Kisakauden avaus Sorsasalossa 2/2

tiistai 12. toukokuuta 2015

Kuva: Aaveen.net
Aloitettiin tosiaan tänä vuonna kaksipäiväisillä kisoilla. Lauantain kisaraportin voit lukea täältä, silloin oli tosiaan 1-tason kilpailut ja radat olivatkin kivan helpot, joten odotin kovasti millaista olisi nyt toisena päivänä, kun kisat käytiin 2-tasolla. 

Rata oli asteen vaikeampi, mutta silti oikein mukava ja helppo. Lauantaina oli vähän enemmän yksittäisiä esteitä ja pitkiä linjoja, nyt sunnuntaina oli sitten jo kaksi suhteutettua, joissa saikin jo vähän miettiä montako laukkaa ottaa. Nappasin kuvan ratapiirroksesta, jotta voisin opetella sen, mutta se menee nyt myös teille selkeytykseksi. Pitäisi muistaa ottaa useammin ratapiirroksesta kuva!


90cm oli päivän ensimmäinen luokka, joten saatiin kyllä herätä ja lähteä matkaan melko aikaisin. Jäi tänä viikonloppuna unet vähän vähäisiksi, kun kello soi aikaisemmin kun kouluaamuina... No, ehkä sitten ensi viikonloppuna - tai sitten ei jos lähdetään kisoihin jälleen.

Kilpailupaikalle päästyämme lähdettiin Pinjan ja Nipsun kanssa heti katsomaan tuleva rata, koska menin luokan alussa ponien jälkeen piti mun verrytellä jo ennen varsinaista rataan tutustumista. Rataan ei päässyt vielä silloin tutustumaan, joten lähdettiin laittamaan Voittoa kuntoon. Mun saapas meni tosiaan edellisenä iltana rikki kun puhdistin niitä, joten jouduin menemään Pinjan chapseilla ja kengillä. Onneksi saappaan vetskarin  nopeasti korjattua suutarilla heti alkuviikosta.

Sekä verkka että kilpailukenttä olivat nyt todella hyvässä kunnossa! Verkassakaan ei aamulla ollut paljoa porukkaa, joten pääsin rauhassa ravailemaan ja laukkailemaan molempiin suuntiin ennen radankävelyä. Radassa ei nytkään ollut mitään erityisen vaikeita kohtia, eikä erikoisesteitäkään oltu tuotu eilistä enempää kentälle, joten lähdin luottavaisin mielin takaisin verkkaamaan. Joskus kehitän radan kävelyssä jostakin esteestä tai kohdasta ongelman, josta tuleekin sitten mielessä todellista suurempi. Nyt olen joko päässyt siitä tai sitten radalla ei vain kumpanakaan päivänä ollut mitään kehittämisen arvoista.

 Lauantaina verkkahypyt sujuivat todella hyvin, mutta nyt ainoastaan ristikolle ja viimeiselle pystylle ennen rataa ottamani hyppy tulivat hyvään etäisyyteen, muulloin oltiin vähän liian kaukana tai vähän liian lähellä. Yritin pysyä rauhallisena näistä mokista huolimatta, olihan Voitto kuitenkin hypännyt hyvin vaikkeivät paikat optimaalisia olleetkaan.


 Jännittyneenä ennen rataa...

 Itse rata sujui hyvin. Voitto alkoi olla nyt kolmannella radalla oma rauhallinen itsensä, ollen kuitenkin sopivan reipas. Se oli nyt kolmesta radasta ehdottomasti paras ja helpoin ratsastaa, koska käyttäytyi kuten treeneissä. Tuttua ja turvallista. Mun täytyisi ehkä verrytellä raskaammin ensimmäiseen luokkaan, koska silloin Voitto on oikeastaan aina ollut huomattavasti huonompi kun toisessa luokassa saatikka sitten kolmannessa, tosin niinhän se varmaan osittain kaikilla menee kun tullaan vieraaseen ympäristöön.


linkki videoon

Ykköselle tulin hiukan lähelle, mutta muuten rata alkoi hyvin. Toisena oli heti linja okserilta pystylle, olin suunnitellut ottavani siihen kuusi laukkaa ja sainkin ratsastettua sen hyvin. Neljäntenä oli trippeli, jolle olin jo valmiiksi miettinyt, että ehdottomasti mieluummin lähelle kun kauas, kuten trippelille tullaan. Siihenkin pääsin hyvin, hiukan lähelle eli juuri hyvin kun kyseessä oli trippeli. Sitten toinen linja, johon tulin ihan ok. Laukkoja otiin väliin seitsemän joka oli hyvä siihen. Sitten taas pitkä laukkapätkä sarjalle, jolle ajauduin vähän pohjaan, mutta ei mitään ongelmaa kun sarjaväli oli muutenkin enemmän normaali tai jopa lyhyt kun pitkä. Muurille en saanut mitään kovin hyvää tietä ja varmistelinkin sen takia vähän normaali enemmän, mutta ei mitään ongelmaa silti.

Muurin jälkeen alkoi muistaakseni toinen vaihe, joka alkoi heti okserilla, siitä jatkettiin sujuvasti pustylle ja loppuun vielä alussakin tultu linja. Jostain syystä jouduin ratsastamaan vähän reilummin eteen tällä kertaa, vaikka mielestäni tulin ihan samalla tavalla ensimmäiselläkin kerralla. Loppuun vielä yksittäinen pysty. Toinen vaihe sujui oikeastaan paljon tasaisemmin ja varmemmin kun ensimmäinen, etäisyydetkin osuivat kohdalleen paremmin.


Oli kyllä kiva lopetus kisaviikonlopulle ja ennen kaikkea kiva aloitus kisakaudelle. Vuoteen ensimmäinen kisareissu, jolta kotiin tuomisina ei ollut yhtään hylättyä eikä edes yhtään kieltoa! Toivotaan, että loppukausi sujuukin samalla tavalla ;)

33 kommenttia

 1. Miten te nyt sijoituitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, koska en ole edes katsonut. Sijoituksia ei lähdetty edes hakemaan, tärkeämpää oli hyväksytyt ja puhtaat radat :)

   Poista
  2. Eikös se su ainaki ollu 14/28 :)

   Poista
  3. Kävin nyt ihan katsomassa kun monia on niin kovasti nämä sijoitukset kiinnostaneet :D La 80cm 18/53, la 90cm 22/31 ja su 90cm 14/28.

   Poista
 2. Näin tämän teidän 90 cm radan sunnuntaina kun olin toimihenkilönä ja se näytti tosi hyvältä ja sujuvalta, onnea onnistuneista radoista! :)

  VastaaPoista
 3. Kivalta näyttää! Voitto hyppää tosi kauniisti.
  Kestääkö sulla kauan opetella radat?
  Oon menossa ensimmäisiin kisoihini, ja siellä on arvostelumenetelmänä tuo 367.1. Mistä tiedät, että jatkat 2. vaiheeseen? Entä, jos et ole varma? Kiitos jo etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä opin radat kyllä melko nopeasti. Siihen kehittyy kun treeneissä tehdään pitkiä ja monimutkaisia ratoja ihan parin minuutin opettelulla. Kannattaa kävellä rata kerran läpi, ja sen jälkeen sitten pari kertaa mielessä. Sitten kertailen rataa vielä pari kertaa verkassa ja juuri ennen suoritusta, ajattelen esteet yleensä tehtävinä tai pareina. Tuolta esteeltä kaarrettiin tuolle linjalle jne, helpompaa mitä yksittäisen esteen opetteleminen.

   Jos ei ole tullut virhepisteitä jatkaa toiseen vaiheeseen, jos ei ole varma onko puomi esim. tipahtanut niin kannattaa vaan jatkaa kohti seuraavaa estettä, sillä tuomari kyllä viheltää merkiksi, että nyt et päässyt toiseen vaiheeseen. Musta ei ainakaan tule mitään jos menee vaikka sen linjan toisen esteen, vaikka ei olisi päässytkään toiseen vaiheeseen eli parempi jatkaa kunnes kuulee vihellyksen :)

   Poista
  2. Olen kuullut, että tuomari saa halutessaan hylätä suorituksen jos jatkaa juuri uusinnan ensimmäiselle esteelle, jos tuomari on viheltänyt.

   Poista
  3. Aijaa, mä oon vaan nähnyt kuinka siitä ei ole hylätty, mutta varmaksi en osaa sanoa :) Lue estesäännöistä!

   Poista
  4. Samalla linjalla ensimmäisen vaiheen viimeisen esteen kanssa olevan saa hypätä jos "on jo menossa esteelle". :)
   T. Eri ano

   Poista
  5. Mulle on aina opetettu että jos kisoissa on kaks osaa, niin ensimmäisen osan jälkeen täytyy hidastaa maalilinjan jälkeen ja odottaa uutta lähtömerkkiä :o

   Poista
  6. Kun aika vaikuttaa sijoitukseen niin kuka haluaa hidastaa kesken radan? Tuomarin täytyy vaan olla hereillä ja antaa se uusi lähtömerkki ajoissa....

   Poista
 4. Onnea! Toivottavasti kisat jatkuvat samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 5. Kiva, kun tuli onnistuneita ratoja! :)
  Hitsi, olispa täälläkin noin isoja kenttiä... täällä meillä joutuu ratsastamaan kisoissa 20x40m maneesissa/kentällä ja kisoissa tulee sitten haastavia tehtäviä muutama askeleen päässä päädystä. No, tuleepahan jonkinlaista treeniä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei täälläkään kaikki kentät tuollaisia ole, varmaan yksi itä-suomen isoimmista kentistä, ainakin niistä paikoista missä itse olen käynyt :)

   Poista
 6. Hyvin hyppäät voiton kanssa:) mä oon menos sunnuntaina ekoihi estekisoihi ja mua pelottaa iha sikana jos en muista sitä rataa ja jos en edes opi sitä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei sitä kannata pelätä jos ei heti onnistu muistamaan. itsekkin on kisannut jo vuosia ja joskuss vahinkoja käy. muistat vaan hengittää ja kävelet radan rauhassa vaikka 2 kertaa jos kerkeät. ja kun luet ratapiirrustusta katso jokainen este radalta samaa tahtia kun katsot ne paperista. näin opit muistamaan myös minkä näköisiä ja missä kohtaa mikäkin este on. joskus 2 estettä on lähes vierekkäin ja jos ei ole tarkistanut esteen paikkaa vo vahingossa erehtyä. hyvin se menee

   Poista
  2. Kannattaa vaan rauhottua, ihan varmasti opit sen. Minustakin aina tuntuu etten muista, mutta sitten se tuleekin mieleen :) Tässä lainaus vielä edellisestä kommentista, joka liittyi myös radan opetteluun: "Mä opin radat kyllä melko nopeasti. Siihen kehittyy kun treeneissä tehdään pitkiä ja monimutkaisia ratoja ihan parin minuutin opettelulla. Kannattaa kävellä rata kerran läpi, ja sen jälkeen sitten pari kertaa mielessä. Sitten kertailen rataa vielä pari kertaa verkassa ja juuri ennen suoritusta, ajattelen esteet yleensä tehtävinä tai pareina. Tuolta esteeltä kaarrettiin tuolle linjalle jne, helpompaa mitä yksittäisen esteen opetteleminen."

   Poista
 7. Mukava kun meni kisat hyvin😊

  VastaaPoista
 8. Tiia teillähän meni ihan super hyvin jos ei yhtään kieltoja tai hylkyjä koska kisasithan sä viime kaudellakin 90cm (?) ja sait hylyn joten kehitystä ilmassa. Ja jos olit 14/28 niin sehän on hyvin jos ei aikaa vastaan edes yritä taistella. :-) mukavaa jatkoa treeniin!

  VastaaPoista
 9. Kiva että sait onnistumisia, niitä varmasti jokainen tarvitsee :) Tästä on hyvä jatkaa!

  VastaaPoista
 10. Hei, olisi kiva jos joskus kertoisit ratsastuspelosta yleisesti blogissasi tai onko sulla koskaan ilmennyt minkäänlaista ratsastuspelkoa? Ja miten tälläisestä pääsee yli, esim. miten lähteä nuoren hevosen kanssa maastoon joka säykkyy ja vie tallille ja siitä kehittynyt ratsastajalle sekä hevoselle pelko... Olet itsekin tippunut Voitolta ja Voitto karannut ja pääöttömänä juokseva hevonen vapaana on minusta kauheinta ja pelottavaa.

  Olisi myös kiva kun laittaisit valmennustehtävistä sellaiset piirrokset, itse olen saanut sellaisista kauheasti apua, koska välttämättä videosta tai kirjoituksesta ei saa tehtävästä niin tarkkaa kuvaa.

  Puomi ja kavaletti treenit olisi myös toivottuja!

  Ja onko vinkkejä kun lähtee hevosen kanssa ekaa kertaa maneesiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan keksinkö mitään, kun en oikeastaan ole koskaan pelännyt. Onhan se pelottavaa, mutta itse en kyllä sellaisesta mitään pysyvää pelkoa ole ainakaan vielä kehittänyt vaikka ehkä aihettakin joskus ollut :D Tiedä sitten johtuuko siitä, että menin ratsastuskoulussa villeillä poneilla ja tipuin niin usein, ettei tippuminen itsessään ole pelottavaa.

   En viitsi aina laittaa valmennustehtäviä piiroksina, ne ovat kuitenkin "valmentajan omaisuutta", joten en halua kaikkia heidän treenejään ihan tuollaisessa muodossa kuitenkaan kymmenilletuhansille ihmisille välittää ilmaiseksi.

   Ei ole, meidän hepat on aina käyneet maneesilla niin en osaa kyllä vinkata. Kannattaa ottaa ehkä joku kokenut hevonen mukaan?:)

   Poista
 11. Varmaa ja siistiä ratsastusta, hienosti! :) Ps. Mun on ihan pakko kysyä kun oon jahdannut Youtuben musiikkikirjastosta esim tän teidän videopostauksen alussa olevaa musiikkia https://www.youtube.com/watch?v=aHj4un2EuW4 mutta en vaan löydä! Osaisitko auttaa, että mikä se on / mistä löytyy? Kovasti tsemppiä teidän kisakauden jatkoon, lisää tällaisia ratoja !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mä en muista kyllä kappaletta ulkoa, mutta sieltä youtuben musiikkikirjastosta varmaan jostain onnellinen/aurinkoinen kategoriasta.

   Poista
 12. Olen helatorstaina (huomenna) menossa rataharjotuksiin... Onko mitään vinkkejä tai osaatko kertoa rataharjotuksista mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enmä nyt näin yleisesti osaa mitään sanoa, tsemppiä!

   Poista
 13. Moi!
  Miten sijoituitte? En ainakaan itse löytänyt niitä sijoituksia tuolta tekstistä niin ihan mielenkiinnosta kysyn:)

  VastaaPoista
 14. pakko kyllä sanoa että todella hyvää ratsastusta! :) ja mun mielest oli hyvä et jos sua epäilytti joku este et jolle vois esim.tulla kielto niin ratsastit sille esteelle enemmän kuten tuossa videolla tolle muurille!!!! :) hyvä Tiia.:)

  VastaaPoista
 15. Onko sinulla uudet saappaat? Vai mitkä noi sitten on jotka sinulla jaloissa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tektsissähän sanotaan, että hän lainasi pinjalta chapseja sekä kenkiä.

   Poista
 16. Vau! Te meette TOSI hyvin! :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.