Vauhdikasta maastoilua ja vauhtia nokkosesta

lauantai 16. toukokuuta 2015

Kyllä maastoilu on kivaa keväisin! Ei ole ötököitä häiritsemässä, hiekkatiet eivät ole kuivuneet vielä kivikoviksi ja ilmakin on pääasiassa ihana. Palattiin varsinkin Lillille tuttuihin maastoihin. Mäillä teillä tuli päästeltyä hoitohevosemme Liljan sekä myöhemmin Lillin kanssa silloin kun nämä hepat asuivat vielä Keskimäellä. 

Ja se jyrkkä ylämäki on aina yhtä jyrkkä! Harmillisesti sitä jyrkkyyttä ei saa kameraan oikein ikuistettua, mutta se on oikeasti jyrkkä varsinkin sitten alaspäin tullessa. Harmillisesti varmaan sadevedet on kuluttaneet pehmeän hiekan ja jäljellä on isoja kiviä, sillä ennen päästeltiin tuota mäkeä huoletta laukassa ihan ylös asti. Alla olevissa kuvissa näkyy vain jyrkkä nousu, mutta sen jälkeen noustaan vielä lisää. Siinä hyytyi kovemmankin menijän vauhti! Tällä kertaa tyydyttiin tosiaan vain kävelemään, vaikka Lilli meinasin aluksi vetäistä mäen laukalla ylös kuten "ennen vanhaa".


 Ei olla kunnoilla maastoiltu onnettomuuden jälkeen, ollaan lähinnä käyty kevyen päivän maastokävelyillä, joilla on korkeintaan vähän ravailtu. No heti ensimmäisellä ravipätkällä Lilli teki edessämme täsmälleen samalla tavalla kun silloin kun tipahdin. Vaihtoi suuntaa salamannopeasti ja jatkoi matkaa takaisin laukalla. Tällä kertaa en kuitenkaan tipahtanut, vaikka se lähellä olikin. Olin vielä sanonut Pinjalle, että Lilli ei nyt mene edellä, koska ei Voitto omin päin säikähdä ja käänny noin nopeasti. Nytkin ehdin pysäyttää sen nopeasti, sillä näin Lillin kääntyvän ennen kuin Voitto teki yhtään mitään. Säikähdykselle oli tällä kertaa sentään ihan kunnollinen syy, polun vieressä ollut pieni "vesiputous". 
 Kun ostimme Voiton, ilmoitettiin meille samalla, että sillä on luonnostaan alhainen hemoglobiini. Sitä on ilmeisesti aikoinaan tutkittu enemmänkin, sillä ohjeeksi tuli syöttää rautaa säännöllisin väliajoin. Voitto on reagoinut rautakuuriin melko voimakkaasti, joka kertoo siitä, että sillä on ollut puutosta siitä. Nykyään se ei enää reagoi yhtä villisti rautakuuriin, joten se voisi maalaisjärjellä ajateltuna kieliä siitä, että sillä on rautaa nyt paremmin elimistössä.

Vauhdikkaaseen maastoon liittyen sain Chia de Gracialta testaukseen kotimaista nokkosta, kun edellinen teollisesti valmistettu rauta loppui. Isossa pussissa on 100% kuivattua ja jauhettua nokkosta. Nokkosen luvataan auttavan moneen vaivaan: "Nokkonen sopii hyvin hevosten hivenaine- ja kivennäistäydennykseksi.  Nokkonen on diureettinen kasvi, joka voi tukea myös suoliston toimintaa. Nokkonen sopii hyvin nivel- ja jännevammaisten tukihoitoon."


Voitto on syönyt nokkosta nyt pari viikkoa 2rkl päivässä. Ihme ja kumma, se ei yhtään kakonut tätä ensimmäistä kertaa maistellessa. Olin nimittäin ihan varma, että se ei ensimmäisellä kerralla suostu tällaista melko voimakkaalle tuoksuvaa ja isoa nokkossilppua syömään. Olin kuitenkin väärässä! 

Nyt se ei ole reagoinut mitenkään erityisen voimakkaasti käytöksellään, mutta se voi hyvin johtua myös siitä, että rauta-arvot on nyt paremmat muutenkin. Voitto ei ainakaan ole ollut mitenkään apaattinen ja väsynyt vaan pikemminkin virkeä ja oikein motivoitunut tekemään töitä!

Joko te olette pääseet nauttimaan kevätmaastoista? 
Oletteko syöttäneet hevosillenne nokkosta tai muita luonnollisia lisäravinteita?

32 kommenttia

 1. kiva postaus:) ja olen minä pari kertaa maastossa ollut. ja oletko menossa tänään tai huomenna kiuruveden estekansallisiin?:)

  VastaaPoista
 2. Moi! tää piti laittaa sull ejo aikoja sitten mutta e oo muistanu, mutta numero 8. niin on sivulla 47 youtude -vinkki: Hakusanalla "Treenivideo: pohkeenväistöjä" näet, kuinka bloggaaja Tiia ja Voitto treenaavat pohkeenväistöjä.
  JA kiva postaus, noi maisemat ja toi ylämäki on varmasti kiva laukata aina ylös (ainakin hevosten mielestä?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis missä tuo oli, en nyt ymmärtänyt :D Joo ja kyllä se on hauskaa, ainakin tietää että saa hevosen pysähtymään!

   Poista
 3. Kivoja kuvia ;) Tosi hienoja maastoja siellä :) Tuohan voikin olla parempi tuo nokkonen kuin joku teollisesti valmistettu rautalisä :)

  VastaaPoista
 4. Kivoja kuvia itse postauksen lisäksi <33 Itse en vielä ole käynyt maastoilemassa, mutta kyllä olisi ihana mennä, koska on ollut nyt tosi aurinkoisia ja lämpimiä päiviä.

  VastaaPoista
 5. Loppu kävelyt menen maastossa. Kannattaa kerätä näin keväällä nokkoset ja kuivattaa. Nokkosissa on keväällä parhaimmat aromit:D. (mitkä lie) :D Olen syöttänyt nokkosta, tyrniä,mustikkaa,puolukkaa, ja mitä näitä nyt on hepalleni. Jostain olen lukenut että terveellistä on syöttää auttaa monissa vaivoissa. :)

  VastaaPoista
 6. Käytiin tänään tunnilta maastosa. Ja mulla oli sellanen hienohelma heppa, että ei siihen vesilätäkköön voi MITENKÄÄN astua. "en kyllä varmasti astu tuohon, siihenhän voi vaikka kuolla!!"

  VastaaPoista
 7. Kauanko choiesilla ja sheinsidellä kestää postissa? Miettisin että uskaltaako tilata, juhlat ois kesäkuun tokalla viikolla.. ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kuukausi kestää ainakin sillä postilla millä mä tilaan, en tiedä saako sieltä sitten jotain pikapostiakin :)

   Poista
 8. En kyllä ostaisi nokkosta kaupasta varsinkaan tuollaisissa pikkupusseissa, sillä nokkosta löytää lähes mistä tahansa ja sitä voi kuivata aivan tavallisessa kotiuunissa. Tuollainen 400 gramman pussi maksaa näköjään yli 10 euroa. Nokkonen on muuten hyväksi ihmisellekin, sitä voi käyttää kuivattuna ja tuoreeltaan kypsennettynä moniin ruokiin. Hevoselle en ole syöttänyt, kaikki on mennyt itselle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta virka! Tietenkään "mistä tahansa" sitä ei voi kerätä, mutta u get the point. Eikä loppupeleissä edes ole paha homma kerätä itse, ja tulee hyvä mielikin kun itse kerää hevoselleen kasvit :D

   Poista
  2. Mutta nokkonen kannattaa poimia tietyssä vaiheessa jotta se on kaikista voimakkaimmillaan ja Suomessa ei mahda nokkonen esimerkiksi talvisin kasvaa ;) Mukavahan tuollainen on hommata testiksi ja sitten voi keväällä keräillä ja kuivailla.

   Poista
  3. Ööh... Mutta juurihan minä kerroin, että nokkosta voi KUIVATA kotona itse helposti. Ei siis ole mikään ongelma, että nokkonen ei kasva talvella ja ettei se ole enää loppukesällä parhaimmillaan, koska alkukesällä voi kerätä paljon ja kuivata. Sitten sitä voi syöttää talvellakin.

   Poista
  4. Niin, mutta jos nokkosta ei ole ennen kokeillut niin esimerkiksi kesken talvea sitä on mahdoton yhtäkkiä alkaa keräämään ja kuivaamaan. Silloin siis kätevintä on ehdottomasti ostaa tällainen testiksi ja SITTEN tarpeen mukaan kevään tultua kerätä ja kuivata talven varalle.

   Poista
 9. kiva postaus, Tiia!:) Voisitko tehdä jonkunlaisen postauksen kontrolliharjoituksista esteille? Tarvitsisin valmennusten ja kisojen rinnalle kotiin puuhaa, josta olisi oikeasti hyötyä. Joillekkin kavaleteille ja puomeillekkin olisi kiva, tai kertoisit ainakin mitä itse teet? :) Kisaan saman korkuisilla esteillä kuin sinäkin. Kiva jos otat asian käsiteltäväksi;D Millä oiken muokkaat noi sun bannerit? Mun mielestä sun blogin ulkoasu on ihana! Terkkuja kaikille sinne päin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoppa postaus Sannan valmennuksesta, siinä alussa teimme hyvää kontrolliharjoitusta, kun välit olivat vähän normaalia lyhyemmät :) En kokonaista postausta ala kirjoittamaan, koska Voitto ei niinkään tarvitse kontrolliharjoituksia, joten en ole niihin sen erityisemmin perehtynyt.

   Teen bannerit photoshopiilla :)

   Poista
 10. Kiva postitus! :) mää oon monesti tehny kaiken laisia sekoitusta esim. Vettä, kuivattua nokkosta, kauraa ja ruohoa. Hepatiitti on kyllä tykänny tosi paljon siitä :) kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
 11. Minkäikänen sini on nyt? Hyvä postaud:))

  VastaaPoista
 12. Olemme syöttäneet omille hevosillemme starttiravureista lähtien rautalisänä nokkosta. Monet purkkiraudat tuntui syötössä olevan yhtä tyhjän kanssa. Nokkosen sanotaan myös olevan luonnon oma ötökkäkarkoite kun sen syötön aloittaa hyvissä ajoin keväällä. Itse ajattelin tälle kesää koettaa ja tänään aloitin jokaiselle nokkosen syötön. Muistakaa kun keräätte nokkosta ettei lantalan läheisyydestä saa kerätä. Nuori kukkimaton nokkonen olisi kuulemma parempaa mutta me ollaan kerätty isojakin, ennen kukintaa kylläkin.

  VastaaPoista
 13. Miten teillä meni Voiton kanssa Kiuruveden estekisat? Mun tuttu voitti siellä oman luokkansa ja vielä ratsastuskoulun tuntihepalla. Aika makeeta. Voittoa ei voi verrata kyllä tuntsareihin, on niin laadukas esteheppa. Kisapostausta odotellaan...😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso uusin postaus ja taisi olla Anni-poni jolla kaverisi sen luokan voitti. Anni on kyllä huippu, Lillin paraskaveri entisessä kodissa :)

   Poista
 14. Minkä merkkiset sun saappaat on? Ne on ihanan näköset?

  VastaaPoista
 15. juu ollaan maastoiltu jo keväälläkin. viimeviikolla menin kaverin kans vanhalle pururadalle joka on nyt hevoste käytössä. siellä sitte meidän ponit innostu iha sairaan paljo ja siel ne vaa veteli mäkiä ylös ja alas kisaten kumpi ois nopeempi :D takana oleva sai naaman täytee hiekkaa mikä lensi edellä menevän hepan kaviosta. :DD

  VastaaPoista
 16. Me vedetää aina maastossa kunnon kiitolaukka suora :D Sitä ei entes huomaa ku on siellä mäen päällä! :D:D

  VastaaPoista
 17. Jaa jäikö sulle heti joku kammo ku kerran tipuit maastossa...?

  VastaaPoista
 18. Luulin ensin otsikon tarkoittavan, että Voitto/Lilli sai kirjaimellisesti vauhtia nokkosesta, eli sai maastossa jonkun piston nokkospuskasta... :D Joo, nokkonen vaikuttaa hyvältä hepoille muiden kokemusten perusteella, itse olen vain syönyt aina silloin tällöin nokkoslettuja :)

  Nämä teidän maastokuvat on ihania!

  VastaaPoista
 19. Tää ei nyt liity tähä postauksee mut Miltä tuntuu omistaa oma talli ja hevoset? Ittelläni nii hyvä onni kans että on alettu ettii hevosta ja taloa+tallia:D sulla jotain vinkkejä hepan omistukseen liittyen?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.