa ostaa sellaista joka kestää esim. 5 vuotta eikä tarvii ostaa sit joka vuosi uusia... ;)

   Sinällään harmi että suurin kehittyminen on tapahtunut sun ajattelutavassa eli ns. sun "päässä" ja se ei välttämättä heti täysin suoraan käytännössä. Kehittyminenkin on tosi henkilökohtainen käsite, jollekin kehittymistä voi olla se että saa hevosen toimimaan ratsastuskoulun tunnilla 5 minuuttia putkeen tai sitten jollekin se että nousee vaikka sielä 80 cm luokista jonnekki yli metrin luokkiin.

   Poista
  3. Aika raaka kommentti (ensimmäinen), itse en kehtaisi noin rumasti sanoa kenellekkään. Mitäköhän tällä kommentilla on haettu? Mitä muuta tästä on seurannut, kun että tulee paha mieli Tiialle ja lukijoille...?

   Poista
  4. Mikähän ongelma tolla ensimmäisellä kommentoijalla on..? Mitä väliä vaikka Tiia ei kehittyisikään - tai mitä sitten vaikka kehittyisi? Mitä sitten jos Tiialla (tai jollain muulla) on allaan kallis ratsu ja päällään kalliit vaatteet, mitä se sinulta on pois? Jos ensimmäinen kommentoija ei sattunut tietämään, niin hevoselle ostetaan ne varusteet mitkä sille sopii. Ja ihmiset ostaa yleensä merkkitavaraa itselleen koska ne kestää paremmin.

   Esim. itse ostin Lidlistä viime talvena itselleni tallitakin. Maksoi 40e, kesti yhden talven kun meni vetoketju rikki. Sitten ostin alennuksesta Kingslandin bomber takin (maksoin 60e), ja pelkkä materiaali vaikuttaa paljon laadukkaammalta ja kestää vaikka hevonen nappaiskin hampailla kiinni.

   Itse suosin laatua; pikeuria, kingslandia, spooksia yms. Ne kestää paljon paremmin mitä ns. perusmerkit. Hevoselle suosin Eskadronia, on osoittautunut kestäväksi ja hyvin istuvaksi. Huovat pitää muotonsa ja suojat kestää vuodesta toiseen.

   Tsemppiä Tiia jatkoon, kyllä sä kehityt, ja muista, ei kehittyminen tapahdu yhdessä yössä! :) Tosi hienoa että sulla on mahollisuus harrastaa noin hyvin, allasi on hyvä ratsu ja ympärillä upea tukiverkosto ja valmentajat! Monella ei tuollaista mahdollisuutta ole, joten pidä siitä kiinni ja ota kaikki ilo irti äläkä välitä typeristä kommenteista.

   Poista
 12. Kiva postaus :) Kiva kun treenit ja kisat on mennyt hyvin !
  Sinun blogissasi, kun painaa kuvaa, se näytetään "erillisellä" valkopohjaisella sivulla, mutta esim. Jillan blogissa kuvat näytetään mustapohjaisella taustalla niin, että kaikki kuvat voi selata siitä läpi. Osaatko selittää mistä kuvat saa samalla tavalla kuin Jillan blogissa, kun minun blogissani ne näytetään samalla tavalla kuin sinun blogissasi ja haluaisin ne sillä toisella tavalla (pahoittelut epäselvästä selityksestä, toivottavasti ymmärsit) Ja kiitos jos voit auttaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain asetuksista sen sai, otin itse sen pois kun inhoan sellasta, mutta sen kyllä pitäisi olla minusta automaattisesti sellainen kun esim. Jillalla :)

   Poista
  2. Se oli alunperin sellainen mustapohjainen, mutta olisiko jonkun blogin mallin vaihdon jälkeen muuttunut, enkä löytänyt mistään miten saisi takaisin, mutta ehkä menen nyt vain tuolla menetelmällä...Kiitos kuitenkin :) Sitten vielä yksi kysymys: kannattaako mielestäsi kuvat tallentaa png vai jpg muotoon?

   Poista
  3. Aa, voi tosiaan johtu blogin mallista!

   Poista
 13. Upeesti meette! Sä oot tosi hyvä ratsastaja!

  VastaaPoista
 14. Tämä ei liity postaukseen, mutta tiesittekö esim hevosten sairauksista kun hankitte lillin? Ja kuinka kauan olitte ratsastaneet kun hankitte lillin? Tarkoitukseni ei ole siis haukkua, vaan olen vain miettinyt noita kysymyksiä pitkään:) Ja jos ette tienneet sairauksisita, niin mitä teitte jos lilli vaikka sairastui?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedettiin me kaikki perusjutut, mutta paljon opittiin kun Lilli saatiin muilta hevosen omistajilta, valmentajilta ja tallin omistajilta. Mutta kun hepat ei suoraan omaan pihaan tulleet, ei kaikkea tarvinutkaan tietää ja Lilli ei koskaan ollut sairas :)

   Poista
  2. Kiitos kun vastasit:)

   Poista
 15. Hei Tiia!
  Voisitko esitellä kannukset ja raipat(eli tehdä varustepostauksen)? :)
  Kiitos jos vastaat ja kiitos jos teet!

  VastaaPoista
 16. Musta hyvää aktiivista ratsastusta ja tosi hyvä ettei tullut kiellon kieltoa! Toivotaan että, sama homma jatkuu ;) Veikkaan että nyt kantsii valmentautua, kun menee noin hyvin ja sitten just vähän kisoihin katsomaan miten on valmennukset auttaneet. Nyt vaikka alkuverkassa laukataan pienempää laukkaa, niin se ei ole "löllöä" vaan aktiivista. Hyvä! :)

  VastaaPoista
 17. lanan teko ohje !!!! :)

  VastaaPoista
 18. Muistelen että Tiina on tyttönimeltään Koistinen. Olin Tiinan kanssa yhtäaikaa Kiuruvedellä koulussa.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.