Itsenäistä sileäntreeniä

torstai 14. toukokuuta 2015

Olipa ihana kaivaa nämä kuvat muistikortin uumenista ja huomata, että täällähän alkaa oikeasti olla kevät! Jos nämä kuvat ovat tympeän harmaita niin seuraavat kotitreenistä otetut kuvat ovat jo varmasti vähän pirteämmän vihreitä! Mulla on kerrankin blogin kanssa positiivinen ongelma; liikaa postauksia ja materiaalia. Haluaisin pitää blogin reaaliajassa, jonka lisäksi julkaista myös erikoispostauksia. Se yhtälö ei vaan toimi, kun haluan vielä jakaa postauksia tasaisesti pidemmällä tähtäimellä eli postata vain joka toinen päivä. Blogi alkaa laahata paljon oikeaa elämää jäljessä, teistä lukijoista se ei varmaan ole kovin häiritsevää, kun yleensä ei kuitenkaan ole kyse  kun korkeintaan viikon vanhasta materiaalista, mutta itse tykkäisin julkaista uuden jutun heti kun se on tapahtunut!


 Aivan ihanaa kun on päässyt treenaamaan kotona kunnolla! Vaikka kentän pohja on tällä hetkellä hiukan liian napakka ja sitä joutuu näin ollen möyhimään uudella lanalla (jonka teko-ohjeet muuten tulossa sitten joskus kun aikaa julkaista se postaus..) melko usein. Uskon, että pohja kuitenkin paranee kunhan nyt kuivuisi kerran ihan läpeensä. Vähän se on myös aaltoileva, mutta niin tuntuu melko moni muukin kenttä olevan talven jäljiltä!

Olen tehnyt noin kerran viikossa töitä ilman jalustimia. Estevalmennuksessa Terhi siteerasi George Morriksen oppeja "15 minutes without sirrups every day", ihan sitä en ole vielä toteuttanut, mutta olen kuitenkin mennyt paljon ilman jalustimia. Ehkä tässä joku viikko innostuessani kokeilen mennä oikeasti joka päivä sen vartin ilman jalustimia. Huomaa muuten seuraavana päivänä, että on tehty muutakin kun vähän vain ratsasteltu ;) Mun ryhtikin on ilman jalustimia huomattavasti parempi ja jalat saa mukavan pitkälle kylkiin ja näin ollen vaikuttaminenkin on helpompaa.

Ilman jalustimia menon lisäksi olen tehnyt paljon loivia kiemurauria. Meidän pitkät sivut ovat ehkä ne kentän huonoimmat kohdat, toinen aaltoileva ja toinen kovahko, joten senkin takia loivat kiemurat pitkillä sivuilla ovat olleet sopiva tehtävä. Varsinkin alkuverryttelyssä tykkään tehdä tätä tehtävää. Hevonen voi rauhassa hölkkäillä isoilla teillä, mutta kuitenkin taipuen molempiin suuntiin. Ollaan tehty loivia kiemurauria paljon kouluvalmennuksissa, joten senkin myötä on ollut kiva työstää niitä kotona.


 Voitto on ollut nyt melko kiva ratsastaa. Ei ole ollut mitään superhyviä päiviä, muttei yhtään sellaista, ettei mikään onnistuisi. Talven satunnaisen sileän treenin aikana kun mentiin ihan ääripäästä ääripäähän. Sannan ohjeiden mukaan olen koittanut kiinnittää erityisen paljon huomiota varsinkin ympyrällä ratsastaessa siihen, että Voitto ei taivu liikaa sisälle kaulasta vaan on hyvin ulkoavuilla. Tämä onkin vaikea juttu välillä, kun ulkopohje ei ole tarpeeksi hyvin läpi.

Olen käyttänyt nyt hyvin paljon erilaisia kannuksia ja mennyt myös noin joka toinen päivä ilman kannuksia. Minusta on tärkeä mennä myös niillä erilaisilla kannuksilla kuin ihan ilman kannuksia. Kannuksethan ovat kuitenkin apuväline ja hepan pitäisi toimia myös ilman niitä, ja Voitto kyllä toimii suhteellisen hyvin. Hyppään ja menen oikeastaan aina sileän valmennuksissa impuls-kannuksilla, jotka taitaa olla about 25mm, mutta melko hitaat ja pehmeät. Kotona olen sitten satunnaisesti käyttänyt myös teräviä ponikannuksia, joilla saa mukavasti tarpeen vaatiessa nopean reaktion, mutta joita saa tosi hyvin hallittua lyhyyden takia. Pohkeen antaminen hyvin napakastikin onnistuu ilman, että kannus osuu kylkeen. Pari kertaa olen mennyt ennen hyppäämistä myös terävillä hevosmittaisilla kannuksilla, joiden hyödyn kyllä on oikeasti huomannut seuraavan päivän hypyissä, joka on tietysti tarkoituskin. Apuvälineiden pitäisi olla hyödyksi myös sen itse käyttökerran jälkeen.

Hepat on muuten päässeet maistelemaan ekoja vihreitäkin. Ne on aivan innoissaan, eivätkä millään haluaisi muuta tehdäkään kun syödä. Voittokin ryntäilee pihalla ihan päättömänä heinätupsulta toiselle. Pitää pian ottaa kesäisiä yhteiskuviakin, niin saa ulkoasun vähän keväisempään muotoon. Tästäkin kyllä pidän kovasti, mutta ehkä kivojen kuvien myötä innostuisin silti vaihtamaan ilmettä.


Miten teidän maneesittomien treenit on käynnistyneet? Menettekö paljon ilman jalustimia? Joko siellä on kesäisen näköistä?

32 kommenttia

 1. Te kaks ootte niin ihania<3! Hei miten movie makerilla voi äänittää ääntä ja käyttää sitä videoassa? Niinkun nois sun videois, kuten siin, että näin valmistaudut kisoihin jne. Toivottavasti voit auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä ekassa valikossa on sellainen kohta kun "selostus", niin siitä :)

   Poista
 2. Minkä pituinen oot? Teillä menee todella hyvin:DD

  VastaaPoista
 3. Hienolta näyttää teidän meno! Mun hevosella on vähän samaa ongelmaa, että meinaa taivuttaa päätä liikaa sisälle ja ulkoavut jää vähän matkasta. Viime valkassa mentiin 2/3 tuntia niin, että käännettiin koko ajan suoraa hevosta ulkoavuilla. Koko ajan piti vahtia ulkolapaa, että se tulee mukaan. Aluksi käynnissä tehtiin mm. "takaosakäännöksiä" suoralla hevosella joka kulmaan. Kaikki ympyrät, mitä tehtiin, piti tehdä suoralla hevosella ja ulkoavuilla kääntäen. Oli muuten tehokasta. Lopuksi, kun sai asettaa hevosta sisälle, hevonen oli aivan huippu!

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä voisit hyvin postata vaikka joka päivä jotain, jos on tapahtunut paljon lähiaikoina kuten tällä hetkellä. Ja sitten kun ei ole niin paljon asiaa, pitää postauksettoman päivän. Kiva lukea tapahtumista mahdollisimman pian, vaikka ei nykyinen systeemikään ole haitannut.

  VastaaPoista
 5. Voitto se vaan taipuu noissakin kuvissa niskasta liikaa. Muuten näyttää hyvälle, mutta entä sinun kyynerpäiden kulma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei oo täydellisiä ;)

   Poista
  2. Se, että en joka postauksessa mainitse virheitäni ei tarkoita ettenkö niitä tiedostaisi tai yrittäisi korjata :)

   Poista
 6. Kyllä tuo teidän meno kaipaisi vielä sitä koulusatulaa. Ehkä olen itse niin koulutuuppari, että mielestäni on rikos mennä estesatulalla koulua. Eikös ne jalat menisi siinä vaiheessa oikeille paikoilleen kunnon satulan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kouluratsastus ja estehevosen sileän ratsastus on ainakin mun mielestä kaksi eri asiaa...

   Poista
  2. Eräs estevalmentaja tuli meidän talliin, näki Lillin koulusatulan ja kysyi järkyttyneenä "mitä ihmettä te tolla oikeen teette?" Kyllä sillä estesatulalla pärjää ihan hyvin, eikä se ole mikään ongelma. Jos Voitolla olisi "halpa selkä" niin voitaisi sitä harkita, mutta sille kun ei tahdo istua muutkun kalliit satulat. Ja on kokeiltu vaikka mitä satuloita!

   Poista
 7. '' 15 minutes without stirrups every day'' * olit kirjoittanut tuon jalustimet väärin :) Anteeksi pikkutarkkuuteni, ikuinen ongelma :D

  VastaaPoista
 8. Omalla lämppärillä joutunut koko kevään ratsastella joko ratsastusvyöllä tai sitte ilman satulaa.. On muutes tasapaino kehittynyt ihan kivasti! ;D
  Alkaa kuitenkin pikkuhiljaa ottaa hermoille, kun oikean kokosta satulaa ei näytä milllään löytyvän... :D

  VastaaPoista
 9. Kivoja kuvia! :)
  ratsastat tosi hyvin. Mun mielestä olis tosi kiva jos postaisit joka toinen päivä.

  VastaaPoista
 10. Bannerin vaihto keväisempään ei oo hassumpi idea ;)

  VastaaPoista
 11. Kun meet ilman jalustimia, älä yritä pitää kantapäitä alhaalla, vaan anna sun varpaiden ns. roikkua, jolloin sun jalasta tulee rennompi. Jos yrität pitää kantapäät alhaalla, niin varsinkin sun nilkka jännittyy, mutta myös koko jalka lonkasta asti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kyllä sanoa tähän että oon sun kanssa erimieltä. Mulle on aina opetettu että kantapää alas myös ilman jalustimia ratsastaessa ja ihan syystäkin. Jos varpaat roikkuu paine tulee jalasta eri tavalla niin kuin jalustimillakin ratsastaessa, kantapään ei ole tarkoitus puristaa vaan juurikin sen pohkeen polvesta alaspäin. En tiedä miten sä pidät sun kantapäätä alhaalla jos sun koko jalka jännittyy siitä.

   Poista
  2. Ei kannata ikinä ajatella, että painaa kantapäitä alaspäin, sillä tällöin jalka juurikin jännittyy. Sen sijaan pitää ajatella, että nostaa varpaita ylöspäin, jolloin jalan jännittyminen ei ole niin todennäköistä. Varpaiden ei myöskään suoranaisesti kuulu olla ylöspäin, vaan jalan melkolailla suorana, kantapää aivan pienen aavistuksen verran alempana!

   Poista
 12. Ihania kuvia sulla.
  Haluisin et mullakin olis noin hyvin toimiva heppa :)

  VastaaPoista
 13. Meillä mennään kesät talvet ulkona, kun ei sitä maneesia ole. Varsinkin talvella on tosi kurjaa kun ei voi tehdä mitään kun tiet on liukkaat ja kenttä on kova ja vähä luminen.. Onneksi kesäisin jos kenttä pöllyää päästään meren rannalle avaamaan vanhan poni neidin keuhkot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen.. Onneksi joskus edes pääsee talvella käymään maneesilla!

   Poista
 14. Pakko sanoo että ihan älyttömän hyvä istunta varsinkin tossa viimesessä kuvassa!

  Mä menen aina ulkona koska maneesia ei koko paikkakunnalla ole. Asun n. 200km Kuopiota alempana ja täällä vihertää jo jonkin verran - tosin hevosten tarha on yhtä kuravelliä vaikka onkin suuri.. Joka kevät sama ongelma, mutta emme näe tarpeelliseksi tehdä esim. hiekkatarhoja koska olen jo 17v ja pian on muutto omaan kotiin edessä jolloin yp hevonen palautuu omistajalleen ja oma hevoseni menee sitten vuokrapaikalle.

  Menen aika usein ilman jalustimia. Riippuu tosin hevosesta, koska ratsastan paljon ravihevosia ja osa on sellaisia kuumakalleja etten jalustimia uskalla heittää pois :D Mutta monen kanssa menen loppukäynnit ilman jalustimia, joidenkin harvojen kanssa ravailenkin ilman jalustimia, mutta suurin osa on sellaisia että kun ravataan niin ravataan täysillä. Omani on vasta nuori, 4 vuotias jolla ratsastettu vasta pari kuukautta niin en ole sen kanssa mennyt ilman jalustimia.

  VastaaPoista
 15. Ihan hyvin käyntiin! Niin kuin joku muukin ano sanoi, varsinkin viimeisessä kuvassa sun istunta oli tosi hyvä!

  VastaaPoista
 16. Itse lukisin mielummin postauksia reaaliajassa, vaikka se tarkottaisikin sitä että niitä ei tulisi säännöllisesti joka toinen päivä. Mielipide ym postauksia voisi sitten tehdä "varastoon" ja julkaista sitä mukaa kun muuta materiaalia ei olisi.

  Pysyisi paremmin kärryillä ja blogin seuraaminen olisi sujuvampaa, kun ei hypittäisi edestakaisin ensin edellisenä päivänä olleisiin kisatunnelmiin ja seuraavassa postauksessa viikko sitten tapahtuneeseen sileän ratsastukseen.

  Teidän videopostaukset on kyllä olleet parhaita ja hyvin toteutettuja, niitä lisää :) Toiveena että julkaisisitte enemmänkin pikku vinkkejä, hyväksi todettuja tapoja ja rutiineja ihan videolla tai tekstinä. Hyviä esimerkkejä näistä vaikka jalkojen kylmäys ja lämmitys, kisoihin valmistautuminen, hevosen siistiminen, timanttien kiinnitys saappaisiin ym joita olette jo tehneet. Niitä on mukava seurata ja aina saa joitain vinkkejä itsellekin käyttöön :)

  VastaaPoista
 17. Hyvin meette! Voitto varmaa tietää et sitä kuvataa ku se menee aina nii komeesti joka kuvassa! :D

  VastaaPoista
 18. Mun piti jo joku aika sitte kysyä tätä mutta se vähä jäi.. eli ratsastakko nykyää enempi lasit päässä vai ilman? Kumpi sulle tuntuu paremmalta? T. rillipää joka ratsastaa aina ilman laseja mutta on harkinnut niihin siirtymistä hevostenkin selässä..;)

  VastaaPoista
 19. Mietin tässä, kun mainitsit istunnastasi. Oletko miettinyt istuntatuntia, jolla Voittoa voisi vaikka juoksuttaa liinassa joku ja sinä pystyisit helpommin korjailemaan istuntaasi kun ei hevosen ohjaamiseen tarvitse kiinniittää huomiota :)

  VastaaPoista
 20. Tuo viiminen kuva on kyllä ihana ja sun ryhti tosiaan näyttää tosi kivalta tossa? Ootko kokeillu laittaa semmosia "urheiluteippejä" (yms.) joilla voi sitte esim omaa ryhtiä parantaa. Jos vaikka hartiat lösöttää nii ne teiput "kiristää" selässä ja automaattisesti hartiat siirtyy taakse. Mulla toimi ainakin! Netistä löytyy varmaan ohjeita :)

  Hyvää kesän odottelua ja mahtavia kotitreeni hetkiä ja miksei myös vaikka kisaonnea ja opettavaisia valmennushetkiä :)!

  VastaaPoista
 21. Istuntasi on parantunut kuvien perusteella kyllä huimasti! :)

  VastaaPoista
 22. Tosi kivalta näyttää toi teidän meno!:) Ainoa "huono" asia mihin satuin kiinnittämään huomiota oli sun nyrkit, jotka ei oikein pysyneet pystyssä... :D Mutta muuten näyttää ihan superhyvältä, ja sun istunta näyttää paljon paremmalta, mitä aijemmin!! :)

  VastaaPoista
 23. Voisitko tehdä postauksen siitä mitä hyötyjä ja haittoja on omasta hevosesta ja tallista ?(:

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.