Takaisin mataliin luokkiin

lauantai 2. toukokuuta 2015

Vuosi 2013 sujui vaihtelevasti kisojen suhteen. Kotiin viemisinä oli aina ainakin yksi puhdas rata ja pari kertaa ruusukekin. Sitten alkoi alamäki. Vuosi 2014 meni surkeasti, niin kisoissa kun treeneissäkin aluksi. Kisaaminen aloitettiin vasta myöhään kesällä eikä silloinkaan useissa kisoissa käyty, koska treeneissä jo tiedostettiin ongelmat. Jokaiselta kisamatkalta kotiin viemisinä oli ainakin yksi hylätty suoritus. Valmennuksissakin tuli alkuun useita, jopa kymmeniä kieltoja. Masentavaa

Terhi on vienyt meitä viime kesästä asti eteen päin ja melko onnistuneesti ollaan edetty! Jos ensimmäisissä valmennuksissa tipahdin pari kertaa ja kiellettiin ainakin kymmenen kertaa, tulee nykyään valmennuksia, jossa kieltoja ei tule yhtään ainutta. Noin huonosta tilanteessa ei herkän hevosen kanssa noustakaan heti jaloilleen, mutta pikkuhiljaa ollaan saatu treenattua niin kuskia kun hevostakin ja aletaan olla tilanteessa missä oltiin ennen näitä kaikkia ongelmia. 

Vuonna 2012 sijoituttiin 105cm luokassa. Silloin meillä meni hyvin!
Jossain vaiheessa meillä meni joku pieleen, se tapahtui pikkuhiljaa, eikä osattu tarttua siihen ajoissa eikä tarkalleen vieläkään tiedetä mistä se johtui tai alkoi. Oliko kaiken takana liian vähäinen treeni vai joku epäonnistunut valmennus, jonka jälkeen meille molemmille iski epävarmuus. Suurin ongelmahan nimenomaan on ollut epävarmuus, molemmat pelättiin lähestyä estettä. Ja siitä seurasi sitten lukuisia muita ongelmia tai lukuisista muista ongelmista seurasi epävarmuus, tiedä sittenkumpi on syy ja kumpi seuraus. Ei mua itse hyppääminen koskaan pelottanut, vaan se että nyt mokaan ja Voitto hämmentyy.

Palattiin Terhin kanssa takaisin pieniin esteisiin, nostettiin tasoa pikkuhiljaa takaisin siihen mihin jäätiin ja nyt ollaan oikeastaan siinä tilanteessa, mitä ennen kaikkia suuria ongelmia. En tiedä uskaltaako sitä edes sanoa, koska seuraavassa valmennuksessa me tietysti taas palataan vanhaan, mutta viime aikoina ei ole tullut sellaista tilannetta että yhdelle esteelle tulisi kieltoa kiellon perään. Sellaiset tilanteet ovat minusta kaikista pahimpia, ne syövät sekä minun että Voiton itseluottamusta.

Voitto ei ole mikään helppo hevonen. Se ei ole yleensä ilkeä, mutta se on äärimmäisen herkkä ja tarkka. Se ottaa helposti yhdestä kiellosta nokkiinsa ja kieltää lisää ja lisää, vaikka tilanne olisikin korjattu. Olen saanut blogissa kommentteja, että eikö kannattaisi vaihtaa hevosta. Vaikka olisi tietysti ollut "parempi", jos minulle olisi Lillin jälkeen tullut joku helppo hevonen ja sen jälkeen vasta Voitto, mutta en minä, ihan tavallinen harrastelija, ala hevosta vaihtamaan sen takia koska ei onnistu. Kun tavoitteet ei ole tähdissä, voi hyvin treenata monta vuotta paikallaan saavuttamatta sen kummempia.Tässä vielä 105cm rata vuodelta 2012, josta puhuin ylemmän kuvan yhteydessä.

Sitten alkupölinät sikseen ja itse kisaplääneihin. Tarkoitus olisi korkata kausi äitienpäiväkisoissa Sorsasalossa. Lauantaina 9.5. on 1-tason kilpailut ja heti perään sunnuntaina 10.5. 2-tason kilpailut. Valmentajan kanssa puhuttiin, että voisin mennä molempina päivinä 90cm, mutta silloin ekana päivänä ottaa alle 80cm luokan. Vaikka 80cm on todennäköisesti varsinkin isolla ulkokentällä tosi pienen tuntuinen, niin saadaan sitä ratatreeniä kisoissa ja muutenkin kisakokemusta. Eikä se korkeus niinkään vaikuta meidän menoon, se on tullut jo huomattua...

Koska haluan oikeasti yrittää onnistua tänä kautena, niin pitää vaan "kehdata" laskea sitä rimaa. Jos treeneissä aloitettiin ihan alusta viime kesänä, miksei samaa tehdä nyt kisoissakin. 80cm on hyvä ratkaisu 90cm alle, varsinkin kun yleensä se toinen luokka on aina ollut meillä parempi, vaikka se korkeudeltaan on korkeampi ollutkin. Tuloksia katsellessa usein ekasta luokasta on tullut se hylätty ja sitten se isompi 100cm onkin sujunut hyvin.

Onhan se jollain tapaa masentavaa palata samalle kentälle, samaan korkeuteen mitä vuosia sitten Voiton kanssa meidän ekoissa kisoissa. Mutta nyt kokeillaan tehdä kaikkemme, että tämä kausi olisi parempi kun aikaisemmat! Jos se vaatii estekorkeuden laskemista niin sitä lasketaan, se että isommat radat sujuvat kotona ei tarkoita että ne sujuisivat kisoissa. Ja muutenkin kisakausi pitkän tauon jälkeen voi olla ihan hyvä aloittaa yhden pykälän alempaa mitä aikaisemmin.

Sorsasalon (toivottavasti onnistuneiden, pitäkää peukkuja!) kisojen jälkeen olisi näillä näkymin tarkoitus suunnata Kiuruvedelle, jotka onkin jo 3-tason kilpailut. Lauantaina 16.5. on ainakin 90cm luokka ja sunnuntaina 95cm luokka, mutta tätä pitää vielä suunnitella.  Terhi on todennäköisesti itse kisoissa paikalla auttamassa, jos ei ole niin sitten ei varmaan kyllä edes lähdettäisi. Puhuttiinkin, että kierretään Terhin kanssa samoja kisoja mahdollisimman paljon, jolloin saisin häneltä apua myös kisoissa.

Onko teillä vastaavia kokemuksia/fiiliksiä?
 Joko te olette aloittaneet kisakauden?

92 kommenttia

 1. Kiva postaus ja toivottavasti kisat sujuvat hyvin :)
  Kysyn nyt vähän ohi aiheen, mutta kuinka iso teidän hevosten tarha suunnilleen on? Ja aiotko tehdä vielä semmoisia postauksia, missä listaat Voiton liikunnat kuukausittain (viime syyskuussa taisit tehdä sellaisen?) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mä en osaa sanoa kyllä yhtään, paljonkohan valehtelen jos sanon että 30mx15m? Se ei kyllä mikään valtavan suuri ole, onneksi meillä on laitumet. Pitää tehdä taas tuollainen!

   Poista
 2. Toi on mahtavaa, että sulla on valmentaja jonka kanssa voit käydä kisoissa. Näin valmentaja pääsee näkemään omin silmin suorituksen eikä teidän puheiden mukaan. Joskus on myös vaan nöyryttävä ja laskettava tasoa. Tsemppiä teille tähän kauteen!

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus. Onne teille kisoihin ja treeneihin :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on tällä hetkellä ihan samanlainen tilanne, monet kisat kieletty radalta ulos tai oon ite tippunu (pahasti tai vähemmän pahasti) tosi äkkinäisen kiellon takia. Nyt oli vaan pakko todeta että seuraavissa kisoissa on se 80cm mentävä alle. Eka rata ku hylätään niin ei sinne seuraavaan luokaan oo ainakaan yhtään paremmat fiilikset!! Mut tsempit sinne:) ilman alamäkeä ei oo ylämäkeä, tai jotain:D

  VastaaPoista
 5. Mä luulen että osittain siinä "kehtaamisessa" voi sulla ainakin alitajuisesti olla sekin ongelma että siitä seuraa aina jossain kommentia että kuinka "Voiton kapasiteetti menee hukkaan" yms.. Ihmiset ei vaan ymmärrä sitä että vaikka itse pystyisi vaikka juoksemaan 100 kilometria niin ei joka lenkillä tarvitse tai kannata sitä juosta (karrikoitu esimerkki : D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep! Tuskin mulle kukaan livenä tulisi tuollaista kertomaan, joten tosiaan lähinnä blogin takia "hävettää" palata pykälä takaisin päin.

   Poista
 6. Meilläkin on nyt kauheesti ollut alamäkeä ( osasyynä on ollut mahahaava ja hiekkaa mahassa) ja ollaan tultu 90-100cm tasolta 60-70cm luokkiin. Mutta niinkuin tallikaverini sanoi, että hevosten kanssa elämä on yhtä vuoristorataa.
  Ollaan jo kisattu talvella, mut nyt ajateltiin 24.5 mennä 2-tason kisoihin seuraluokkaan katsomaan, missä mennään :) Tsemppiä teille jatkoon!:)

  VastaaPoista
 7. Jes, kivaa, että palaatte taas varmoin mielin kisakentille! Harmi, etten ole Kuopiossa tuona viikonloppuna.. :( tarkoitus oli tulla kuvaamaan kisoja, mutta lähdenkin Tampereelle :( Olisi ollut kiva nähdä teitä taas pitkästä aikaa! Pidän teille kuitenkin peukkuja ja varpaitakin pystyssä, että menee hyvin!! :)

  -Siiri
  siirixo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus:)
  Steppiä kisoihin<3
  T. Meri

  VastaaPoista
 9. Itsellä on lähes sama tilanne, vaikka oma nykyinen heppa onkin ollut minulla vasta n 4kk. Heppa kieltelee herkästi, jos este nousee vähänkin yli 80cm. Joskus se saattaa kieltää ihan alle 80cm esteillekkin, eikä se tietenkään sillä pahaa tarkota, vaan on vaan todella herkka, ihan niinkuin voittokin! Ensimmäisissä reeneissä meillä meni hyvin, mutta ensimmäisen kuukauden ja ensimmäisten reenien jälkeen alkoi kieltely ja saatiin aikalailla tietää miksi heppamme kieltelee. Nykyään heppaamme käy pari kertaa viikossa ratsuttamassa ammattilainen

  VastaaPoista
 10. Tsemppiä paljon teille kisoihin! Toivottavasti itseluottamusta alkaisi taas karttua. On ihan viisasta lähteä alhaalta ja rakentaa sillälailla sitä touchia siihen hommaan. Itsekin otan kauden alkuun mieluummin pari pikkuluokkaa alle ja sitten taas "omaa tasoa" vaikka kilpailenkin vaan silloin tällöin.
  Mulla on hevosen kanssa satulaongelma ja ollaan oltu 2kk saikulla. Eipä oo tarttenut ratsastaa, kun sitä ennen oli surkeat pohjat kentällä eli noin 4kk lähes kokonaan ratsastamatta. Eipä tarttinutkaan kisata tänä kesänä 2-tasoa kuten oli tarkotus. Viime kesä meni myös sairastaessa. Hevoseen palanut niin paljon rahaa että itkettää edes ajatella. Siksi pitää vain tällein blogeja lukea ja iloita muiden treeneistä ja onnistuneista kisoista :)

  VastaaPoista
 11. Ootko sä siis ollu 15 v kun oot menny ton 105 cm luokan :) ?
  Tsemppiä teille kisakauden aloitukseen ;) Te selviätte varmasti hyvin :) Ootte niin hieno pari että kyllä teiltä onnistuu ;)

  VastaaPoista
 12. Joo, tuttu tunne toi kehtaaminen. Niin mäkin vedin viime vuoden vikoissa kisoissa sunnuntaina alle 90cm, kun hevonen oli edellisenä päivänä vaan seissyt rataastajaa vastaan. Sitten päivän pääluokka 110cm olikin hyvä ja sijoitus.

  Eilen meillä kävi niin, että ratsastin 110cm luokassa huonosti toisessa vaiheessa ja heti maaliin tultuani päätin jälkkäröidä 120cm. Ei mun pitänyt sitä mennä, mutta oma toilailu ärsytti. Se rata sujuikin sitten ihan superhyvin. Samalla tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla - en kerennyt jännittämään isompaa korkeutta etukäteen kotona ja sain sen hyvällä fiiliksellä ratsastettua kauden ekoissa kisoissa, joten todnäk kesäkuusta eteenpäin meidän pääpaino on nimenomaan 120cm luokissa ja loppuvuosi kansallisia. Toivotaan niin ;)

  Mutta sen mä sanon, että ei pitäisi yhtään ajatella mitä muut miettivät! Varsinkin bloggaajana asettaa itselleen kynnyksen lähteä kisoihin, kun muilla on etukäteisodotuksia ja jälkikäteen arvostellaan helposti. Mutta pitää vaan yrittää työntää kaikki ne ajatukset taka-alalle siinä vaiheess kun itse on suorittamassa ja tehdä sitä hommaa juuri itseään varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mutta sen mä sanon, että ei pitäisi yhtään ajatella mitä muut miettivät! Varsinkin bloggaajana asettaa itselleen kynnyksen lähteä kisoihin, kun muilla on etukäteisodotuksia ja jälkikäteen arvostellaan helposti. Mutta pitää vaan yrittää työntää kaikki ne ajatukset taka-alalle siinä vaiheess kun itse on suorittamassa ja tehdä sitä hommaa juuri itseään varten " niiin täyttä asiaaa! Vaikka oletkin bloggaaja,ei sun tartte isommissa luokissa menestyä sen takia että odotetaan! Ette ikinä tule onnistumaan jos ette saa pieniempiä luokkia toimimaan! Nyt vaan rohkeasti muita ajattelematta käyt niitä 80cm ja 90cm luokkia ja kun on varmuuta ja sujuu niin nostatte korkeutta! Tsemppiä!

   Poista
  2. Juuri näin, tosi hyvä ja kannustava kommentti Aada ja kiitos myös Anonyymille tsempeistä! Itse kisapäivänä aionkin unohtaa blogin kokonaan, paljon toivottu kisavideopostaus saa nyt ainakin jokisikin aikaa jäädä kuvaamatta, sillä se tuo kyllä hyvin selvästi bloggauksen taas mieleen.. :)

   Poista
 13. Yritän päästä noita kisoja katsomaan ja kuvaamaan! Suuresti tsemppiä teille kisoihin ja treeneihin! :)

  VastaaPoista
 14. Moi Tiia! Blogisi on ihana:-) ja videot kans! Minä olen jo pitkään etsinyt itselleni sopivaa turvaliiviä. Oon ratsastanu 7 vuotta ja aattelin että vois olla ihan hyödyllinen. Käyttäisin lähinnä esteillä ja maastossa... millainen sinun turvaliivi/turvaliivit on? Ja oletko ollut tyytyväinen? Onko sulla jotai vinkkejä turvaliivin hankkijalle?:D kertokaa toki jos tätä asiaa koskeva postaus blogista löytyy jo!:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Tipperaryn Eventer ja se on tosi mukava päällä, vaikka ei ihan niin turvallinen kun ei saa maastoesteitä sillä kisata :) Kannattaa sovittaa eri merkkejä ja etsiä itselle hyvin istuva!

   Poista
 15. Ei kannata masentua siitä, että joudut aloittamaan matalammilla korkeuksilla. Katsoin tuon vuoden 2012 radan ja oot kehittyny hurjasti siitä tähän päivään! Ei ne korkeudet aina totuutta kerro ;)

  VastaaPoista
 16. Voisiko kyseessä olla hevosen kyllästyminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, ihan mielelläänhän se hyppää eikä ilkeyttään kieltele :)!

   Poista
 17. Oon jo aika kauan ihmetelly, että miks ette laita Voittoa ratsutettavaksi Terhille tai ota sellaista "kuuria" että pelkkä ammattilainen hyppää Voitolla? Koska sitten ku hevonen ois saanut varmuutta isommiltakin esteiltä niin kun palaisi sun kanssa pienemmälle tasolle niin Voitolla olisi itsevarma fiilis että "täähän on helppoa". Jos vertaa tämän hetkisiä videoita vuoden 2012 videoihin huomaa selkeän eron. 2012 meno oli paljon tasaisempaa ja varmempaa ja voitto ite meni esteille etkä joutunut "soutamaan" kun hevonen meni itse eteenpäin.
  Zemppiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin aivan samaa katsoessani 2012 videota! Vaikka olettekin menneet paljon eteenpäin vaikeimmista ajoista niin 2012 videolla Voitto menee paljon ns energisemmin eteenpäin. Olen kiinnittänyt huomiota nykyisistä estepostauksien videoista, että valmentajasi hokee koko ajan, että pitäisi laukata energisemmin. Se on ehkä juuri suurin ero 2012 ja tämän päivän menossa, että Voitto laukkaa tosi hissukseen ja jos laukanvaihdotkin tulisivat esteen päällä niin säästyisi vaihtojen tekeminen ja ns "ylimääräinen sähläys". Itselläni on ollut oma hevonen jo 6 vuotta ja aina kun meillä tulee takapakkia, valmentaja käy ratsastamassa. Tietenkin ymmärrän, että haluaisi itse selvittää pulmat, mutta valmentajalla on aina se ammattitaito. Tsemppiä kumminkin! :)

   Poista
  2. Samaa mieltä, olisi Voitollekin reilumpaa kun se saisi rutiinia ratsuttajan kanssa. Toki onhan Terhi Voitolla hypännyt, mutta esim. kuukauden jakso tekisi varmasti hyvää!

   Poista
  3. Mä luulen että ongelmana ei ole Voitto vaan se että Tiia tarvitsee onnistuneita toistoja, toistoja ja toistoja!

   Poista
  4. Terhihän oli hetken ainot joka Voitolla hyppäsi silloin kun ongelmat oli pahimmillaan, siitähän meidän valmennussuhde alkoikin. Jossain vaiheessa Terhi sitten sanoi, että ei näe mitään järkeä että hän hypyttää Voittoa, vaan että mut pitää saada selkään :) Tietysti jatketaan tätä jos Terhi tai joku muu valmentaja niin taas kehottaa, silloin tuli Sannalta tälläinen käsky nimittäin.

   Poista
 18. Millä tallilla sä yleensä käyt estevalmennuksis? Pliis vastaa!! :3 Oot paras

  VastaaPoista
 19. Mullekin on käyny tolla tavalla tosin käyn vaan ratsastustunneilla enkä omalla hevosella. Meni tosi kauan hyvin, mut sit yhtäkkiä yks tunti meni tosi huonosti ja sen jälkeen ei ollu oikeen itseluottamusta. Oon oikeestaan vieläkin aika epävarma enkä luota omiin taitoihin, mut toivottavasti mulla ja sullakin alkais menee pian yhtä hyvin kuin ennenkin.

  VastaaPoista
 20. Hyvä päätös! Kannattaa ihan rohkeesti hakea rutiinia pienemmiltä radoilta. Paljon reilumpaa hevosellekin, että saa taas itsevarmuutta ja onnistumisia alle:)

  VastaaPoista
 21. Mä pidän teille peukkuja:)
  Monelta ne kisat alkavat ;)

  VastaaPoista
 22. Mulla on kisakauden alussa aina sama tilanne, alku on kankeeta, joudutaan menemään 80 cm ja 90 cm ratoja ja niistäkin tulee monesti virhepisteitä. Loppukaudesta oikeastaan aina taas menty kisoissa 100 ja 110 puhtainkin suorituksin ja kotitreenissä 120 cm. Tamman kanssa ei helppoa - hormonitoiminta jumiuttaa ristiselkää, mikä näkyy kevään tuloksissa. Tsempillä vain kohti kisoja ja onnistumisia! :)

  VastaaPoista
 23. Muutamat kisat oon menny ja 2 sinivalkosta ruusuketta saatu :) Uus kisaheppa alla niin tavotteena kans alkaa kisaamaan 90cm joskus tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
 24. Joskus on hyvä aloittaa pohjalta ja nousta sieltä entistäkin nopeampaa ylös!
  Itse en kisaa :-)

  VastaaPoista
 25. Oikea ratkaisu varmasti! Siinä ei ole mitään hävettävää, sillä sä haluat kuitenkin ajatella kokonaisvaltaisesti myös tulevaisuutta, etkä mitään "imagoa" :) Tsemppiä kisoihin!

  VastaaPoista
 26. Luulen , että Voittoa alkaa jo vähän ikä painamaan tai jotenkin tuntuu että se on ollut ennen energisempi esteillä ja hypännyt mielummin kaukaa kuin kieltänyt!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojaa, ei 13 vuotias kovin vanha vielä ole ;)

   Poista
  2. 13 vuotias hevonen on parhaassa iässä varsinkin kun ei ole 130cm-> luokkien maailmancup kisahevonen, vaan "normaali käyttöhevonen" :D

   Poista
  3. Ei kyllä varmaan johdu Voiton iästä:DD Meilläkin on yks 19vuotias hevonen joka menis joka tunnilla varmaan koko ajan laukkaa jos vaan sais.(Pidämme joillekkin "tutuille" ratsastustunteja)

   Poista
  4. Yks 19-vuotias hevonen kisas maailman cupis viel 160cm niin eiköhän vote oo aika nuori siihen verrattuna. Mut tsemiä tiia jatkoon ja toivottavasti pääsette pian kisakentille menestymään! :)

   Poista
  5. Itse asiassa maailmancupissa hevonen on parhaimmillaan yleensä nimenomaan siinä 11-14-vuotiaana. 13-vuotiasta ei paina ikä vaan jokin muu.

   Poista
 27. Musta on tosi ihailtavaa, että oikeasti viitsit myöntää virheesi ja laskea sitä tasoa, joiltain se oikeasti vaatii paljon. Hirveästi tsemppiä teille, toivottavasti teilläkin alkaa nyt sujumaan paremmin! :)

  VastaaPoista
 28. Nostan sulle hattua! Ainakin jos omalle kohdalle miettii niin tuollainen päätös luokan alentamisesta kävisi kyllä hieman ylpeyden päälle. Mutta useinhan hevosten kanssa ongelmien ratkaisussa toimii juurikin tuo, että palataan lähtöpisteeseen ja tavallaan opetellaan samat asiat uudestaan. Tsemppiä ja pusu Votelle! :)

  VastaaPoista
 29. Ymmärrän ton fiiliksen myös :) Meidän oli 2013 tarkoitus nousta hyppäämään 110cm luokkia mutta loppujen lopuksi päästiin starttaamaan niitä vain yksi, jonka jälkeen alkoi pieni alamäki että vajaa metrinen okserikin alkoi tuottaa päänvaivaa ja treeneissä meni ihan surkeasti kun esteet nostettiin yli tutun ja turvallisen. Putosinkin sinä talvena ennätysmäärän hevoselta, jolta en ollut aikaisemmin tippunut kuin vahingossa kerran. Ei vaan usko riittänyt siihen että päästäisiin varmasti esteen yli ja lähestyessä oli välillä ihan järkky fiilis.

  Viime kauden aikana sitten päätin kerran että "hitto viekööt mä pystyin silloinkin, varmana pystyn muuten nytkin!" Siihen sanaani sitten uskoin kun itselleni niin paljon kimpaannuin että vaikka vieläkin välillä taistelen heikon pääni kanssa niin samalla ajatuksella saan potkaistua itselleni uskoa ja tahdonvoimaa, nimittäin se taito ei ollut mulla (eikä varmasti ole sullakaan!) ollut kadonnut mihinkään. Itseluottamus vaan vaikuttaa niin paljon siihen tekemiseen :)

  VastaaPoista
 30. Menee nyt ihan aiheen vierestä mut ootko aatellu enää tehä niitä postauksia missä kerrot vaikka "kuukauden varuste", "kuukauden uutuus" ja mitä niitä nyt oli.. Tykkäsin nimittäin niistä paljon!

  VastaaPoista
 31. Onko tossa videossa eri satula ? Kannattaako kokeilla uutta satulaa(: ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On valmentajan satula :) Tuo on kyllä katsottu ihan hyväksi, mutta eihän sitä tiedä. Jos kieltely alkaa taas niin katsotaan sitten!

   Poista
 32. Tsemppiä kisoihin!
  Kannattaa varmaan unohtaa blogi kun kisaat ettet siitä hermoile ja kisat mene pilalle.
  Voitto varmaan aistii jos epäröit esteellä niin sekin alkaa jännittämään?
  Kannattaisi ehkä koittaa ajatella että tiedät mitä teet vaikka et olisi varma onnistuuko se niin Voitto saisi luottamusta?

  VastaaPoista
 33. Katsoin myös tuon onnistuneen 105-luokan. Laukka etenee eri tavalla. Valmennusvideoilla jää vähän paikalleen keinumaan välillä. Jos sillä on vaikka pientä kireyttä ja siksi herkemmin kieltää jos vähänkin epävarma. Hienoa että aloitat 80cm, eikä se ole noloa. Olen itsekin startannut nyt helpompaa kuin viime vuonna, koska en ole päässyt säännöllisesti harjoittelemaan. Onnea kisoohin! Ja kiitos hyvästä blogista ja tästä postauksesta :)

  VastaaPoista
 34. moi!
  Hyvä postaus!!:)
  Mulla olis kysymys..
  onko noloa olla 13-vuotiaana ratsastuksen alkeiskurssilla? :( ku mä käyn vasta alkeiskurssia nii onko se noloa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei todellakaan! Kaikkien se jostain on aloitettava, huiputkin on alkeista aloittanu.

   Poista
 35. Että jotkut ovat tyhmiä! Ihan niinkuin valitsisit hevosesi vain siksi, että voittaisit kaikki kilpailut tms. Kuka ihme oikein vaihtaisi hevosensa heti kun jokin ei onnistu?!! Tsemppiä teille, toivottavasti teillä alkaa taas kisatkin sujua hyvin!:)

  VastaaPoista
 36. Nää sun kirjotuksen on niin hyviä. :) Onneks oot alottanu tän bloggauksen. Olisi vaan vielä parempi jos videoita (esim. my day) tulis useemmin. Vaikka kyllä tiedän hevosten parissa menee paljon aikaa ja kaikkea vapaa-aikaa ei haluaisi tuhlata nettiin.


  http://btwthisismyownlife.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 37. Meinaatko jatkaa ratsastustunteja ratsastuskoululla? Voisi tehdä ihan hyvää vähän hyppiä muillakin hevosilla! Ehkä vähän varmemmilla, niin saat oman varmuuden esteistä takaisin ja heti kun itse olet varma, on Voittokin varma ja sitten ne esteet alkavat onnistua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaan, ei niistä kamalasti tuntunut olevan hyötyä vaikka kivaa olikin :) Siis ei mulla enään ole mitään epävarmuus ongelmaa kun on näin hyvin mennyt!

   Poista
 38. Voisitko tehdä videon, kuinka teet postauksen? Niinku alotat esim. kuvien koneelle lataamisesta ja lopetat, kun klikkaat "julkaise" ? Tuli vaan mieleen, kun olis kiva nähdä, ja että samalla kuvaisit kellon aikoja jne ;)

  VastaaPoista
 39. Tyhmät ihmiset http://mforum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=4746223&t=4746223

  VastaaPoista
 40. Mullakin oli islanninhevonen kanssa ongelmia ravi suhteen kun se tarjosi aina vain tölttiä,mutta nyt uuden valmentajan myötä olen löytänyt uuden tekniikan mikä sopii meille hyvin. Vaikka pakko sanoa että se masenti kun piti mennä enää noin. 15 minuuttia vaan ravia! Mutta kaikki se oli hyvästä!:) Ja kyllä te pääsette ihan varmasti vielä '' omalle tasollennelle'' takaisin kun vaan tekee ensin asioita joista on helppo lähteä parantamaan.

  VastaaPoista
 41. Voiko teille sulle tehä bannerin?

  VastaaPoista
 42. Moi! Tää on tosi tyhmää antaa tällein neuvoi, ainaki ite inhoon jos ano antaa neuvon, mut siis ootko ajatellu et sun kädet/hartiat menee vähän niiku suppuun ja näytät siltä et menisit vähän jäykästi. Tai siis ei rennosti Voitolla. Oot rohkee ku uskallat ilmottaa tänne et matalannat estekorkeuttanne. Peukutan teille ja teidän tulevalle kaudelle. 👍

  VastaaPoista
 43. Tsempit teille tuleviin kisoihin!! Asiastakukkapurkkiin... Onko hevosilla pakko olla niinku tarhat ja laitumet vai käyks vaa jos on vaikka tarha? Ja kuinka isot kannattaa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun mielestä hevosen pitäisi päästä laitumelle, tietty jos tarhat on tosi isot niin sitten ehkä eri..:) Ja mahdollisimman isot tarhat!

   Poista
  2. Meillä oli ekana vuotena heppa ilman laidunta mutta syötettii paljo narun päässä. Ja 24/7 tarhaus hyväl sääl isos, epätasases metsätarhas ni tasapaino kehittyy ja on tekemistä enemmän ;) seuraavalle vuodelle saatiin laidunkin

   Poista
 44. Mä haluaisin päästä kisailemaan varsinkin nyt, kun saadaan issikka kotiin, mutta äiti on mun kanssa eriä mieltä :/ Toivottavasti sitten myöhemmin pääsen kilapilemaan. Millä ohjelmalla muuten sun banneri on tehty?

  VastaaPoista
 45. Epävarmasta ratsastajasta tarttuu epävarmuus hevoseenkin. Miksi hyppäät esteitä, jos pelkäät sitä? Kannattaisi vaihtaa lajia, jos kerta vuoden ootte yrittäny - tuloksetta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh... En ole missään vaiheessa pelännyt esteitä, olen pelännyt sitä että mokaan. Sitähän nyt voi pelätä ihan missä lajissa tahansa... Ja tosiaan olen, ei ole pitkään aikaan, oikeastaan melkein vuoteen ollut mitään tuollaisia fiiliksiä, koska kaikki on alkanut taas sujua jonka myötä olen saanut varmuutta. Tuskin tätä varmuutta pari epäonnistumistakaan lannistaa :)

   Poista
  2. Miksi pitäisi vaihtaa lajia jos kaikki ei onnistu täydellisesti koko ajan? Kukaan ei ole seppä syntyessään!

   Poista
 46. Onnea tuleviin kisoihin! Kyllä varmasi ammattitason ratsastajilla on tullut joskus takapakkia, ei sille voi mitään. Tsemppiä kuitenkin :)

  VastaaPoista
 47. Ootko vielä kokeillut sitä että meet kisoihin silleen että et mieti mitään blogijuttuja, niin että et oo kertonu siitä täällä blogissa yms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kokeillut ja varmaan jatkossa teenkin niin, nyt vaan halusin selventää tilannetta, kun siitä kuitenkin olisi kommenttiboksissa mainittu :)

   Poista
 48. Hei, olit laittanut youtubeen videon missä Armi menee putkea. Agilityharrastajana haluaisin sanoa, että putkessa pitäisi olla aina painot molemmissa päissä, ettei se luista paikaltaan ja koira loukkaannu. Kyseessä oli teillä toki pelkkä takapihahömppäily, mutta ajattelin vain sanoa ennenkun sattuu vahingossa jotain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putken molemmin puolin on kyllä kivet..:)

   Poista
  2. Kivet ei riitä millään painoksi ja videossa putki heiluu. En sano tätä ärsyttääkseni sua, vaan siksi ettei satu mitään kun harrastetaan edes sitä takapiha-agilityä. Esim tässä: http://www.kpsh.net/wordpress/wp-content/uploads/agi_viima_putki-300x191.jpg kuva hyvistä putken painoista. Kannattaa viritellä kotona jotkut tollaiset, jos tulee putken meno tavaksi. Täysi-ikäisenä kannattaa pitää huolta nuoren pikkusiskonkin puolesta, joka ei välttämättä tällaisia osaa vielä ajatella.

   Poista
  3. Miksei kivet riitä painoksi? Kädellä tota kuitenkin pyöriteltiin eikä se niiden kivien yli liikkunut? Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun ajateltiin tota asiaa ihan vaan maalaisjärjellä.

   Poista
 49. Moi. Oon harrastanut ratsastusta pian 3.v. ja tässä kuukaudessa mulla on tulossa ekat kisat. Meen sinne kokeneella konkarilla, joka on nähnyt isoja kisoja. Kisoissa meen luokat 50-60 ja 70-80 niin kysyn nyt sulta:) > Tarviiko 1-tason kisoissa olla valkoiset housut. sellaiset kun omistan niin kysyn että pitääkö sielä ne olla vai riittääkö ihan normaalit? Ja käytätkö sinä 1-tason kisoissa valkoisia housuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen ainakin sai seurakisoissa olla ihan tavan housut, en sitten nyt tiedä onko se muuttunut :) Katso srln materiaalisalkusta!

   Poista
 50. Voin niin samaistua tähän sun tekstiin! Meillä alkoi puoliylläpito hevosen kanssa viime syksystä takapakki.. Kisoista lähdettiin melkein aina huonoin fiiliksin ja yleensä kisareissuilta tuli aina vähintäänkin yksi hylky 90-100cm luokista. Valmennuksissa kieltoja alkoi tulemaan kerta toisensa jälkeen yhä enemmän ja multa hävis kokonaan luotto hevoseen sekä omaan tekemiseen, oltiin molemmat tosi epävarmoja esteitä lähestyessä.
  Laskettiin valmenuksissa rimaa ja lähdettiin hakemaan molemminpuolista luottoa taas takaisin. Vasta nyt kevään aikana ollaan saatu touhuun kunnolla varmuutta ja ollaan uskallettu nostaa rimaa pikkuhiljaa siihen tasoon missä oltiin viime kesän jälkeen. Ennen yhden valmennuksen aikana saattoi tulla reippaasti kymmeniä kieltoja ja nykyisin niitä ei tule juuri lainkaan. Uskallettiin startata virallisesti meidän kisakausi viimeviikolla kotitallin aluekisoissa missä lähdettiin alkajaisiksi hyppäämään pelkästään 90cm. Hevonen tuntui paremmalta kuin pitkiin aikoihin,pystyin luottamaan siihen sekä myöskin omaan tekemiseeni. Saatiin puhdas rata ja loppujenlopuksi oltiin toisia ei sijoittuneita. Tuntui oikealta työvoitolta kaikkien niiden epäonnistumisten ja hylkyjen jälkeen! :D

  Hyvä päätös lähteä hakemaan varmuutta takaisin piempien luokkien kautta, kovasti tsemppiä teille tulevaan! :)

  VastaaPoista
 51. Kuinka korkeaa aijot hypätä 9.5 Sorsasalo kisoissa. Itse olen 1-tason kilpailuissa 70-80 cm.

  VastaaPoista
 52. Me tehtiin viime kaudella ponin kanssa samalla tavalla. Ensin hypättii metriä, mutta kun poni alkoi kieltelemään, niin siirryttiin takaisin 80-90 luokkiin. :) Uskon, että teilläki alkaa taas menemään hyvin, kun reeni videoissaki näkee huomattavan kehittymisen! :)

  VastaaPoista
 53. Ootko miettinyt, että Voitto voisi olla kipeä? Kuvauta jalat? Tuttavani hevonen kielsi itsensä ulos kisoissa ja suoraan vietiin klinikalle tutkittavaksi vaikkei mitään jaloissa ollutkaa. Löyty sanomista ja esteura loppui siihen. Voitto kieltelee jo niin paljon ja osittain ilman syytäkin, niin kannattaa kuvauttaa KAIKKI jalat (eritoten etuset!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto tutkitaan yhdellä Suomen parhaista (jalka-asioissa ainakin) kerran vuodessa, tätä ennen sitä on hoidettu puolen vuoden välein, mutta lääkärin mielestä väliä voi pidentää nyt huoletta vuoteen.

   Tietysti siellä voi olla jotain ja varmasti onkin, kun kuitenkin ikänsä hypännyt hevonen kyseessä, mutta en näe siihen tarvetta nyt, kun Voitto hyppää eikä ole pitkään aikaan kieltänyt turhaan. Katsotaan sitten tietysti taas huolella syksyllä kun on vuosittaisen tarkastuksen aika :)

   Poista
  2. Se siis tutkitaan, muttei kuvata? Tuollakaan ponilla ei tutkittaessa löytynyt mitään. Kuvissa kylläkin :)

   Poista
  3. Tietty kuvataan jos ell niin suosittelee meidän kertomuksien ja taivutuksien perusteella, viimeksi ei tarvinut kuvata :)

   Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.